"MI IZ NARODA" POSTAJE STRANKA Sve o konfuziji u pokretu: Ko se s kim pokačio, kome pare, kome ime? NESTOROVIĆ PRAVI FRAKCIJU
Foto: Nenad Kostić

Završena vanredna konferencija u medija centru

"MI IZ NARODA" POSTAJE STRANKA Sve o konfuziji u pokretu: Ko se s kim pokačio, kome pare, kome ime? NESTOROVIĆ PRAVI FRAKCIJU

Politika -

Stanojević: Sve što je Nestorović rekao je laž! Kovač na konferenciji kazao da se raskol nije desio slučajno, niti iznutra, pa Nestorovića i Jerkovića nazvao "preletačevićima"

BEOGRAD - Pokret Mi Glas iz naroda nastavlja da radi i nakon pokušaja raskola, rekao je Siniša Ljepojević član Pokreta na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Medija centru u Beogradu.

On je naglasio da su fokusirani na eliminisanje problema, a među petoro ljudi koji su ostali postoji saglasnost da se "oživi izvorni princip" odluke kroz diskusiju i glasanje. Dodaje i da su imali problema u organizaciji te da se nije znalo ko šta radi.

Mi Glas iz naroda, konferencija
foto: Nenad Kostić

Naglašava i da ne žele da dozvole da se uruše obećanja i principi, ali smatraju da će raskol poljuljati poverenje mnogih ljudi. Odlučili su da prerastu u stranku te da imaju kolektivno rukovodstvo i izvršni odbor, kao i skupštinu. Smatraju i da su mediji dali preveliki značaj ovom nesporazumu s Branimirom Nestorovićem, te da je osnovno iskustvo da se mora razgovarati o svim problemima u unutar pokreta, zaključuje Ljepojević.

Kovač: Raskol se nije desio slučajno

Član Pokreta Mitar Kovač kaže da je javnost jedini sudija.

- Raskol se nije desio slučajno, niti iznutra. Nekome je bio potreban povod za takav čin napuštanja. Kada su osnivali gotovo su se zakleli da niko neće napustiti pokret. Nestorović je pokazao da nije dosledan. Odgovornost snosi on, kazao je Kovač i dodao da izražava žaljenje za Pavića za kog kaže da je zalutao.

Nestorovića karakteriše kao politički uvežbanog te veli da nije ostao u dobrim odnosima sa mnogim bivšim saradnicima. Nestorovića i Jerkovića nazvao je preletačevićima, te dodao da Nestorovićevo napuštanje smatra nedopustivim.

Mitar Kovač
Mitar Kovačfoto: Nenad Kostić

Medijima se obratio i Jovan Janjić, jedan od osnivača Pokreta, rekavši da nema rascepa jer su samo dvojica napustila.

- Nestorović je doneo nenajavljeni ultimatum. Dao je dve mogućosti. Da postane predsednik ili će napustiti i osnovati svoju stranku - kaže Janjić koji se ne protivi ideji biranja predsednika, iako su prvenstveno hteli kolektivno rukovodstvo.

1 / 17 Foto: Nenad Kostić

Ko se s kime pokačio u Pančevu

U odgovorima na pitanja novinara rečeno je da se Stanojević i Pavić jesu "pokačili" u Pančevu, ne na sastanku, ali Stanojević kaže da je Pavić prvi počeo i uneo mu se u lice. Ali nije došlo do fizičke razmene, samo verbalna. Knjigovođa je tvrdio da mu niko nije tražio nikakve pare. Sukob zapravo nije bio na sastanku, nego izvan zgrade. Bilo je problema i sa komunikacijom. Niko nikoga nije prisluškivao.

Ljepojević je izrazio tugu zbog situacije.

Rečeno je i da će Glas iz naroda imati 7, možda čak i 8 poslanika, sigurno a da je odbornička pozicija 2 2 2. Obrenovac odakle je Nestorović, ostao je uz petorku. Pavlović je kazao da neće podržati vlast.

Konfuzija: Kome pare, kome ime? A gde je pečat?

Na konferenciji su članovi Pokreta rekli i da postoji konfuzija oko toga kome će ići novac za aktivnosti stranačke grupe, Nestoroviću ili njima.

- Nestorović ne može zadržati ime. Ime su smislili kolektivno. Rezultat je 5-2 i da su većina. Nestorović manipuliše neistinama. Njemu treba saglasnost da koristi to ime koje nikada neće dobiti. Stanojević je pravni zastupnik Pokreta, pečat je kod njega. Sve je kod njega. Što se se tiče loga i grba, to su njihovi ljudi.

