ŠEŠELJ GA JE ZVAO CIMERMANOV KONOBAR! Nosio je leptir mašnu, dobio nokaut u Skupštini pa nestao iz politike! Evo kud se potom deo
Foto: Youtube Printscreen

ŽIVOT POSLE POLITIKE

ŠEŠELJ GA JE ZVAO CIMERMANOV KONOBAR! Nosio je leptir mašnu, dobio nokaut u Skupštini pa nestao iz politike! Evo kud se potom deo

Politika -

BEOGRAD - Ako ste devedesetih, kao i Milica iz Otvorenih vrata, obožavali da netremice blenete u skupštinske prenose, sigurno se sećate jedinog poslanika s leptir-mašnom kom je lider radikala Vojislav Šešelj u to vreme nadenuo nadimak Cimermanov konobar!

Reč je o jednom od osnivača SPO Vuka Draškovića koja je početkom devedesetih bila glavna opozicija režimu Slobodana Miloševića i njegovoj SPS.

Nokaut u Skupštini

Čovek o kome govorimo bio je republički poslanik SPO od 1990. godine a savezni je postao 1992. godine.

Srbija ga pamti kao skupštinskog galamdžiju a Šešelj nije mašio sednicu a da ga ne prozove!

Mihajlo Marković
foto: Youtube Printscreen

U junu 1993. godine u Saveznoj skupštini ga je nokautirao poslanik SRS Branislav Vekić, posle čega je SPO organizovao demonstracije na kojima su bili uhapšeni Vuk i Danica Drašković.

Znate li o kome je reč?

Niko ne zna da li je ovo istina: Noakutiran seo na stakelni sto a on pukao?!

Nakon prelaska u DS, MM (poznat i kao "Cimermanov konobar", kako ga je Šešelj nazvao još '91) vratio se monarhističkim korenima i prešao u Novu Srbiju. Tamo je, nakon odlaska Milana St. Protića, promovisan u kopredsednika ali ih je napustio istovremeno napustivši i Skupštinu, komentarisalo se pre tačno 20 godina na tada popularnim internet forumima.

Pomenuti je svojevremeno bio i žrtva radikalskog poslanika (boksera) Branislava Vakića, koji ga je nokautirao (ili samo išamarao, kako kažu radikali), što je bil zamajac daljeg sleda događaja - demonstracija ispred Savezne skupštine, ubijanja policajca, prebijanja Vuka i Dane, visenedeljnog lečenja Vuka Draškovića, posete Miteranove supruge, abolicije od strane Milosevica... Najinteresantnije je da je MM, piše tadašnji komentator, nakon što je "nokautiran", otišao kući, seo na stakleni sto i, s obzirom da je isti pukao, završio u bolnici zadobivši dvadesetak kopči na zadnjici. Čovek jednostavno nije imao svoj dan!

Mihajlo Marković
foto: Printscreen

Bio je i potpredsednik SPO od Sabora 1993. godine do 1994. godine kada je napustio SPO, zajedno sa Vladimirom Gajićem i Dragoslavom Miličićem i prešao u Demokratsku stranku.

Posle DS, prešao je u Novu Srbiju Velimira Ilića. Bio je poslanik DOS-a, kao član Nove Srbije od 2000. godine do do septembra 2001. godine, kada je podneo ostavku i vratio mandat.

Bio i kod pokojnog Batića u demohrišćanima

Mihajlo Marković
foto: Dado Đilas

Evo kako je izgledao početkom milenijuma, pre dvadesetak godina

1 / 3 Foto: Dado Đilas

Od jula 2005. godine bio je u Ministarstvu za kapitalne investicije na mestu pomoćnika ministra i državnog sekretara, do jula 2008. godine.

Odavno se ne bavi politikom, već strukom pošto je građevinski inženjer i radi za jednu građevinsku firmu.

Ako se dosad niste setili, reč je o Mihajlu Markoviću.

Pogledajte šta je pre tačno 20 godina o njemu bilo pisano po domaćim forumima

Mihajlo Marković
foto: Printscreen

Ko je bio taj Cimerman?

Voren Zimerman (često pravopisno nepravilno kao Cimerman) bio je američki diplomata, najpoznatiji po tome što je bio poslednji ambasador SAD u SFRJ pre njenog raspada. Profesionalnu službu obavljao je u Moskvi (1973-75 i 1981-84), Parizu, Karakasu i Beču, gde je predvodio američku delegaciju na Konferenciji o bezbjednosti i saradnji u Evropi (1986—89).

Njegov poslednji zvanični čin pre nego što je povučen sa službe u SAD, 16. maja 1992. godine, bio je da državnom sekretaru napiše poverljiv memorandum pod nazivom "Ko je ubio Jugoslaviju?". U Zimermanovoj analizi, ono što je dovelo do propasti države jeste nacionalizam balkanskih lidera.

Odlično govorio srpski

O svom iskustvu u Jugoslaviji napisao je knjigu "Poreklo katastrofe" (1996). Umro je od posledica kancera pankreasa 3. februara 2004. godine u svojoj kući u mestu Grejt Fols (Virdžinija, SAD).

Kurir.rs/SĐP/Wikipedia/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track