NOVI IZBORI U PRESTONICI! Beograđani na proleće ponovo izlaze na birališta
Foto: Stefan Stojanović MONDO

GLASANJE

NOVI IZBORI U PRESTONICI! Beograđani na proleće ponovo izlaze na birališta

Politika -

Predsedništvo Srpske napredne stranke na jučerašnjoj sednici donelo odluku da se ide na nove izbore u glavnom gradu, naprednjaci već od danas u kampanji

Predsedništvo Srpske napredne stranke odlučilo je da se ide na nove beogradske izbore, poručio je juče predsednik Privremenog organa grada Beograda i potpredsednik SNS Aleksandar Šapić. On je najavio da će s kampanjom krenuti već danas.

Podignuta lestvica

Ističući da je odluka o novim beogradskim izborima bila jednoglasna, Šapić je ocenio da je tim potezom SNS podigao letvicu i srušio praksu koja je neretko bila sastavni deo srpske političke scene.

Aleksandar Šapić
foto: Zorana Jevtić

- Formiranje većine nikad niko nije dovodio u pitanje, upravo ne oni koji su nas dan nakon izbora optužili da ćemo ući u nekakve nelegalne, nelegitimne, nekredibilne radnje. I upravo zbog odgovornosti koju imamo, ne samo prema ovom gradu nego i prema ovoj zemlji i specifičnosti momenta u kojem se nalazimo, posebno zbog svih naših problema koje imamo, smatrali smo da jedna odgovorna organizacija ima odgovornost ne samo za Beograd već i za sve građane Srbije - naglasio je Šapić.

On je najavio i da će naprednjaci na izbore izaći kao deo jednog velikog pokreta.

- U velikom pokretu, videćemo ko će sve tu biti, svi oni koji smatraju da je politika koju smo mi vodili u proteklom periodu za Beograd bila politika prosperiteta, napretka grada - naveo je Šapić.

Premijerka i potpredsednica SNS Ana Brnabić istakla je da će već sutra biti održan sastanak radne grupe za implementaciju preporuka ODIHR, koja, kako je naglasila, postoji još od 2019.

- Nastavićemo sa implementacijom preporuka ODIHR - rekla je ona, dok je potpredsednik Glavnog odbora SNS Vladimir Orlić poručio da će ta stranka u novu kampanju za beogradske izbore ući ozbiljno i odgovorno, te da će ostvariti ubedljiviju pobedu nego 17. decembra.

- Rezultat novih izbora za Beograd biće pobeda onih koji su pokazali ozbiljan i odgovoran odnos, koji žele samo najbolje i gradu i zemlji. To će ljudi da cene, ne samo zato što će to da bude sušta suprotnost, kao što je uvek i bila, nasilnicima s druge strane - kazao je.

Predsednik Vučić o beogradskim izborima Eto mene da pomognem i protiv Bodiroge i protiv Đilasa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče, uoči sednice Predsedništva SNS, da je zamolio izbornu listu oko SNS da se ide na nove izbore u Beogradu. - Znam da imate većinu, ali bolje i izgubiti nego da se desi situacija iz 2008, kad su Demokratska stranka i socijalisti počinili izbornu krađu - rekao je Vučić. On je kazao i da su ga iz Predsedništva SNS pozvali da im pomogne za predstojeće izbore i da je on to sa oduševljenjem prihvatio. Odgovarajući na pitanje novinara da je mogući kandidat koalicije Srbija protiv nasilja za gradonačelnika Beograda Dejan Bodiroga, Vučić je odgovorio da imaju pravo da kandiduju koga hoće, ali da onaj ko se bavi politikom mora da ima kapacitet za to. - To nije samo koliko ste davali golova i koševa. Nije Aleksandar Šapić uspešan zato što je bio najbolji strelac jugoslovenske i srpske reprezentacije u vaterpolu, već zato što je uspešno vodio opštinu Novi Beograd, zato što se uspešno bavi svojim poslom. Tako da, biće to dobra utakmica - zaključio je Vučić. Kako je rekao, i Bodiroga i svi drugi su kandidati Dragana Đilasa. - Eto mene da pomognem i protiv Bodiroge i protiv Đilasa, pošto su sve to Đilasovi kandidati. Svi ti Proglasi, sve je to, kao što smo od početka znali, Đilasovo. Pošto su, kako su rekli, pokradeni, onda oni sigurno i ubedljivo pobeđuju - poručio je Vučić.

