00:18

UŽIVO GO SNS Vučić: Jednoglasno i aplauzom pozdravljeno ujedinjenje sa Šapićem! Srbija će da se pita, a ne stranci

SEDNICA na trgu nikole pašića

UŽIVO GO SNS Vučić: Jednoglasno i aplauzom pozdravljeno ujedinjenje sa Šapićem! Srbija će da se pita, a ne stranci

Politika -

* Svi poranili ali Vučić ipak došao pre svih. Stefanović podneo ostavku. Skupština stranke 21. oktobra

* Dok je SNS, Srbija će da se pita. Odluke u Srbiji neće donositi stranci. Želimo kompromis, ali neću da im potpisujem priznanje nezavisnog Kosova

*Šapić izabran za potpredsednika Glavnog odbora SNS

BEOGRAD - Sednica Glavnog odbora SNS održava se danas u Kombank dvorani u centru Beograda. Na Glavnom odboru biće reči o problemima u stranci, pa se očekuje da će na sednici biti reči i o radu pojedinih ministara, ali i predsednika opština i gradonačelnika.

glavni odbor SNS
foto: Nikola Anđić

Posle jutrošnje sednice Predsedništva SNS koja je bila zatvorena za javnost, nešto posle 10 časova počela je sednica Glavnog odbora na kojoj je proglašeno ujedinjenje SNS i SPAS Aleksandra Šapića. Taj deo sednice završen je obraćanjem Aleksandra Vučića posle čega je članstvo nastavilo rad iza zatvorenih vrata.

1 / 34 Foto: Nikola Anđić

12.41 - Vučević: Šapić izabran za potpredsednika Glavnog odbora SNS. Medijima su se po završetku sednice obratili miloš Vučević i Aleksandar Šapić.

12.39 - Završena sednica GO SNS. Sednica Glavnog odbora SNS završena je danas nakon dva i po sata. Očekuje se da se medijima obrati neko od funkcionera stranke. Na otvorenom delu sednice doneta je odluka o ujedinjenju sa SPAS-om.

11.05 - Završen otvoreni deo sednice Glavnog odbora. Govorom lidera SNS Aleksandra Vučića završen je otvoreni deo sednice Glavnog odbora posle čega je rad nastavljen iza zatvorenih vrata.

11.00 - Vučić o ostavci Stefanovića: Dobio dam ostavku Nebojše Stefanovića na mesto predsednika Gradskog odbora Beograda, ali u SNS neće biti skidanja glava već će se procenjivati greške i polagati računi.

glavni odbor SNS
foto: Nikola Anđić

10.46 - Dok je SNS, Srbija će da se pita, rekao je Vučić prethodno naglasivši da je suština vođenja politike da donosite samostalne odluke, a ne da ih donose neki tamo ambasadori ili tajkuni. Odluke u Srbiji neće donositi stranci, ambasadori, tajkuni... Srbija će sama donositi odluke, to je njena snaga!

1 / 6 Foto: Printscreen/Tanjug

- Ja ne mogu da zamislim da neki strani ambasador uopšte može da me pita ko će biti poslanik ili član vlade.. - dodao je on i rekao i sledeće: Moramo da učestvujemo u dijalogu s Prištinom... Želimo kompromis, ali neću da im potpisujem priznanje nezavisnog Kosova.

Vučić: Nisam ja rekao ko da bude mitropolit ni bio kod patrijarha

Vučić kaže da je jutros optužen da je navodno izvršio državni udar u Crnoj Gori i ukazao da nije on rekao ko treba da bude mitropolit, niti izvršio udar na crkvu.

"Jutros sam optužen da sam izvršio državni udar u CG i da se to neće promeniti sve dok me ne smene ovde, što valjda nije državni udar. Zašto? Jer je neko nešto rekao sa vladikama oko toga ko će da bude mitropoliti ili episkop", istakao je Vučić na sednici Glavnog odbora SNS. On je ukazao da nije on nijue posećivao patrijarha i da ne zna o čemu pričaju.

glavni odbor SNS
foto: Nikola Anđić

"Niti sam znao da oni (iz Crne Gore) posećuju patrijarha niti sam ja rekao ko treba da bude mitropoliti ili episkop, nego nisu oni izvršili državni udar ili udar na ckrvu, nego sam ja, koji pojma nema o čemu pričaju. Zašto je to tako, jer Srbija mora da bude kriva uvek i neće biti kriva samo ako ne bude pitala za 29 odsto svog stanovništva u CG. A u Severnoj Makedoniji Albanaci kojih ima 24 odsto imaju mnogo veća prava. I ako pitamo za prava 29 odsto svog stanovništva, to je valjda državni udar", zapitao je Vučić.

