MITING U MITROVICI: 10.000 Srba za nove barikade
Foto: Beta

Stop briselskim obmanama

MITING U MITROVICI: 10.000 Srba za nove barikade

Politika -
Građani nose transparente "Stop briselskim obmanama i prevarama", "Poštujte Ustav Republike Srbije i Rezoluciju 1244", "Nećemo državu Kosovo"

KOSOVSKA MITROVICA - Na mitingu u Kosovskoj Mitrovici kojem je prisustvovalo oko 10.000 ljudi, aklamacijom je prihvaćena deklaracija u kojoj se kaže da niko nema pravo da ukida institucije Srbije koje deluju na severu Kosova.

Srbi sa severa Kosova su na skupu najavili sve vidove građanske neposlušnosti, čak i barikade na putevima, da bi sprečili formiranje prištinskih institucija i na severu.

U deklaraciji se odbacuju svi sporazumi Beograda i Prištine postignuti u Briselu uz posredsovanje EU, i ocenjuje se da niko nema pravo da "menja ustavno-pravni poredak" i "uspostavlja granice i carine sa Srbijom" na prelazima Jarinje i Brnjak.

Od Ustavnog suda Srbije zatraženo je da bez odlaganja donese ocenu ustavnosti sporazuma iz Brisela i uredbi Vlade Srbije donetih na osnovu toga.

"Izričito zahtevamo da se prekinu dalji pregovori i prihvatanje nametnutih i štetnih sporazuma", piše u deklaraciji.

U Deklaraciji se od međunarodne zajednice zahteva da nađe i kazni odgovorne za napade na kosovske Srbe, na njihova groblja i kulturnu baštinu.

Skupu prisustvuju i predsednici opština i skupština opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.Miting je organizovan pod sloganom "Stop briselskim obmanama i prevarama".Građani nose transparente "Stop briselskim obmanama i prevarama", "Poštujte Ustav Republike Srbije i Rezoluciju 1244", "Kosmeta se odriču samo izdajnici", "Nećemo državu Kosovo", "Nećemo kosovske institucije", "Ne damo sudove Srbije".Obraćajući se građanima predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da se "već 13 godina sa trga Šumadija u Kosovskoj Mitrovici upućuju poruke javnosti da je Kosovo deo Srbije, a mi njeni državljani"."Tu poruku ćemo i danas preneti, ali u ime istine prenosimo i poruku našoj vlasti u Beogradu da su briselski sporazumi haška presuda srpskom narodu na Kosovu i Metohiji gde se silom želi naša integracija u nezavisno Kosovo", rekao je Ristić.On je ukazao da Srbi sa Kosova ne mogu prihvatiti da budu cena dobijanja datuma početka pregovora sa EU."Za nas ne postoji nezavisno Kosovo. To je država u pokušaju. Moramo ostati jedinstveni i da radimo na tome da ne prihvatimo integraciju u nezavisno Kosovo", poručio je Ristić.Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da volja, moral, jedinstvo i spremnost na sopstvenu žrtvu za očuvanje Kosova i Metohije nikada nije bilo veće."Neprijateljima srpskog naroda poručujemo da se nećemo predati i dozvoliti da nam otmu Kosovo. Ne branimo samo sever, već čitav prostor Kosova i Metohije", rekao je Pantić, ističući da će Srbi sa severa Kosova učiniti sve radi opstanka njihove braće južno od Ibra.Pantić je pozvao Vladu Srbije da ne primi zamenika kosovskog premijera i ministra za lokalnu samoupravu Slobodana Petrovića na razgovor, jer će ubuduiće moći samo sa njim da razgovaraju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track