PODLO: Kurti zauzima trafo-stanicu koja Srbe snabdeva strujom! Preti i da će smanjiti uvoz iz centralne Srbije!
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

POLITIKA

PODLO: Kurti zauzima trafo-stanicu koja Srbe snabdeva strujom! Preti i da će smanjiti uvoz iz centralne Srbije!

Politika -

Premijer privremenih prištinskih institucija, očigledno besan zbog poraza pošto je morao da povuče jedinice ROSU i pristane na zahteve Beograda, ponovo je krenuo u napad i najavljuje nove akcije

Situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak od juče je stabilizovana, ali sada preti nova opasnost. Iziritirane što im je propao plan s tablicama, prištinske vlasti s premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem na čelu mogle bi da zauzmu trafo-stanicu Valač, koja obezbeđuje najveći deo struje za sever Kosova!

Na to upozorava predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Usijanje dana, Milovan Drecun
foto: Kurir

- Postoji opasnost da Kurti iskoristi situaciju da stavi pod kontrolu trafo-stanicu Valač, preko koje dolazi preko 85 odsto struje na sever Kosova i Metohije, i akumulaciju Gazivode. Mogli bi da pokušaju da ovakvom akcijom kao što je sproveo na prelazima zauzmu te stanice - kaže Drecun.

Dodaje pak da je Kurti sada u problemu, pošto je već imao jednu neuspešnu akciju, da izvede neku novu.

- No, Kurti pokušava sve silom da reši - ukazuje Drecun.

On napominje da Kurti neprestano pokušava da nametne sopstvene interese.

- Kurti je u problemu, ako sad odustane od onog što je ranije govorio, da neće poštovati sporazume i da će nametnuti reciprocitet Srbiji, ako od svega toga odustane, on je doživeo veliki politički poraz i nastojaće da pravi probleme kako bi izašao iz te situacije - naglasio je Drecun i zaključio da će Kurti do kraja ostati pri tome da se ne formira Zajednica srpskih opština.

Aljbin Kurti
foto: Profimedia

Kurti se ovde nije zaustavio pa je juče rekao da će preduzeti mere za smanjenje uvoza iz Srbije. On je u kosovskoj skupštini to rekao u odgovoru predsedniku Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju na pitanje o uvozu iz Srbije, preneli su kosovski mediji.

- U prvih šest meseci 2018. iz Srbije je uvezeno robe za 212,1 milion evra, 60 odsto više od vrednosti uvoza u prvih šest meseci ove godine. Pored ovog značajnog smanjenja uvoza iz Srbije, slažem se da ga treba dodatno smanjiti i cilj nam je dalje smanjenje pomoću mera koje ćemo preduzeti - rekao je Kurti. On je juče kazao i da Kosovo ostaje posvećeno punom reciprocitetu kako bi obezbedilo "ravnopravnost" u odnosima sa Srbijom. On je za agenciju Ekonomija onlajn izjavio da reciprocitet "nije osveta", već "princip dobrosusedskih odnosa i ravnopravnosti".

- Kosovo i Srbija ne mogu imati nejednake asimetrične odnose, pa ćemo se kao nezavisna država, kao vlada, zalagati za potpuni reciprocitet, koji bi doneo ravnopravnost zemlji u smislu naših odnosa, a unutar ovog reciprociteta u centru bi trebalo da bude obostrano priznanje, odnosno dan kad Srbija prizna Kosovo - rekao je Kurti.

Bivši ambasador Milisav Paić smatra da postoji opasnost od daljih akcija Kurtija, ali ne tek tako i ne u skorije vreme, imajući u vidu da mu je trenutno oslabila podrška Zapada.

Usijanje dana, Milisav Paić
foto: Kurir

- Ne treba isključiti tako nešto, iako su dobili packu iz Vašingtona i Brisela zbog situacije s tablicama, pa teško da bi moglo uskoro doći do nove eskalacije. Mislim da je sada ovaj dogovor o povlačenju ROSU na neki način stavio do znanja da ni Zapad ne želi eskalaciju u ovom momentu i, posebno dok se ne razbistri politička situacija u Nemačkoj, Priština nema ozbiljniji oslonac kod velikih sila za ekstremizam. Zato verujem da je Kurti sada oslabljen i na unutrašnjem planu, te da će doći do određenih međusobnih optuživanja i prepucavanja među tamošnjim političarima - smatra Paić.

Počela primena druge tačke sporazuma

Spremili 300.000 kompleta nalepnica

Primena druge tačke sporazuma o registarskim tablicama na svim administrativnim prelazima počela je juče da se primenjuje i postavljanje nalepnica na tablice odvijalo se bez problema, saopštila je kosovska policija.

Kako su naveli, prethodno su izvršili sve neophodne pripreme za početak primene sporazuma, i u ljudskim resursima i logistički. Prethodno je šef prištinske delegacije u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi izjavio da je Kosovo obezbedilo 300.000 kompleta nalepnica.

- Taj broj nalepnica biće dovoljan za narednih šest meseci, odnosno do postizanja konačnog dogovora, jer prema informacijama nadležnih institucija Kosova, iz Srbije u tom periodu uđe toliki broj vozila - naveo je Bisljimi.

Prvi put

Lajčak u SAD povodom dijaloga Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi u prvoj poseti SAD od kada je postavljen na tu funkciju.

- Upravo stigao u Vašington u prvu posetu SAD u sadašnjem svojstvu specijalnog izaslanika EU. Radujem se sastancima sa američkim prijateljima ovde i u Njujorku - napisao je juče Lajčak na svom Tviter nalogu uz sliku iz Vašingtona.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Manevarski prostor nam je na "vrhu čiode"

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da primena dogovora iz Brisela o korišćenju nalepnica funkcioniše bez problema. Istakao je da Aljbin Kurti ne može da govori ni o kakvoj "epohi reciprociteta", jer je, kaže, zapravo reč o sprovođenju sporazuma. Ukazao je da je Beograd zadovoljan sporazumom, ali i upozorio da je pozicija Srbije vrlo teška jer je manevarski prostor "na vrhu čiode".

Ivana Žigić/ Foto/Source:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track