"STRANE SLUŽBE SU TRENIRALE NAŠU DECU I STUDENTE" Trifunović o špijunskim aferama: U okruženju postoji STRAH OD "OPASNE SRBIJE"
Foto: Kurir TV, Shutterstock

kurir tv

"STRANE SLUŽBE SU TRENIRALE NAŠU DECU I STUDENTE" Trifunović o špijunskim aferama: U okruženju postoji STRAH OD "OPASNE SRBIJE"

Politika -

Hrvoje Šnajder, prvi sekretar u Ambasadi Republike Hrvatske, prema čvrstim dokazima koje su prikupili naši bezbednosni organi, prekršio je Bečku konvenciju tako što je organizovao da naši ljudi rade za hrvatsku tajnu službu.

Darko Trifunović
foto: Kurir tv

Zbog toga je Ministarstvo spoljnih poslova donelo odluku da u skladu sa članom 9 Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Šnajdera za personu non grata.

Darko Trifunović, direktor Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost, smatra da nije problem to što je "on regularni diplomata, već je veći problem kada on ne bi bio diplomata i to što su ovde određeni ljud dobijali novac za određene usluge", rekao je u emisiji "Puls Srbije" gledaocima Kurir TV.

- Tanka je linija između diplomata i onog koji se bavi formiranjem obaveštajne mreže u funkciji strane države. Mi smo kao država izgubili tu bezbednosnu nit. Prvi sekretar je prvi obaveštajac. Ključno je kako i na koji način je radio. Uzmite u obzir da i naša bezbednost ima svoje predstavnike. Svaka služba ima svoje metode. Jako je bitno da naša služba dobije informacije na koji način je dolazio u kontakt sa saradnicima uz sve diplomatske povlastice i diplomatski imunitet - rekao je Trifunović za Kurir TV.

Naveo je i objasnio gledaocima nekoliko grupa senzitivnih informacija koje ne bi trebalo odavati.

- To su informacije koje se odnose na ekonomsku, političku bezbednost i privredu i sve ono što može loše uticati na našu državu. Kada je reč o zemljama u okruženju, ne znamo šta je njima u interesovanju. Postoji strah da je Srbija opasna država iz koje je pokušan državni udar u Makedoniji. Recimo, sagledava se šta su rizici po našu bezbednost i tako država reaguje institucijom i proglašava osobu personom non grata - potrudio se da pojasni Trifunović.

U nastavku naveo je kao najveću opasnost, zapravo - informaciju.

- Nama je jedna strana služba trenirala decu! Setite se Enota i Vagnera. Predstavnici stranih univerziteta su nam ulazili u osnovne škole! Amerikanci su organizovali "arapsko proleće" usred Beograda - sa našim studentima, je l' tako? Setite se malog Muhameda. Informacija je zlata vredna o prijateljima i o neprijateljima. Obaveštajni rad je "oči i uši" jedne države, koje gledaju i osluškuju procese koji, na bilo koji način, mogu da ugroze bezbednost države i građana. Moramo da imamo dobre odnose sa komšijama, pa i sa Hrvatskom. Idemo dalje - rekao je on.

02:42

STRANE SLUŽBE SU TRENIRALE NAŠU DECU ZA ARPASKO PROLEĆE Trifunović o Šnajderovoj špijunaži: U okruženju postoji STRAH OD SRBIJE

Usledio je i odgovor Zagreba. Šef hrvatske diplomatije i ministar evropskih poslova Gordan Grlić Radman saopštio je da je Hrvatska odlučila da savetnika ambasadora Srbije u Hrvatskoj Petra Novakovića proglasi takođe personom non grata.

Trifunović se, osvrćući se na ove informacije, nada, da se već komplikovani odnosi između Srbije i Hrvatske, neće pogoršati, nego upravo - poboljšati, pa se vratio na temu indoktrinacije srpske dece od stranih službi:

- Videli ste da je naša država reagovala i demontirala teroristički kamp na Zlatiboru, ali nismo videli da je iko u Srbiji odgovarao zato što je u Srbiji organizovano Arapsko proleće i zašto su naši studenti korišćeni u stranoj obaveštajnoj mreži - istakao je on.

Zaključio je da je Beograd moćan centar i da to ne treba da plaši susede, već da bude garant ekonomskog saveza i stabilnosti.

- Pogledajte koliko smo se opirali i američkim i ruskim službama. Ne postoji jedan teroristički napad, a da neko sa Balkana nije učestvovao u njemu - rekao je Trifunović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:27

Ekspert za bezbednost ŠOKIRAO tvrdnjom u jutarnjem programu Kurira: Ova žena - robot je slučajno OTKRILA PRAVI UZROK SUKOBA U IZRAELU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track