DAČIĆ: Slušaj Tači, na sever možeš samo s oružjem!
Foto: Evrop

Pregovori sa Prištinom

DAČIĆ: Slušaj Tači, na sever možeš samo s oružjem!

Politika -
Rekao sam Tačiju otvoreno: Slušaj, ti na sever možeš da dođeš samo oružjem, poručio Dačić

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da državni vrh Srbije putuje u Brisel kako bi bilo iskazano državno jedinstvo kada je reč o evropskim integracijama i Kosovu.

"Idemo svi da bi se videlo državno jedinstvo i želimo da sa najvišnim zvaničnicima Evropske unije razgovaramo o tome", rekao je Dačić novinarima u Beogradu nakon što je reprezentativki Srbije u tekvondou Milici Mandić uručio ključeve od stana.

Kako je najavljeno, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Dačić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić u ponedeljak, 11. marta razgovaraće u Briselu sa zvaničnicima EU.

"Nikolić, Vučić i ja smo više puta iznosili stavove - ako želimo da dijalog dovede do održivog rešenja za problem paralelizma institucija onda to mora da bude rezultat političkog dogovora a ne primene kosovskih zakona i ustava", kazao je Dačić.

Premijer je rekao da Srbija želi da reši kosovski problem kroz formiranje zajednica srpskih opština sa izvršnom vlašću, a ne sa protokolarnim zaduženjima. On je istakao da je za Srbiju neprihvatljiv predlog Prištine da zajednica srpskih opština nema izvršna ovlašćenja.

"Nisam preveliki optimista da će međunarodna zajednica vršiti pritisak na Prištinu, jer su oni samo vršlili pristisak na Srbiju", rekao je Dačić.

Kako je naveo, ako neko ne uvažava to što je Srbija predložila, onda ne shvata da Srbija zbog datuma neće promeniti stavove. Dačić je kazao da Srbija hoće dogovor i da to svakako nije prihvatanje kosovskog ustava.

Premijer je rekao da u svetu postoje kantoni i policije kojima upravljaju loklane samouprave, kao i da u Evropi ima 270 regiona, odnosno regionalnih vlasti, a da jedino to ne može na Kosovu.

"Kažu nećemo nešto što liči na Republiku Srpsku. Oni to neće jer misle da će to biti faktor razbijanja Kosova", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je Srbija daleko od toga šta će zajednica srpskih opština raditi na Kosovu i kakve su joj nadležnosti.

"Ne želim da pričam bajke. Na velikom delu teritorije Kosova mi ne vršimo vlast, a isto tako ne vrši je ni Priština. Rekao sam Tačiju otvoreno: "Slušaj, ti na sever možeš da dođeš samo oružjem. Ako ne shvataš da će to izazvati regionalnu nestabilnost onda mi nemamo mnogo prostora za dogovor", rekao je Dačić.

Na pitanje kako komenteriše to što Priština zajednicu naziva asocijacija, Dačić je rekao da ga ne zanimaju jezičke vratolomije već isključivo nadležnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track