DAVIDOVIĆ PREOTEO MILOVE KLJUČNE LJUDE I ŠEME ZA ŠVERC CIGARETA: Daka navodno obećao GRAND EKIPI da ih nova vlast neće dirati!
Foto: Dado Đilas, Printscreen

Veliko istraživanje Kurira (3. deo)

DAVIDOVIĆ PREOTEO MILOVE KLJUČNE LJUDE I ŠEME ZA ŠVERC CIGARETA: Daka navodno obećao GRAND EKIPI da ih nova vlast neće dirati!

Politika -

Crnogorski moćnik Miodrag Daka Davidović potegao je sve svoje veze u krimanalnim, političkim, crkvenim i finansijskim krugovima kako bi stvorio povoljan ambijent za svoje različite nelegalne i legalne poslove u regionu.

Prvi cilj mu je preuzimanje monopola nad švercom cigareta na ovim prostorima, zbog čega je, kako saznajemo, već ostvario kontakte s takozvanom grand ekipom, uticajnom političko-bezbednosnom-kriminalnom frakcijom unutar DPS Mila Đukanovića.

Saznanja iz bezbednosnih struktura ukazuju da je nakon poslednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, na kojem je poražen DPS, došlo i do promena u tokovima tamošnjeg organizovanog kriminala.

Zdravko Krivokapić saopštio

Đukanovićeva vlast uništila dokumenta

Najverovatnije je tačno da je veliki deo dokumentacije od 2016. do 2020. uništen. To je juče saopštio premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

- Dokumentacija iznesena iz zgrade vlade je ogroman materijal. Zna se ko su osobe koje su učestvovale u tome. U mojoj kancelariji je bio ogroman rezač papira. Zašto su se uništavali papiri? Morao je to neko da verifikuje i odobri. Stalno tražimo odgovorne na najnižim nivoima, a neko mora to da naredi. Nemam informaciju za kompletan deo koji se tiče Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) nego što smo mi tražili, a to je informacija o raspodeli stanova. Nije bilo podnesenih zahteva i morali smo da se obratimo ANB - rekao je Krivokapić.

Zdravko Krivokapic
foto: BETA/Bojana Cupic

Na osnovu raspoloživih podataka, očekuje se da poslove u ilegalnoj trgovini cigaretama preuzme upravo Davidović, kao glavni finansijer nove vladajuće većine u Crnoj Gori. Ovaj plan je izgleda već poprilično odmakao u realizaciji jer postoje saznanja da je Davidović uspostavio saradnju sa članovima „grand ekipe“, koja važi za vodeće organizatore ilegalne trgovine cigaretama u Crnoj Gori.

Čak postoje indicije da je moćni Daka s pomenutom ekipom postigao dogovor da struktura šverca ostane nepromenjena, a da on dobije određeni deo profita. U bezbednosnim krugovima objašnjavaju da Davidović u novom dilu figurira kao neko ko ovoj grupi može da obezbedi garancije da ih nove vlasti neće krivično goniti zbog umešanosti u brojne kriminalne aktivnosti u prošlosti. Neki podaci ukazuju da su sa ovim ilegalnim poslovima i umešanošću Davidovića u njih upoznate i bezbednosno-obaveštajne strukture Velike Britanije.

Razrađena Šema

Od Latinske Amerike do Balkana

Cigarete se, prema raspoloživim saznanjima, u Crnu Goru ilegalno dopremaju iz zemalja Latinske Amerike. Transport iz luke Bar ka teritoriji Kosova i Metohije dalje se obavlja šleperima, a postoje i magacinski prostori u delovima Crne Gore koji vode ka granici sa južnom srpskom pokrajinom. Tako dopremljene, cigarete se ilegalno distribuiraju u Srbiju, Albaniju, BiH i Rumuniju.

Davidovićeve poslednje aktivnosti u pravcu sticanja presudnog uticaja na političke prilike u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, pa i Srbiji, imaju za cilj da očuvaju i rašire njegove brojne mahom nelegalne biznis-kombinacije. Šverc cigaretama je od devedesetih godina ostao u fokusu njegovog interesovanja, jer mu je donosio enormne zarade i širio mrežu saradnika, pre svega iz političkog i kriminalnog miljea.

Da Davidović nije nikakav filantrop i borac za slobodu i demokratiju, pokazuju novija saznanja o tome da on navodno poseduje fabrike za proizvodnju cigareta u Nikšiću i Banjaluci. Operativni podaci razotkrivaju prave motive njegovog političkog angažovanja, a to je zaštita sopstvenog biznisa, tj. obezbeđivanje nesmetane realizacije legalnih i nelegalnih poslovnih aktivnosti.

Ekipa Kurira

Foto: Printscreen, Dado Djilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track