Rasprava o vanparničnom postupku
Foto: Rts

Rasprava o vanparničnom postupku

Politika -
Parlament raspravlja u pojedinostima o predloženim izmenama zakona o javnom beležništvu i vanparničnom postupku koje će omogućiti da se oko 6.500 "pravno nevidljivih osoba" lakše upišu u matičnu knjigu rođenih

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije nastavili su vanrednu sednicu razmatranjem amandmana na predložene izmene zakona o vanparničnom postupku i javnom beležništvu.Na dopune Zakona o vanparničnom postupku podneto je devet amandama, a na izmene Zakona o javnom beležništvu podnet je jedan amandman.U parlamentu je u sredu završena objedinjena načelna rasprava o izmenama Zakona o vanparničnom postupku i dopunama Zakona o javnom beležništvu. Srpska napredna stranka, koja je predlagač oba zakona, očekuje da će izmene Zakona o vanparničnom postupku doprineti rešavanju problema "pravno nevidiljivih" osoba. Prema zvaničnim procenama u Srbiji ima oko 6.500 takvih osoba.Opozicija nije osporila potrebu donošenja izmena tog zakona, u cilju rešavanja problema, ali je ukazala na mogućnost zloupotreba i korupcije u njihovoj primeni.Načelnu raspravu o tom aktu obeležila je polemika poslanika SNS-a i DS-a o tome ko je autor predloženih izmena, posle optužbe demokrata da su izmene plagijat, odnosno istovetne onima koje su oni predložili u januaru, što su naprednjaci negirali.Dopune Zakona o javnom beležništvu predviđaju primenu tog zakona od 1. marta naredne godine, umesto od 1. septembra, kako je prvobitno bilo planirano.Skupština Srbije konstatovala je prestanak mandata poslaniku Vladanu Vasiću, koji je i gradonačelnik Pirota i potvrdila mandate za tri nova poslanika.Parlament je potvrdio mandate novim poslanicima SNS Tanji Radovanović iz Šapca i Radovanu Raičeviću iz Kuršumlije, kao i Jožefu Šandoru iz Sente, novom poslaniku URS-a, koji su nakon toga položili zakletvu.

Skupština vraća 300 miliona dinaraAdministrativni odbor Skupštine Srbije utvrdio je predlog rebelansa budžeta republičkog parlamenta za ovu godinu, kojim najviše zakonodavno telo u državnu kasu vraća 300 miliona dinara."Trista miliona dinara je ušteđeno na poziciji izbornih aktivnosti", objasnila je Jana Ljubičić, generalni sekretar Skupštine, na sednici tog radnog tela. Prvobitni budžet Skupštine bio je oko 3,3 milijarde dinara, a nakon raspisivanja i predsedničkih izbora parlament je za te troškove iz budžetske rezerve dobio još 600 miliona. Međutim, taj novac nije u potpunosti potrošen, pa se tako u budžet Srbije vraća 300 miliona.Ljubičićeva je objasnila da je tako ukupan budžet Skupštine za ovu godinu bio oko 3,9 milijardi dinara, a predloženim rebalansom taj budžet iznosi oko 3,6 milijradi dinara. "Nije neophodno nastaviti rad na fasadi s obzirom na to da su tekuće popravke zgrade i održavanje u ovom momentu bitnije", rekla je Ljubičićeva.Pošto su pojedini članovi Odbora na sednici ukazali da zapravo Skupština nije napravila uštede, već Republička izborna komisija i to od sredstava koje je naknadno dobila nakon raspisivanja predsedničkih izbora, koji prvobitno nisu bili predvidjeni budžetom za ovu godinu, Ljubičićeva je novinarima, nakon sednice Odbora, objasnila da je budžet RIK-a deo skupštinskog budžeta. Ona je napomenula da RIK nije samostalno pravno lice i da zato budžet te komisije pripada parlamentu i pozvala i druge državne organe da prate trend Skupštine i da sami štede u vreme ekonomske krize. Predsednik Odbora Zoran Babić je naglasio da je rebalans budžeta u skladu sa vremenom u kome se Srbija nalazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track