VUKU, BOŠKU I ĐILASU DRAŽI TAČI OD VUČIĆA: Idu na kosovske izbore, a ovde pozivaju na bojkot
Foto: Nebojša Mandić

Licemeri: SZS ne smetaju izborni uslovi srpskih dželata

VUKU, BOŠKU I ĐILASU DRAŽI TAČI OD VUČIĆA: Idu na kosovske izbore, a ovde pozivaju na bojkot

Politika -

Suludo: Dok tvrde da su u centralnoj Srbiji loši izborni uslovi, Savez za Kosovo, ogranak Saveza za Srbiju, bez ikakve pobune i posebnih izbornih zahteva izaći će na izbore na Kosovu i Metohiji

Savezu za Srbiju, sa Draganom Đilasom, Boškom Obradovićem i Vukom Jeremićem na čelu, više odgovaraju odlazeći kriminalni premijer tzv. nezavisnog Kosova Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači nego aktuelna vlast u Srbiji predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Naime, SZS preti bojkotom parlamentarnih izbora u centralnoj Srbiji, tvrdeći da su izborni uslovi loši, dok će bez ikakve pobune i posebnih izbornih zahteva njihov ogranak Savez za Kosovo izaći na izbore na KiM, koji će biti krajem septembra ili u prvoj nedelji oktobra.

foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević, Dragana Udovičić

Mogući konflikti

Sagovornici Kurira ocenjuju da su to dvojaki standardi, licemerstvo, a složni su i da su izborni uslovi na Kosovu pod Haradinajevim i Tačijevim vođstvom katastrofalni!

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže za Kurir da je SZS opozicija Srbiji i njenim državnim interesima. - Odluka nekih od članica tog saveza da bojkotuju izbore u Srbije izraz je političke bezidejnosti i suštinske antisistemske prirode dela opozicije u Srbiji. Zanimljivo je da nisu ostavili ni trunku sumnje da li će izaći na izbore u našoj južnoj pokrajini, jer njima je to prilika za stvaranje konfliktne atmosfere u društvu, a u kontekstu naše južne pokrajine, to znači konflikta među Srbima. U našoj južnoj pokrajini SZS preko grupice svojih aparatčika deluje kao Savez za Kosovo, ne kao za Kosovo i Metohiju - kaže Đurić i dodaje da oni sebe vide kao budućeg političkog činioca na nezavisnom Kosovu.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ksenija Božović (GI SDP) navodi da su izborni uslovi na KiM katastrofalni. - Nema ni slobode ni demokratije, uslovi su katastrofalni. Mogu da pričaju da su korektni, ali je to netačno. Za 19 meseci, koliko je prošlo od ubistva Olivera Ivanovića, imali smo dva izborna procesa, a njegov ubica još nije nađen - podseća Božović.

Saplitanje Srbije

Politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da je politika SZS koju vodi na KiM antidržavna. - Njima više odgovara Ramuš Haradinaj nego politika Beograda. Hoće na svaki način da sapletu Srbiju i iznad svega su im lični i stranački interesi, a ne državni. Ispada kao da su u direktnoj saradnji sa albanskim političarima, i to udruženi protiv Srbije - kaže Vukoičićeva.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ističe da SZS pokušava da dobije poene u javnosti zbog odluke da ide na izbore na KiM. - Ta odluka je ogolila namere Đilasa, Jeremića, Rade Trajković i ostalih. To je pokušaj ovih promotera kosovske nezavisnosti da pred stranom javnosti steknu poene, sa željom da kosovske izbore i Kosovo promovišu kao demokratske, a Srbiju i njen međunarodni položaj ugroze na radost neprijatelja srpskog naroda - kaže Simić.

Vanredna sednica

ODLUKA O IZBORIMA DANAS

U Prištini bi danas, kako je ranije odlučilo predsedništvo kosovske skupštine, trebalo da bude održana vanredna sednica na kojoj će se odlučivati i o raspuštanju tog tela, što će otvoriti put za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Za odluku o raspuštanju parlamenta potrebna je dvotrećinska većina, tj. 80 od ukupno 120 poslaničkih glasova. Mogući datumi za održavanje izbora su 29. septembar ili 6. oktobar.

Darko Glišić

NJIH ZANIMA BIZNIS DRAGANA ĐILASA

foto: Zorana Jevtić

Još jedan primer licemerstva dolazi i od Nebojše Zelenovića, gradonačelnika Šapca i člana SZS, koji se nijednog trenutka nije izjasnio da li će bojkotovati izbore i u Šapcu, u kom je na vlasti. Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić kaže za Kurir da će biti nelogično da se bojkotuju izbori u Loznici, a ne u Šapcu. - Reč je o običnim licemerima. Njih ne zanimaju izborni uslovi, već biznis uslovi Dragana Đilasa i da ih neko dekretom postavi na vlast. Videćemo šta će Zelenović izabrati između Đilasovog biznisa i fotelje gradonačelnika Šapca, za koju se intimno vezao. Svakako da je smešno da idete na izbore u Šapcu, a bojkotujete ih u susednoj Loznici - kaže Glišić.

REAKCIJE

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade

KAKO SEJU, TAKO ĆE DA ŽANJU NA IZBORIMA

foto: Beta

- Kakva je to opozicija koja svakim svojim stavom radi protiv sopstvenih građana. Svađaju se sa saobraćajnim znakovima, sa izgrađenim auto-putevima, novim aerodromima. A šta je njihov program? Da budemo bez puteva, bez pruga, bez mostova, novih radnih mesta. Kako seju, tako će da žanju kada dođu izbori.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova

USLOVI KRIMI HARADINAJA

foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Oni imaju strah od loših izbornih rezultata i sve ovo im je traženje alibija. Naročito je neprincipijelno ako učestvuju na izborima na Kosovu pod uslovima krimi Haradinaja.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track