Kaže da ga i u Srbiji opzicija optužuje za svakakve gluposti, pa je tako, kako je naveo, jedan od "stručnjaka" rekao kako "Vučić tera Grčku da prizna nezavisno Kosovo, a Grčka neće". "Laž je postao osnovni moto njihove politike", dodao je Vučić.

10.25 - Skupština stranke biće održana između 21. i 24. oktobra i trajaće tri dana, na Skupštini će biti donete veoma važne odluke.

glavni odbor SNS
foto: Printscreen/Tanjug

10.20 - Glavni odbor jednoglasno doneo odluku ujedinjenju SNS i SPAS.

- Jednoglasno smo prihvatili naše prijatelje, dobro došli u svoju stranku dragi prijatelji - rekao je Vučić posle čega se pozdravio sa Šapićem i pročitao SNS -SPAS zajendičku deklaraciju koja predvođa dalji napredak i razvoj zemlje, mir i stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet, neutralnost, ekonomski rat, očuvanje nacionalnih interesa, jedinstvo.

glavni odbor SNS
foto: Nikola Anđić

Nakon što je Glavni odbor SNS doneo odluku o ujednjinjenju te stranke sa Srpskim patriotskim savezom, predsednik SPAS Aleksandar Šapić ušao je u salu u kojoj zaseda Glavni odbor. Šapić se zatim pridružio funkcionerima SNS i seo pored predsednika Aleksandra Vučića, koji je njemu i članovima SPAS-a poželeo dobrodošlicu.

"Želim vam mnogo uspeha, da pobedujete i da pobeđujemo i da za Srbiju uradimo mnogo dobrih stvari", poručio je Vučić novim stranačkim kolegama. Zatim je pročitao zajedničku deklaraciju SNS i SPAS-a, koji su potpisali Vučić i Šapić. Ulazeći u salu, Šapić je pozdravljen aplauzom.

10.05 - Završeno Predsedništvo, počela sednica Glavnog odbora. Dnevni red jednoglasno usvojen a na njemu je pre svega ujedinjenje SNS sa šapićevim SPAS. Na samom početku Vučić je pozvao da se minutom ćutanja oda pošta preminulim članovima GO poput Tike Arsića, Braca Petković....

Vučić je ušao u salu i pozdravljen je aplauzom. Sednici Glavnog odbora prisustvuje 651 član. Na dnevnom redu biće aktuelna politička situacija, te plan i program SNS, i priprema za Skupštinu stranke.

"Danas imamo dosta posla i važno je da to pokušamo da uradimo na efiksan način", rekao je Vučić. On je podsetio da je više člaova Glavnog odbora preminulo u proteklom periodu. "Neki su preminuli zbog srčanih oboljenja, neki zbog korone, neki iz trećeg razloga, ali danas slabiji jer nisu su Gojko, Braca, Tika Arsić, Slaviša Živković", rekao je Vučić i pozvao članove da im minutom ćutanja odaju poštu.

1 / 15 Foto: Printscreen/Tanjug

10.00 - Očekuje se početak sednice i obraćanje lidera SNS Aleksandra Vučića. Taj deo sednice biće otvoren posle čega se sednica zatvara za javnost. Vrh SNS jutros je poranio na Predsedništvo ali Vučić ih je sve preduhitrio i došao pre svih.

09.39 - Sednica Predsedništva SNS, posle nje Glavni odbor. U Beogradu je u toku sednica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS), posle koje će u 10 sati početi i sednica Glavnog odbora stranke, rečeno je Tanjugu u SNS.

Aleksandar Vučić, sednica odbora SNS
foto: Printscreen/Tanjug

Poslanik SNS Vladimir Đukanović rekao je jutros da je Nebojša Stefanović podneo ostavku na mesto predsednika Gradskog odbora SNS u Beogradu. Teme na sednici Glavnog odbora biće i ujedinjenje SNS i SPAS, kao i, kako je ranije rekao Aleksandar Vučić, planovi, programi, ali i problemi u stranci.

