VUČIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI IZ NJUJORKA: Imati stav i hrabrost - to pravi veliku razliku u odnosu na PODANIČKU SVEST
Foto: Printscreen/Pink

VUČIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI IZ NJUJORKA: Imati stav i hrabrost - to pravi veliku razliku u odnosu na PODANIČKU SVEST

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Njujorka.

Predsednik je na početku svog izlaganja prokomentarisao sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

- Analizirali smo sve ono što je bilo sinoć. Mislim da je bila važna sednica SB da mi vidimo u kojoj se nelakoj poziciji nalazimo, ne zbog ponašanja Prištine, već zbog toga koliko drugačije od onoga što mi mislimo jedan značajan deo sveta misli. Ali naravno da vidimo i koliko imamo stvarnih prijatelja, koji su uz našu zemlju - rekao je Vučić za Pink.

Naglasio je da je važno to što je 12 ili 13 od 15 članica SB nedvosmisleno izrazilo neslaganje sa Kurtijevim potezima, a posebno oko dinara.

- To su za nas važne stvari, to su dobre poruke. Borili smo se, mislim, časno i pošteno zastupali svoju zemlju i to je ono što smo mogli. Da je situacija jednostavna, naravno da nije i u geopolitičkim trvenjima, u geopolitičkim sukobima, to je nešto što vam uvek donosi dodatni pritisak i svi bi da se obračunavaju sa manjima, pošto već sa velikima ne mogu. A onda sa druge strane morate da brinete o svojim problemima, morate da brinete i o našem narodu na KiM, da nemate efektivnu vlast, da njih ne ugrozite, da njihove živote sačuvate, da ih istovremeno finansirate, da mogu da prežive, da buduće generacije vide svoju budućnost na KiM. Tako da u nelakim, u nejednostavnim, uslovima mi smo uradili ono što je bilo moguće - rekao je Vučić.

Kaže da je sa Guterešom razgovarao o geopolitičkoj situaciji, kao i o situaciji u regionu.

- Čini mi se visok stepen saglasnosti postigli po mnogim pitanjima i naučio sam mnoge stvari o nekim kretanjima u svetu, on je iskusan čovjek i mnogo toga dobije, mnogo toga i sazna, tako da mislim da je bilo vrlo korisno - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da rezolucije Evropskog parlamenta dođu i prođu, ali da će sramota opozicije ostati večna.

- Rezolucije dođu i prođu, ali njihova sramota će ostati večna. Tako se niko od nas nije ponašao kada smo bili u opoziciji - rekao je Vučić za Pink iz Njujorka. On je dodao da je to što je deo opozicije tražio usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji "izraz nemoći partija bivšeg režima".

Prema njegovim rečima, te stranke žele da ih neko sa strane dovede na vlast.

- Važnija im je kasa i da im ruka bude u medu, nego budućnost Srbije - poručio je Vučić. On je podsetio da je lista okupljena oko Srpske napredne stranke pobedila na izborima koje je opozicija tražila pisanim putem.

- Stranke koje su kukale u Evropskom parlamentu su tražile od mene u pisanoj formi da raspišem izbore i pretile ako to ne učinim - rekao je Vučić.

Govoreći o rezoluciji EP, istakao je da u njoj za "brutalnu primenu sile prema studentima" Srbiju optužuju zemlje u kojima policija "ubije boga u svakom ko sedne na asfalt i pohapsi po dve hiljade ljudi".

- A naša policija je dva sata i 15 minuta trpela najteže moguće napade. Četiri policajca su teže povređena. Silom su pokušali da upadnu u jednu od najlepših zgrada - Skupštinu grada Beograda - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se sada videti kako će, posle najnovijih poruka Sjedinjenih Američkih Država vezano za ukidanje dinara, Priština da reaguje.

- Mi analiziramo ono što su predstavnici više zemalja govorili, čini mi se da je moj utisak, ono što sam sinoć rekao bio ispravan, tako da videćemo sad dalje, videćemo posle najnovijih porukam gde Amerikanci traže odlaganje od četiri meseca kako će na to Priština da reaguje. Mislim da te stvari nisu nevažne - rekao je Vučić.

Vučić je, između ostalog, tako odgovorio na pitanje da li je dobio poruke od svetskih lidera ili nekog drugog o tome kako je protekla sednica, te da li je bilo podrške ili pritisaka, uz konstataciju da su oni verovatno analizirali njegov govor.

