RAMUŠ OPTUŽIO SRBIJU ZA UBISTVO BRATA: U Envera nisu pucali zbog krvne osvete, Haradinajevi nisu ubijali Albance
Foto: AP/Visar Kryeziu

zverski ubijao srbe na kosovu i metohiji

RAMUŠ OPTUŽIO SRBIJU ZA UBISTVO BRATA: U Envera nisu pucali zbog krvne osvete, Haradinajevi nisu ubijali Albance

Politika -

Pedsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ramuš Haradinaj tvrdi da je njegov brat Enver tokom sukoba na Kosovu i Metohiji ubijen po scenariju koji je pripremila Srbija.

"Mislim da je njegovo ubistvo bilo deo tog scenarija", rekao je Haradinaj gostujući u nedelju na TV Dukađini i dodao da je to ubistvo imalo za cilj da zavadi albanske porodice i podstakne osvetu, preneo je prištinski portal Šekuli.

Tvrdi i da njegov brat Enver nikada nije ubio nijednog Albanca, te da se borio isključivo protiv, kako je rekao, Srbije.

Haradinaj kaže da je tačno da su neki Albanci to činili, ali da je njegov brat Enver ubijen po "srpskom scenariju" i da je to bilo političko ubistvo.

"Ubijen je samo zato što je bio moj brat ili naš. Daut i ja smo tada bili u zatvoru. Ubijen je da bi se podstakla osveta. Ali niko od naše porodice nije ubio Albanca. Ni po narudžbini, ni s leđa, ni spreda. Naša porodica ima neke kodekse časti kojih se pridržavamo", rekao je Haradinaj.

O tome je, kaže, razgovarao i sa bivšim kosovskim predsednikom Ibrahimom Rugovom.

Rugova mu je navodno rekao da je, osim mnogih zvaničnika DSK, ubijeno i mnogo boraca koji su bili u njegovoj grupi, ali da nije želeo da pravi spisak da ne bi podsticao bratoubilaštvo.

Envera Haradinaja ubile su nepoznate osobe 15. aprila 2005, dok je njegov suvozač Artan Tolja ranjen.

Na automobil Envera Haradinaja pucano je iz zasede.

Enver Haradinaj je treći ubijeni rođeni brat Ramuša Haradinaja, bivšeg kosovskog premijera koji se u trenutku ubistva brata nalazio u pritvoru Haškog tribunala.

Njegova druga dva brata, Škeljzen i Luan, ubijeni su tokom sukoba na Kosovu kao visoki oficiri bivše tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Haradinaj ima još dva brata - Dauta i Frašera.

Enver Haradinaj bio je pripadnik OVK i tokom sukoba na Kosovu je u više navrata ranjavan.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track