Očekivano

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Kurir da je odluka očekivana jer se SNS nikad ne plaši izbora.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Tanka većina nije nelegitimna i nelegalna, ali teško je funkcionalna i zahteva veliku disciplinu i uvek ima senku krnjeg legitimiteta. Trenutno SNS ima bolju poziciju nego u decembru jer se Nestorovićev pokret raspao, a opozicija oko SSP se okliznula o loše organizovane i slabo posećene proteste.

Internacionalizacija nije takođe naročito uspela i otvoreno je pitanje da li će svi biti na broju skupa. Dakle, SNS je više nego umereni favorit jer ima i znatno bolju stranačku infrastrukturu, harizmu Vučića i disciplinovane birače. Bolji rezultat zato ne bi bio iznenađenje - kaže Stanković.

Analitičar Boško Jakšić za Kurir ocenjuje da je odluka SNS bila očekivana, te da sledi neizvesna utakmica u borbi za Beograd.

Boško Jakšić
foto: Kurir televizija

- Bilo je dovoljno nagoveštaja da će biti novih izbora, koji su s jedne strane način da se smanji pritisak pod kojim su se Vučić i vlast našli posle rezolucije EP i izveštaja ODIHR. Ovo može da se tumači kao gest dobre volje. Istovremeno, to omogućava da se kaže da se održavaju jer ne može da se formira većina, a ne jer su pokradeni. Sad se tek otvara nova faza. Kampanja počinje već u nedelju, a ozbiljnija borba predstoji oko izbornih uslova. Na tom frontu treba očekivati da opozicija mnogo više insistira na ispunjenju svih zahteva koji su sadržani u međunarodnim izveštajima, što sigurno neće ići lako - kazao je Jakšić.

Rajko Petrović, Usijanje dana
foto: Kurir

Politikolog dr Rajko Petrović takođe smatra da je bilo jasno da će doći do novih izbora, te da je to dobra prilika da se građani Beograda ponovo izjasne i kažu kakvo je njihovo mišljenje i njihova politička volja.

- Na kraju krajeva, ti izbori su jedini način da se pokaže nova većina - ukoliko ih bude, a verovatno će ih biti - koja bi imala puni legalitet i legitimitet. Mislim da je to osnovni cilj i smisao poruke o raspisivanju tih novih izbora - rekao je Petrović za Kurir TV.

Dačić: Spremni smo za razgovor o zajedničkom nastupu sa SNS na izborima u Beogradu Lider socijalista Ivica Dačić izjavio je juče da je ta stranka spremna da razgovara sa SNS o zajedničkom nastupu na ponovljenim beogradskim izborima. - Razgovaraćemo međusobno o tome kako će se nastupiti na izborima. Ja sam i ranije govorio da bi eventualno u slučaju ukrupnjavanja opozicionih stranaka i blokova trebalo možda razmišljati o nekom zajedničkom nastupu. Tako da smo spremni da razgovaramo i o tom nekom zajedničkom nastupu na gradskim izborima i na ovim lokalnim izborima koji nakon toga slede - izjavio je Dačić.

Opozicija o izlasku na birališta Aleksić (NPS): Izlazimo u istom formatu Grbović: Izbori da budu u najkasnijem rokuPredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić očekuje da će koalicija "Srbija protiv nasilja", u kojoj je i NPS, nastupiti u istom formatu na predstojećim izborima. On je za list Nova kazao da se unutar lokalnih odbora stranaka koje čine ovu koaliciju već vode razgovori o zajedničkim kandidatima za gradonačelnike Niša i Novog Sada, ali i Beograda. Predsednik PSG Pavle Grbović poručio je juče da su novi izbori u Beogradu "zvanično priznanje SNS da su izbori 17. decembra bili pokradeni". - Novi izbori moraju da se održe u najkasnijem zakonskom terminu kako bi se sprovele sve preporuke ODIHR, prvenstveno one koje se odnose na sređivanje biračkog spiska - rekao je Grbović.

Kurir.rs

Bonus video:

00:35

SPECIJALNA EMISIJA KURIR TELEVIZIJE! Petrović: Novi izbori dobro rešenje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track