KO JE ČOVEK KOJI U OVOJ SITUACIJI POZIVA LJUDE NA ULICE: Ljubiša Dišić - Đilasov partner u svim pljačkama!
Foto: Zorana Jevtić, Printscreen Twitter

Dosije: Dišić i Đilas izvlačili pare iz budžeta

KO JE ČOVEK KOJI U OVOJ SITUACIJI POZIVA LJUDE NA ULICE: Ljubiša Dišić - Đilasov partner u svim pljačkama!

Politika -

Mutno Tviteraš koji je šokirao javnost je zajedno s liderom SZS svojevremeno učestvovao u sumnjivim poslovima u Gradu Beogradu. Iz gradske kase su tako izvlačili znatne sume novca.

Ljubiša Dišić, tviteraš koji je ovih dana pozivao opoziciju da izvede narod na ulice usred epidemije koronavirusa, bio je jedan od najbližih saradnika lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa u vreme dok je on bio gradonačelnik Beograda, saznaje Kurir. Njih dvojica su, priča naš izvor, zajedno sarađivali u svim sumnjivim poslovima kojima je gradski budžet oštećen za milionske sume!

Naime, Dišić i Đilas su u to vreme odluke donosili zajedno i bili su ravnopravni partneri u svim sumnjivim poslovima koji su sklapani u ime Grada, a na štetu gradske kase.

Vukao konce

- Obojica su tako i stekla najveći deo bogatstva kojim danas raspolažu. Dišić je Đilasu bio desna ruka u Gradu i baš se dosta pitao za mnoge važne odluke. Čak mu je pisao i govore i određivao kako će se voditi koja kampanja. Iako je tada zvanično bio samo vlasnik marketinške agencije i na papiru nije imao nikakvu funkciju u Gradu, on je imao isti uticaj kao i sam Đilas i svi zaposleni su ga slepo slušali i strepeli od njega - priča izvor Kurira.

Dodaje da su ga svojevremeno zvali i „Đilasov guru“, jer je bilo i više nego jasno da tadašnji prvi čovek prestonice ne radi ništa bez njegove konsultacije i saglasnosti. Bio je ključan u mnogim spornim akcijama.

- Nije tajna da je upravo u dogovoru s Dišićem izvedena akcija sečenja platana, kao i da je Dišić bio taj koji je razradio i vodio kriznu kampanju kad se javnost podigla protiv tog poteza. Čak i nakon Đilasovog odlaska s čela Beograda Dišić je ostao njegova desna ruka i prešao je da kadrira u DS kad je sadašnji lider SSP postao predsednik demokrata - dodaje naš sagovornik.

foto: Printscreen Happy

Da se Dišić dosta pitao u Gradu, potvrđuje i urednik portala Embargo Predrag Jeremić.

Sumanuta ideja

- Evidentno je da Dišić svojevremeno nije zvanično imao nikakvu funkciju u Gradu, ali se zna da je Đilas tada imao čitavu ekipu ljudi iz senke s kojima je sarađivao što u Gradu, što po vračarskim kafićima. On je tada napravio maltene Bermudski trougao u Beogradu kako bi izvlačio novac iz kase grada, što je možda i najevidentnije na primeru podzemnih kontejnera. Dosta poslova je tada urađeno na štetu gradskog budžeta - kaže Jeremić za Kurir.

Podsetimo, Dišić, koji se, kako se sumnja, na Tviteru krije iza naloga „Zmaj od Kosmaja“, predložio je opoziciji da izvede ljude na ulicu iako vlada epidemija koronavirusa. Takav predlog šokirao je čak i mnoge opozicionare.

Gde su pare od kontejnera

SUMNJIV KAPITAL ULOŽIO U PEKARE

foto: Nebojša Mandić

Dišić je, kako je Kurir nedavno pisao, najveći profit od saradnje s Đilasom izvukao iz gradske kase preko posla sa podzemnim kontejnerima. Taj posao je izvodilo JKP „Gradska čistoća“, a kako kaže naš izvor, Đilas je tokom putovanja u Argentinu video podzemne kontejnere, koje je poželeo i u srpskoj prestonici, te je odmah naložio da se to sredi.

- Kako je Dišić bio kućni prijatelj s tadašnjim direktorom „Čistoće“ Aleksandrom Stamenkovićem, on je sve organizovao i smislio kako da izvuku najviše novca iz tog posla. Zahvaljujući tim parama Dišić je kasnije i pokrenuo biznis i otvorio lanac pekara.

Aleksandar Vulin

NEK DRAGAN ĐILAS DONIRA MILIONE ZA RESPIRATORE

Predsednik Pokreta socijalista i ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao je Đilasa da u uslovima vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa donira deo svog bogatstva „i pokaže da na zarađene stotine milione evra nije problem da za respiratore izdvoji nekoliko miliona“.

foto: Beta/Dragan Gojić

Vulin je ocenio da Đilas „za vreme svoje vlasti nije ostavio ni respiratore, ni obnovljene bolnice, ni velike plate u zdravstvu, ali jeste dugove i zdravstvo u kom je i stomatolog bio luksuz“. Optužio je Đilasa i ostale lidere SZS da su „lagali o broju zaraženih koronavirusom u Srbiji i izmišljali stotine mrtvih“, a da su privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu poredili s „logorom“ iako su, kako je naveo, „kineski stručnjaci rekli da je to najbolja poljska bolnica na svetu“. Podsetimo, Đilas je prethodno izneo niz optužbi na račun predsednika Aleksandra Vučića u suočavanju države sa epidemijom koronavirusa.

Kurir.rs/Ekipa Kurira/Foto: Zorana Jevtić, Printscreen Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track