09.30 - Vučić dobio ostavku Nebojše Stefanovića.

09.00 - Premijerka Ana Brnabić stiže na sednicu. Desetak minuta pre nje stigli su i Maja Gojković, Jadranka Joksimović, Marija Obradović i Biljana Popović Ivković.

1 / 9 Foto: Printscreen/Tanjug

08.45 - Stigli Miloš Vučević i Igor Mirović. Minut ranije stigao i Nebojša Stefanović.

08.40 - Siniša Mali i Zoran Đorđević stigli na sednicu.

08.35 - Vesić poranio, među prvima stigao na sednicu. Pre njega stigao je samo Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Glavni odbor SNS, Aleksnadar Vučić
foto: Ana Paunković

Naime, kada je početkom maja posle sednice Predsedništva SNS, Vučić najavio ujedinjenje sa Šapićevim SPAS-om, rekao je i da će se na sednici Glavnog odbora govoriti o novim kadrovskim rešenjima, a biće zakazana i skušptina stranke koja će se održati u oktobru.

U međuvremenu, veliki deo odbora SNS širom zemlje izjasnio se za smenu sa svih funkcija u državi i stranci ministra odbrane i šefa beorgadskih naprednjaka Nebojše Stefanovića, dok se u medijima navodi da su neki odbori izrazili nezadovoljstvo radom ministara Zlatibora Lončara i Marije Obradović.

Prema pisanju medija, upravo bi Šapić mogao da zameni Stefanovića, odnosno Šapić će postati potpredsednik SNS, a iako formalno neće biti predsednik Gradskog odbora Beograd, jedno od zaduženja biće mu koordinacija beogradskim odborima sa najvišeg partijskog nivoa. Šapić nije želeo da komentariše te medijske napise, navodeći da je sve što je imao do sada rekao i da treba sačekati subotu.

Glavni odbor SNS, Aleksnadar Vučić
foto: Ana Paunković

"Sve što sam imao da kažem, rekao sam u poslednjih 15-tak dana", rekao je Šapić za Tanjug. Kao mogući naslednik Stefanovića na čelu beogradskog odbora SNS, pominje se ime Luke Petrovića, člana Predsedništva SNS.

Na pitanje šta se može očekivati na sutrašnjoj sednici, izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže da treba očekivati promene, ali ne i "politički zemljotres". Prema njegovim rečima, za očekivati je da dođe do formalizacije ujedinjenja sa SPAS-om i promovisanje Šapića kao jednog od budućih lidera SNS.

"Očekivanja su da ce on dobiti važnu poziciju u hijerarhiji stranke, verovatno potpredsedničku i inkorporiranje u najvažnije stranačke organe”, rekao je Klačar za Tanjug i dodao da će verovatno još neko od funkcionera SPAS-a biti uključen u rad najvažnijih organa SNS.

Klačar je rekao i da je pozicija Nebojše Stefanovića mnogo kompleksnije pitanje, sa potencijalno većim posledicama, pa tu vidi nekoliko različitih scenarija: "Cini se da je najrealniji scenario da Stefanović snosi određene političke konsekvence, da bude smenjen sa mesta u predsednika Gradskog odbora, ali da se neće raditi o radikalnim rezovima koji bi značili i isključivanje iz stranke, izlazak iz izvršne vlasti, do izbora ili rekonstrukcije", rekao je Klačar.

Nezahvalno je prognozirati ishod, jer će konačna odluka umnogome zavisiti i od samog predsednika Aleksandra Vučića, ne samo od lokalnih odbora i stranackih organa, naveo je Klačar.

On smatra i da posle ovog Glavnog odbora treba očekivati ubrzanje priprema SNS za izbore, posebno beogradske, dodajući da je, ukoliko dođe do smene u beogradskom odboru SNS, za očekivati i kadrovske promene u gradu.

Dodao je i da bi sve ove promene u SNS trebalo da pruže podsticaj za ukrupnjavanje i ostalim akterima u političkom zivotu, pa je za očekivati da ćemo u narednim nedeljama svedočiti stvaranju novih kolona ili koalicija, zaključio je Klačar.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track