On je naveo da pritisci postoje na dnevnom nivou, ali ne zbog toga, pošto se sednica već završila. Ambasadorka SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild rekla je juče da je Vašington izrazio rezerve o odluci da evro bude jedina valuta na KiM i pozvala Prištinu da odloži sprovođenje ove odluke dok se ne definišu odgovarajući mehanizmi u skladu sa najboljim evropskim praksama.

- Odluka je doneta bez adekvatne pripreme i bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom. Tražimo da početak sprovođenja ovog plana bude pod hitno odložen dok se ne definišu odgovarajuće procedure u skladu sa evropskim standardima - rekla je Tomas-Grinfild.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija sa Briselom ima onoliko korektne odnose koliko su potrebni, da on sa svima razgovara i poručio je da se Srbija nalazi na evropskom putu, iako se mnogi iz Evrope i srpske opozicije "zdušno bore" da joj se uvedu sankcije.

- I oni iz opozicije i mnogi iz Evrope. Zato što ne žele Srbiju snažnu i jaku, posebno im se ne dopada snažna srpska privreda - izjavio je Vučić za TV Pink u Njujorku, nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.

On je dodao da bi dobio Nobelovu nagradu za mir "samo kada bi priznao nezavisno Kosovo i da kaže da Srbija uvodi sankcije Rusiji", ali ističe da je njegova vizija "Srbija u budućnosti".

- Moja vizija je šta je to što možemo da uradimo za Ekspo i zato pozivam ljude da se mi vratimo na naš posao. I da mi brinemo o tome šta mi možemo da uradimo za svoju zemlju. I da vam pošteno kažem, baš me briga za sve druge - poručio je Vučić.

On je istakao da neće da služi nikome - ni u Briselu, niti bilo kojoj drugoj zemlji, već samo "svojoj zemlji i svom narodu".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ponosan na činjenicu da predstavlja smetnju onima koji bi, kako je rekao da kolonizuju Srbiju i koji bi da drugi odlučuju u ime Srbije.

- Ponosan sam na to što neću da vodim njihovu politiku, već vodim srpsku politiku. Srpska politika je budućnost Srbije - izjavio je Vučić u Njujorku na pitanje novinara da prokomentariše tvrdnje opozicije da poslednja rezolucija Evropskog parlamenta nije usmerena protiv srpskog naroda, već protiv njega.

On je naglasio da tom rezolucijom njemu ništa nisu uradili, a da je opozicija u Evropskom parlamentu, kako je rekao, olajavala svoju zemlju i uništavala njen imidž.

- Kao predsednik Srbije služiću interesima svog naroda, nikome i nikada nikom drugom. A što se njih tiče, mislim da su ovim što su radili u Strazburu sve pokazali. Znate, oni su tražili zaustavljanje finansiranja Srbije, zaustavljanje izgradnje pruga i puteva po Srbiji. Zbog svojih jeftinih partijskih i ličnih interesa. Nikada to ne bih uradio svojoj zemlji. Nikada to nisam uradio i nikada to neću da uradim. I to pravi ogromnu razliku između nas - rekao je Vučić. Kako je rekao, veruje da je opozicija u Strazburu nije radila ništa časno.

- Kako god okrenete, nisu radili ništa časno i dobro za našu zemlju, a ovi drugi, iz Evrope, oni su radili svoj posao - rekao je Vučić.

Na pitanje šta misli o tome što je predsednik privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti iz Njujorka odleteo u Severnu Makedoniju da učestvuje na panelu na kome će biti i Dragan Đilas, Vučić je odgovorio da je siguran da će Đilas žestoko da mu se suprotstavi, a da samo mi to nećemo moći da čujemo.

- Biće zajednička rezolucija protiv diktatora na Balkanu, Aleksandra Vučića, to će svi da potpišu. Ali da se ne vidi da su baš jedan ispod drugog to potpisali, to je to. Panel ni o čemu, kao i sve drugo o čemu pričaju je ni o čemu. Znate, morate da dobijete poverenje svog naroda - zaključio je Vučić.

Bonus video:

00:58

Aleksandar Vučić: Imali smo sastanke važne za ceo region

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track