ZA DATUM: Evropa zove Srbiju, a Nemačka protiv

Pritisak na Berlin

ZA DATUM: Evropa zove Srbiju, a Nemačka protiv

Politika -
Najsnažniji "lobista" na strani Srbije trenutno je Francuska, koja, kao i kada se lomilo o davanju statusa kandidata, insistira da Berlin popusti i uvaži stavove većine evropskih država

BRISEL - Došlo je do ozbiljnih nesuglasica između dve struje u EU - na jednoj strani Nemačke, na drugoj praktično svih ostalih članica - oko tempa daljih integracija Srbije.

Zvanični Berlin odlučan je da u junu ne digne rampu za datum, dok se ostatku EU širi front onih koji smatraju da bi zaustavljanje Srbije na duži rok na evropskom putu donelo više štete nego koristi i samoj Uniji. Najveći razlog za naglo umekšavanje stavova je strah da će zamrzavanje integracija Srbiju "gurnuti u zagrljaj Rusiji i Kini".Najsnažniji "lobista" na strani Srbije trenutno je Francuska, koja, kao i kada se lomilo o davanju statusa kandidata, insistira da Berlin popusti i uvaži stavove većine evropskih država.

To su u četvrtak u razgovoru sa potpredsednicom za evropske integracije Suzanom Grubješić potvrdili i francuski parlamentarci, koji su poručili da će uticati da zvanična odluka Pariza bude da Srbija što pre započne pregovore o pristupanju, jer je "to zaslužila".

Na strani Srbije su i Italija, pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, ali sve više i Velika Britanija. Oni smatraju da zeleno svetlo za datum suštinski ništa neće "koštati" EU, jer će pregovori o pristupanju trajati minimum šest-sedam godina. Ove zemlje sada vrše pritisak na Berlin da evropskoj šefici diplomatije Ketrin Ešton pošalje jasan signal da se dijalog Beograda i Prištine što pre nastavi. I da bez obzira na to da li će dve strane u naredna dva meseca parafirati sporazum o severu Kosova, a Beograd ispuniti sedam nemačkih uslova - Srbiji u junu da ohrabrenje bar u vidu početka izrade pregovaračke platforme za pristupanje. Sada ostaje da se vidi kakvi će biti rezultati diplomatske akcije unutar same EU. Gotovo je izvesno da u raportima Evropske komisije (16. aprila) i Eštonove (22. aprila) neće biti jasne preporuke da se Srbiji dodeli datum, ali će biti pohvaljen dosadašnji napredak u dijalogu, a dve strane ohrabrene da nastave sa normalizacijom odnosa. Međutim, konačnu reč daju evropski lideri krajem juna, a oni mogu, bez obzira na to što takve preporuke nema "na papiru", da Srbiji, ipak, dodele datum. u igri je formulacija, oko koje bi mogle da se slože sve članice Unije, da "Evropska komisija započne proces skrininga za otvaranje pregovora u narednih šest meseci". "I pored zastoja u dijalogu, Srbija ima još ima prostora da poboljša šanse za dobijanje datuma u junu. Dobijanje datuma značilo bi i čvrstu potvrdu da Srbija nastavlja spoljnopolitički pravac za koji se opredelila i da sa tog puta neće skretati", kaže za predsednica parlamentarnog Odbora za EU Milica Delević. Poruke optimizma šalje i šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer. On veruje da će Beograd i Priština postići dogovor, kao i da će u narednih nekoiliko meseci Srbija dobiti datum.

"Nadam se da ćemo započeti pregovore, ili makar odlučiti o datumu pre nego što u avgustu napustim Srbiju", kaže on. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da postoje šanse da Srbija u narednih nedelju dana značajno poveća izglede za dobijanje datuma. Ukoliko se to ne desi u junu, sledeća šansa najverovatnije će se ukazati tek sledećeg proleća, posle završetka izbora u Nemačkoj i za institucije EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track