TELEFONIRANJE NA RAČUN GRAĐANA: Bastać za telefon dao 2.100.000!
Foto: Dado Đilas

Afera "pljačka Starog grada"

TELEFONIRANJE NA RAČUN GRAĐANA: Bastać za telefon dao 2.100.000!

Politika -

Budžetski inspektori u beogradskoj opštini otkrili astronomske račune za mobilnu telefoniju koji su naplaćeni iz opštinske kase i sve to mimo zakona

Beogradska opština Stari grad, koju vodi Marko Bastać, uspela je da mimo zakona iz opštinske kase plati astronomske telefonske račune. Kako saznaje Kurir, budžetska inspekcija je prilikom kontrole opštinskih finansija otkrila da je za to potrošeno čak 2.100.000 dinara!

Naš izvor kaže da su inspektori prilikom provere trošenja budžetskih sredstava u Starom gradu imali pune ruke posla, pre svega zbog velikog broja nepravilnosti u sprovođenju javnih nabavki.

Briga ih za zakon

Poslednja kontrola je, kaže naš sagovornik, otkrila da je opština na usluge mobilne telefonije spiskala 1.159.009 dinara suprotno Zakonu o javnim nabavkama, a 1.001.018 dinara bez sprovedenih javnih nabavki.

- Budžetska inspekcija je evidentirala da je nešto više od milion otišao suprotno Zakonu o javnim nabavkama, a milion dinara je potrošen bez tendera. Ne samo da su Bastać i njegovi saradnici nemilice trošili na mobilne telefone već su te račune zavodili kao rashod opštine bez tendera. Inspektori su tamo zatekli veliki javašluk, jer je rukovodstvo opštine zaobilazilo javne nabavke gde god je stiglo, a uglavnom su to bile skupe nabavke. Ovi milionski računi za telefoniranje su samo detalj koji odlično pokazuje kako se mulja s parama građana - priča izvor Kurira.

Traže opravdanja

Sličan model opština Stari grad je primenjivala i u trošenju budžetskog novca za hranu i piće. Kako smo juče objavili, čelnici Starog grada su spiskali 906.141 dinar u restoranima i pekarama, a budžetska inspekcija je utvrdila da tom prilikom nisu ispoštovali Zakon o javnim nabavkama. Iz Službe za odnose s javnošću ove opštine su objasnili da je pomenuti iznos utrošen tokom 2017. i 2018, i to "u svrhe organizovanja opštinske slave i pružanja ugostiteljskih usluga za strane delegacije koje su tim povodom bile gosti opštine Stari grad". Tvrde i da je Zakon o javnim nabavkama ispoštovan, jer iznos po kalendarskoj godini nije premašivao 500.000 dinara, što je suma do koje se zakon ne primenjuje.

Na naša pitanja o računima za mobilne telefone odgovori iz opštine nisu stigli do zaključenja ovog izdanja.

Ivan Ninić

Rade po sistemu "ja tebi, ti meni"

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava objašnjava da bi se ovakvo postupanje moglo kvalifikovati kao dva dela - nenamensko trošenje budžetskih sredstava i izbegavanje sprovođenja javne nabavke:

foto: Damir Dervišagić

- Iza izbegavanja javnih nabavki može da stoji neznanje, ali je najčešće namera. Službenici često upozoravaju funkcionere da budžetski rashod ne može da se stvara bez sprovedene javne nabavke, ali nadređeni to namerno ignorišu. Namera je gotovo uvek da se favorizuje određeni dobavljač zato što se u tom slučaju eliminiše konkurencija. Gde god postoji situacija da je izbegnuta javna nabavka, primenjen je sistem "ja tebi, ti meni", čime se eliminiše slobodno tržište.

Kurir.rs/ Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track