OGLASILA SE DORA BAKOJANI POSLE SRAMNOG POTEZA PROTIV SRBIJE U PSSE: Udara sve niže!
Foto: YT/Kosovoonline

ni OPROSTI, ni izvini

OGLASILA SE DORA BAKOJANI POSLE SRAMNOG POTEZA PROTIV SRBIJE U PSSE: Udara sve niže!

Politika -

Izvestilac za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dora Bakojani oglasila se posle sramnog poteza u utorak uveče kada je usvojena preporuka za prijema tzv. Kosova u SE.

Ona je naglasila da je "zadovoljna" nakon što je većina poslanika podržala njen izveštaj u kojem se preporučuje da takozvano Kosovo postane član te međunarodne organizacije, dodajući da je pred Prištinom dug put i da mora da ispuni sve preuzete obaveze, prenosi Gazeta ekspres.

Bakojani je naglasila da će "članstvo Kosova u SE doprineti unapređenju života svih zajednica na Kosovu."

Dora Bakojani
foto: YT/Kosovoonline

- Poslanici PSSE su izuzetnom većinom glasali za moj izveštaj, što znači da je izveštaj pozitivan za Komitet ministara. Tražili su naše mišljenje i naše mišljenje je pozitivno. Verujemo da tu malu crnu rupu u srcu Evrope treba zatvoriti i da će još dva miliona ljudi imati zaštitu Saveta Evrope, zaštitu ljudskih prava, verskih prava i naravno mogućnost da se obrati Evropskom sudu u u slučaju da su ova prava povređena. To je važno za srpsku manjinu, važno je za sve manjine. Ali to je važno za sve ljude koji žive na Kosovu i koji će od danas osetiti da imaju još jedno pravo - rekla je ona, prenela je Gazeta Ekspres.

Ona je istakla da je pred Kosovom dug put i da će, u slučaju da postane punopravni član, SE nadgledati da li ispunjava sve svoje obaveze.

- Vrlo je teška situacija, a biti Grk je još teže jer sam od prvog trenutka rekla da ne govorimo o državljanstvu. Govorimo o ljudskim pravima. Da je reč o državljanstvu, ne bih dobila da radim ovaj izveštaj jer bih bila pristrasna i ne bih imala integritet koji je potreban ovom izveštaju. Ali sada znam da je izveštaj tačan. Pred Kosovom je dug put, nadgledaće ga Savet Evrope u slučaju da uđe. Od prvog trenutka su preuzeli obaveze za koje će, nadam se, ispuniti, ali mi ćemo na njih nadgledati veoma ozbiljno - navela je Bakojani.

Ona je istakla da je jučerašnja debata u PSSE bila veoma teška, ističući da bi volela da su bile "mirnije reakcije srpskih poslanika". Dijalog je, kako kaže, jedino rešenje.

- Razumem emotivne reakcije Srba. Volela bih da budu malo tiši, ali mislim da će u tom procesu svi shvatiti da treba da se vodi dijalog. Bez dijaloga nema rešenja. Zamrznuti konflikti nisu zamrznuti, oni se uvek iznova otvaraju i dijalog je jedino rešenje - zaključila je ona.

Kurir.rs/Kosovo online

Bonus video:

00:39

DANAS PRELOMNO U BRISELU: Ili se Beograd i Priština okreću normalizaciji, ili sledi eskalacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track