Stručne službe Skupštine odlučiće da će od 13 poslanika biti formirana dva poslanička kluba - 7 za njih, možda 8, a Nestorović maksimalno 6.

Upitani da prokomentarišu to što Nestorović pravi stranku Pravi Mi-Glas iz naroda, odgovorili su da se ne bave formiranjem vlasti, niti ih to interesuje. Nestorovićevu tvrdnju da je samo napustio sastanak smatraju pokušajem konfuzije.

Na to da je Nestorović rekao da će samostalno ići na ponovljene izbore, vele da se ne može znati šta će se desiti dalje i reći unapred da li će oni podržati.

Jovan Janjić
Jovan Janjićfoto: Nenad Kostić

Stanojević: Sve što je Nestorović rekao je laž

Predstavnik liste Pokreta Dragan Stanojević rekao je da je sve što je Nestorović rekao laž te dodao su imali sjajnu saradnju do poslednjeg dana.

Kaže i da ništa nije mogao da uradi bez znanja drugih te da je račun na ime Branimira Nestorovića. Knjigovođa je šurak Branka Lukića i on ne može da utiče. On je samo zamoljen da odnese fakture koje kontroliše isključivo Nestorović.

Lažno su ga optužili da je tražio da mu se vrate pare. Smatra da je to žalosno i kaže da 150.000 dinara ne postoji. Nije nasrnuo na Pavića niti ga je vređao što, kako kaže, pokazuje zapisnik sa sastanka na kome konstatuju da su napustili Pokret.

Ža mu je i smatra da ako Nestorović kaže da Stanojević ima rogove, mnogi će verovati.

Branko Pavlović nije govorio.

Mi Glas iz naroda, konferencija, Dragan Stanojević
foto: Nenad Kostić

Kaže i da je (Milorad) Dodik uticao na Nestorovića i da su se sreli bez znanja ostalih. Nije mu jasno šta Dodik ima sa izborima u Srbiji i da je cilj bilo rušenje sabornog odlučivanja u stranci. Pokret ističe kao politički fenomen u Evropi, ne samo u Srbiji.

Janjić kaže i da traže razlog udara na Pokret za koji kaže da nikom nije smetao i da je hteo da stvori novi ambijent. - Ovaj pokret nije ni pod čijim uticajem - veli Janjić i dodaje da su sve sami organizovali. Naglašava i da Pokret nastavlja sa radom na istim principima i sa istim imenom, logom i žigom te da je i većina ostala verna njihovoj strani.

Šta kaže Nestorović: Ne mogu da me isteraju iz pokreta, ja sam ovlašćeno lice u APR

Nešto pre današnje konferencije Pokreta u Media centru oglasio se i sam Branimir Nestorović, narodni poslanik izabran na listi "Mi - glas iz naroda", koji je kazao da njega niko ne može da izbaci iz tog pokreta jer je on "ovlašćeno lice", što može da se proveri i u Agenciji za privredne registre.

U intervjuu za Hepi televiziju, Nestorović je kazao da suosnivač tog pokreta Branko Pavlović ne može da ga istera i da je čak i račun pokreta otvoren na njegovo ime, jer je bio nosilac liste.

Branimir Nestorović
foto: Printscreen/TV Prva

"Znači da nikakve pare dobiti neće", rekao je Nestorović aludirajući na novac koji država isplaćuje strankama i pokretima koji imaju poslanike u parlamentu.

On je dodao da sukobi unutar pokreta "Mi - glas iz naroda" postoje već neko vreme i da je sve krenulo kada ga je čovek koji vodi knjige tog pokreta obavestio da jedan od suosnivača Dragan Stanojević pokušava da neovlašćeno uzme novac sa računa.

Nestorovićev saradnik Aleksandar Pavić izjavio je da ga je Stanojević vređao i pretio mu zbog te informacije i da nakon toga više nije bilo mogućnosti za saradnju.

Pavić je optužio Pavlovića da je u pokret doveo i Aleksandra Jerkovića, koji je bio nosilac liste za izbore u Beogradu, i da je problem nastao jer mu je obećao da će dobiti poslaničko mesto u parlamentu, iako o tome nije bilo dogovora.

Pokret "Mi - glas iz naroda" u republičkom parlamentu ima 13 poslanika dok u beogradskoj skupštini ima šest odbornika, što ih čini organizacijom od koje zavisi većina i formiranje nove vladajuće koalicije.

Kurir.rs

Bonus video:

03:55

NESTOROVIĆ JE MANIPULATOR OD PRVOG DANA! Čeda Jovanović nikad oštrije: Takvi GUTAČI VATRE nam izlaze poslednjih 10 godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja