SVET POSLE KORONA VIRUSA: Vučić: Odgovaraću svima koji Srbiji drže lekcije i pridike (KURIR TV UŽIVO)
Foto: Kurir TV

stvari u regionu se promenile otkako je Srbija postala snažnija

SVET POSLE KORONA VIRUSA: Vučić: Odgovaraću svima koji Srbiji drže lekcije i pridike (KURIR TV UŽIVO)

Politika -

U Beogradu je počela međunarodna konferencija "Svet posle korona virusa", u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog", a uvodnim govorom otvorio ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pomenuo je velikog Miloša Crnjanskog koji je bio svedok španske groznice, pandemije koja je pre nekoliko godina pogodila čitav svet.

Svet se okrenuo za 6 meseci

Osvrnuo se na prethodnih 6 meseci koji su doneli drastične i dramatoične promene u celom svetu. Kako u geopolitičkom, tako i na opštem nivou i rekao sledeće:

- Za sve nedostatke, pronalaze se izgovori. Mislim da se sve promenilo više u 6 meseci, nego u prethodnih 20-30 godina. Ti meseci doneli su drastične promene u geopolitici i ekonomiji celom svetu. Kriza je uticala na ekonomije najvećih zemalja i uvidećete veliku snagu, gde iz pandemije izlaze dve sile: Nemačka, sa apsolutnom dominacijom u Evropi, i Kina koja je uspela prva da izađe iz pandemije i nastavila sa globalizacijom i preuzimenjam pozicije kljušnog igrača u sveri globalizacije.

- Kada sagledamo četiri velike sile, Nemačku, Kinu, Ameriku i Rusiju, i kada napravimo razliku ko je kako i kada uspeo, i ko je najlakše prošao kroz krizu i pokazao solidarnost drugim zemljama, u svetskim okvirima se događa nešto što je veoma važno, kada je u Davosu primećena ogromna promena, pa do dan danas - rekao je predsednik.

- Šta je bilo loše u toj ideji da nam ekonomija dobro funkcioniše, da idemo samo sa ličnim kartama i da nam granice budu otvorene - rekao je Vučić i dodao:

- Zato što nije bilo tutora, nego smo sudbinu uzeli u svoje ruke, imali su samo jedan cilj - zaustaviti to po svaku cenu.

Nema ko sve nije dao sebi za pravo da nam drže lekciju o Kosovu.

- Moja krivica je što nisam umeo, smeo, da sakrijem prezir prema svima koji su se tako odnosili prema Srbiji. Mislili su da smo otirač o koji otiru svoje "prljave noge" i da budemo zahvalni na takvom tretmanu.

- Svi misle da imaju pravo da govore o rešenju za Kosovo i Metohiju. Svi mali koji nemaju veze sa tim, sile... A kada bismo mi reč rekli o njima - mešamo se u unutrašnje stvari, remetimo stabilnost. Nema ko nam nije očitao bukvicu o potencijalnom rešavanju "kosovskog čvora". Svako od njih misli da ima više prava, da smo mi neki nedozreli ljudi kojima treba da se objasni kakvo je rešenje. Moja krivica i krivica Srbije je u tome što nisam umeo, smeo, zbog istorije, a ne zbog sebe, da sakrijem prezir prema onima koji su se tako ponašali prema Srbiji. I dok sam predsednik, tako ću se odnositi prema svima koji misle da smo mi otirač o koje mogu svoje prljave noge da obrišu, da nas gaze i da nam kažu da treba da budemo ponosni kako se ponašaju prema nama. Pouka je da ostajemo na evropskom putu, ali nećemo ići protiv naših saveznika i onih koji su pomagali tokom pandemije. Radićemo i sa Kinom i sa Rusijom. Rešio sam da odgovorim svima koji mi drže pridike o saradnji sa NR Kinom.

Ostajemo na evropskom putu

-Moja poruka je jasna, ostajemo na evropskom putu ali ne idemo protiv saveznika, ali držaćemo se svoje slobode. Odgovaraću svima koji mi sole pamet o saradnji sa Kinom, jer imamo hiljadu puta manju razmenu od istih tih koji sa njima već sarađuju. Na dvostruke standarde i licemerje smo već naučili. Mi najviše zavisimo od evropske ekonomije i što pre se oni oporave, to će biti lakše i za nas, rekao je predsednik.

Ono što nam je najvažnije je ekonomski oporavak, važan je američke i ubrzani rast kineske i ruske privrede i sve što oni brže budu rasli, to ćemo i mi sa njima! Srbija će ove godine biti jedna od konkurenata na listi svetskog ekonomskog rasta, rezultati su bolji nego što se očekivalo, čak i u aprilu, kada ništa nije radilo i zato je jako važno da, pre svega, ne kažem uvek šta mislim i da gledamo šta se oko nas zbiva jer se stvari dramatično brzo menjaju - naglasio je Vučić.

- Neću moći da prisustvujem mnogim panelima danas. Ali želim da vas zamolim da govorite što otvornije i iskrenije o onome što nas očekuje. Mi danas moramo da slušamo jedni druge i da gradimo uspešniju Srbiju - rekao je Vučić za kraj.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track