KURIR TV VUČIĆ POLOŽIO KAMEN-TEMELJAC ZA NOVO POSTROJENJE U SMEDEREVU: Za mene je ovo veliki dan, moj posao je bio da se borim za ovaj projekat! Pozvaću ponovo predsednika Sija da poseti Smederevo i vidi zahvalnost ovih ljudi
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Printscreen Instagram, Budućnost Srbije

INVESTICIJA VREDNA 120 MILIONA DOLARA

KURIR TV VUČIĆ POLOŽIO KAMEN-TEMELJAC ZA NOVO POSTROJENJE U SMEDEREVU: Za mene je ovo veliki dan, moj posao je bio da se borim za ovaj projekat! Pozvaću ponovo predsednika Sija da poseti Smederevo i vidi zahvalnost ovih ljudi

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju novog postrojenja Aglomeracije kompanije "Hbis group Serbia" u Železari Smederevo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je sve prisutno, posebno radnike smederevske Železare.

"Za mene je ovo veliki dan, jer 120 dolara investicije jeste veliki novac, a danas ga imamo zahvaljujući prijateljima iz Kine. Više od 5.000 ljudi danas radi u Železari, dok je u poslednjih godinu dana 269 mladih dobilo posao i to govori o posvećenosti HBIS i Kineza koji žele da ovaj projekat uspe", rekao je Vučić.

Podsetio je da je predsednik Kine Si Đinping bio u Železari oduševljen gostoprimostovm i srdačnošću radnika.

foto: Printscreen

Predsednik je rekao da je njegov posao bio da se bori za ovaj projekat.

"Danas mnogi pričaju o uspehu Železare, i to što i dalje ulažu u nju znači nešto dobro. Uputiću kineskom predsedniku Siju da dođe ponovo u Srbiju i Smederevo i vidi zahvalnost ljudi. Kada smo ušli u sve muke, Kinezi nisu došli kod nas da nam kažu da je teško i da ne mogu više, nego su došli kod mene i rekli zajedno ćemo se boriti za ovo i zajednički ćemo da guramo Železaru napred i zato hvala našim kineskim prijateljima", rekao je Vučić.

On je rekao da jedino Srbija oseća sigurnost i pored svega što se dešava na tržišu čelika.

"Nije ovo samo pitanje brige za radnike u Železari i kooperantska preduzeća, već pitanje čitave Srbije. Železara je od fabrike koja donosila samo gubitke i probleme postala najveći izvoznik u Srbiji. Siguran sam, kada se politički uslovi u svetu poprave, Železara biti još veća i snažnija", kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da je važno da u Smederevu i okolnim selima imamo više dece, i za to je važno da ona udišu zdrav vazduh, kao i da se kineski partneri osećaju kao kod kuće i da još više grade.

"Za nas je samo nebo granica, ako nastavimo da radimo zajedno. A ja vas, ambasadorka Bo, molim da uputite poziv vašem predsedniku da ponovo dođe u Srbiju, Smederevo. Za nas je ovaj projekat važan jer pokazuje da smo u stanju da idemo u korak sa svetom i da menjamo sve što je potrebno. Naše je da učimo od najboljih i da sami u budućnosti i njihovu podršku napredujemo dalje", rekao je predsednik Srbije.

foto: Printscreen

"Ja sam siguran da sam vama u Smederevu već dosadio, time pokazujem ne samo koliko volim ovaj grad, već i koliko mi je Železara važna. Ne mogu da vam opišem koliko sam bio ponosan kada su kineski mediji pisali o Železari. Srbija će podržavati Republiku Kinu, ovo je za nas veliki dan i mi ne očekujemo da ovo bude kraj, već da i dalje ulažu u Železaru", rekao je Vučić.

Radnicima je poručio da dolaskom u Železaru želi da pokaže koliko je njihov posao za našu zemlju.

"Ostanite dobri i vredni, jer na najbolji način predstavljate Srbiju", podvukao je on.

Ambasadorka Kine Čen Bo poželela je dobrodošlicu svima i rekla da su njeni sunarodnici koji rade u Železara oduševljeni Srbijom i Srbima.

foto: Printscreen

"Ja bih rekla da je Železara kuća koju su zajedno gradile kineska i srpska strana. Danas više od 5.000 radnika živi i radi u ovoj kompaniji, pred ozbiljnim izazovima Železara je postala najveće izvozno preduzeće i čestitam svima na tome. Ovo je prvi važan projekat ka divnom snu između Srbije i Kine. Železara će za godinu dana biti još više konkurentnija i doneće Smederevu i okolini još čistiji vazduh i bistrije nebo", rekla je ambasadorka Bo.

Ona je rekla da joj je čast što je deo ove porodice i što je sa sunarodnicima dala doprinos razvoju Železare.

"Molim vas da zajedničkim naporima sačuvamo našu zajedničku kuću", istakla je ambasadorka Kine u Srbije.

Predsednik HBIS grupe Vang Laniju rekao je da je danas veliki dan za Smederevo i Srbiju.

foto: Printscreen

"U ime naše kompanije želim da izrazim toplu dobrodošlicu i zahvalnost što ste došli da prisustvujete ovom istorijskom trenutku. Pridržavaćemo se visokog standarda, proaktivno ćemo uvesti nove tehnologije u zelenoj proizvodnji, primenivaćemo uštedu energije, nadogradićemo energetski sistem i reciklirati sve u procesu proizvodnje", rekao je predsednik HBIS grupe.

"Počastvovani smo da danas ovaj projekat ima i veliku podršku ministarstava u Srbiji. Imamo razloga da verujemo da će ovaj projekat sigurno završen u roku i stvoriti krila za dalja dostignuća naše kompanije. HBIS grupa neće izneveriti misiju i daće sve od sebe da ispoštuje sva očekivanja", rekao je predsednik ove kompanije.

Dodao je da je u poslednje tri godine razvoj HBIS Srbije bio predmet pažnje predsednika i Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Sija Đinpinga, kao i naroda obe države, što doprinosi njenom napretku.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bon, radnici Železare, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Vučić je ranije najavio novu investiciju od 120 miliona dolara u Železaru, navodeći da će ona biti zalog za budućnost grada Smedereva, Podunavskog kraja ali i čitave Srbije.

Prema najavama iz kompanije HBIS, novo ekološko postrojenje će doneti značajna poboljšanja u pogledu efikasnosti, produktivnosti i uticaja na životnu sredinu.

HBIS Grupa Srbija je 2016. godine kupila "Železaru Smederevo" za 46 miliona evra, a trenutno je ova čeličana prva na listi preduzeća izvoznika iz Srbije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track