02:52

AMERICI JE VAŽNO DA ŠTO PRE REŠI SITUACIJU NA KOSMETU! Stanković tvrdi: SAD žele da budu korak ispred Rusije OVO IM JE GLAVNI CILJ

pravi cilj vašingtona

AMERICI JE VAŽNO DA ŠTO PRE REŠI SITUACIJU NA KOSMETU! Stanković tvrdi: SAD žele da budu korak ispred Rusije OVO IM JE GLAVNI CILJ

Politika -

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, smatra da je poseta Karen Donfrid imala velikI značaj jer je cilj SAD da ubrza proces Briselskog sporazuma i na taj način bude korak ispred Rusije.

Karen Donfrid je rekla da ne postoji nikakav kamen spoticanja između Beograda i Prištine. Dodala je da ona ne vidi da Priština na neki način to koči.

- Ona hoće da se ta stvar odblokira u pravcu onoga što je poslednja faza Briselskog sporazuma. To je razgovor o konačnom rešenju odnosno razgovor o normalizaciji odnosa Srbije i po američkoj strani nezavisnog Kosova. Dakle mislim da je cilj njihove diplomatije da se što pre dođe do sporazuma i da se neki način politički i bezbednosno pacifikuje ovaj region - rekao je Stanković u jutarnjem programu na Kurir televiziji.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

Politički analitičar je naveo da problem Kosova koristi i Rusija, što smeta Americi.

- Kosovo koje je jedan lokalni problem i očigledno ima jednu globalnu dimenziju bude zatvoreno i da se ne koristi kao neka vrsta presedana. Vi ste videli pre dva dana je ruski predsednik Vladimir Putin rekao kao što je Kosovo imalo pravo na nezavisnost odnosno samostalnost, tako imaju i Donbas i Lugansk - istakao je Stanković.

Potom je i naveo na koji na;in SAD želi da upotrebi Kosovo protiv Rusije.

- Dakle Amerikanci žele da se to zatvori i da onda izvedu kao zaključak ono što su tvrdili na početku razgovora, a to je da je ovo jedinstven slučaj. Jer kada dođu do krajnjeg političkog rešenja u Ukrajini mogu da se vrate na tu svoju definiciju kosovskog problema kao jedinstvenog slučaja. Potom da izvuku tu priču da ne može da se ruši teritorijalni integritet Ukrajine, bez obzira na premoć Rusije u vojsci, ljudstvu i tehnici. Mi želimo da se vrati taj princip nepovredivosti granica i da se Rusi povuku. Da se povuku te deklaracije o nezavisnosti Donbasa i Luganske. Dakle, oni žele da završe Kosovo da bi završili svoju koncepciju jedinstvenog slučaja. Zbog toga je bilo opravdati bombardovanje Srbije i Crne Gore 1999. godine - istakao je Stanković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:35

KOSOVO I PUTIN Analitičar podsetio na reči ruskog lidera iz 2014. U TOKU JE ŠAHOVSKA PARTIJA VELIKIH SILA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track