PONOSNA NA SVOJE POREKLO: Irena Vujović postaje ministarka, a malo ko zna da je ovaj legendarni partizanski komandant NJEN PRADEDA
Foto: Dado Đilas

IMA POZNATE PRETKE

PONOSNA NA SVOJE POREKLO: Irena Vujović postaje ministarka, a malo ko zna da je ovaj legendarni partizanski komandant NJEN PRADEDA

Politika -

Doskorašnja predsednica opštine Savski venac Irena Vujović kandidat je za ministra za zaštitu životne sredine, ali malo ko zna da je potomak slavnog junaka i narodnog heroja Jugoslavije.

Irena Vujović je naime praunuka slavnog narodnog heroja i partizana koji je poginuo u bici na Sutjesci Save Kovačevića. Tačnije, Irenin pradeda Nikola bio je rođeni brat Save Kovačevića.

Vujovićeva je ranije naglasila da je ponosna na to što potiče iz porodice koja je iznedrila brojne velikane i borce za slobodu.

- Tačno je da potičem iz porodice koja je iznedrila doktore nauka, profesore i ratne heroje kao što je Sava Kovačević, rođeni brat mog pradede Nikole Kovačevića, jednog od osnivača Kominterne, prvog posleratnog ambasadora u Bugarskoj i predsednika Narodne skupštine Crne Gore - rekla je u jednom intervju za "Kurir" Vujovićeva ne skrivajući bogatu istoriju svog porodičnog stabla.

foto: Dado Đilas

U njenoj porodici, kako je rekla, uvek su se cenili čast i poštenje, ali su se negovale i prave porodične vrednosti.

- Sava Kovačević i veliki broj mojih predaka vodili su odlučujuću bitku na Sutjesci i dali svoje živote. Zahvaljujući tome naše generacije danas žive u miru i slobodi. Ponosim se svojim poreklom, a znanje, hrabrost, čast i poštenje su vrednosti koje se u mojoj porodici neguju generacijama - rekla je Vujović

Sava Kovačević bio je komandant 5. proleterske brigade i narodni heroj SFR Jugoslavije. U ranoj mladosti je pošao komunističko-revolucionarnim putem, a član KPJ postao je 1925. godine.

Zbog komunističkih aktivnosti hapšen je više puta. Početak NOB dočekao je kao iskusan komunista i revolucionar. Kad je 1942. formirana 5. proleterska brigada postao je njen komandant.

U najtežem periodu 5. ofanzive stao je na čelo 3. udarne divizije, a poginuo je tokom bitke na Sutjesci 1943.

Mileševska ulica na Vračaru nosila neko vreme je nosila ime po Savi Kovačeviću.

(Kurir.rs/Foto:Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track