EKSKLUZIVNO BOGOLJUB KARIĆ: Dovešću Putina i Trampa u Beograd
Foto: Dado Đilas, Reuters

Iz Moskve za Kurir

EKSKLUZIVNO BOGOLJUB KARIĆ: Dovešću Putina i Trampa u Beograd

Politika -

MOSVKA - U ekskluzivnom telefonskom uključenju iz Moskve, Bogoljub Karić je rekao da je zadovoljan ishodom izbora u Americi, i da Beograd sada mora da se potrudi da postane strateški partner Amerike, koja je, kako je rekao, zbog pogrešne politike ranijeg rukovodstva kao partnera izabrala Prištinu.

- Vidim i znam iz određenih izvora, da će se u pesperktivi stvari odvijati ovako: vrlo brzo će doći do susreta Putina i Trampa, a ja se zalažem da se oni sastanu u Beogradu. Do sada su se susreti takve vrste odigravali u Beču i Ženevi, a zbog Rusije, koja nam je bliska, ne vidim razlog da Srbija ne zauzme treće mesto u Evropi kada su u pitanju takvi susreti, rekao je Karić

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

On smatra da bi ideja o Beogradu kao mestu susreta dva svetska lidera bila dobrodošla i za Trampa i za Putina.

- Mi bi dobili ono što je nama najvažnije. Mi moramo da dobijemo od Trampa, i sada je najveća šansa, da ako ništa drugo, Srbija ostane u sadašnjim granicama. Najviše se plašim vašingtonske i briselske birokratije koja vodi politiku stvaranja Beogradskog pašaluka, i neophodno je da naši političari, i svi mi koji možemo, da radimo na tomo da se Srbija sačuva u sadašnjim granicama, kaže Karić.

Foto: AP
Foto: AP

On je saopštio da Beograd mora biti strateški partner Vašingtonu u Jugoistočnoj Evropi, jer to on jeste po svim faktorima.

- Zbog politike koje je ranije rukovodstvo Srbije i Jugoslavije vodilo, desilo se da Vašington i Brisel zamene Beograd za Prištinu, što je potpuno neprirodno. Mi sada moramo da pobedimo te lobi grupe, koje su taj proces pokrenule, i da ga sa novom Trampovom politikom zaustavimo i vratimo unazad. Beograd treba da bude strateški partner u Jugoistinoj Evropi našim prijateljima Amerikancima, jer je zbog pogrešne politike za četvrt veka poništeno vekovno prijateljstvo sa Amerikom. Moramo to da povratimo i budemo strateški partneri sa Vašingtonom, kao što smo Pekingu, Moskvi i drugima, zaključio je Bogoljub Karić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track