KLJUČ OPSTANKA: Na skupu u Gračanici udareni temelji Zajednice srpskih opština
Foto: Aleksandar Jovanović

Za naš Kosmet

KLJUČ OPSTANKA: Na skupu u Gračanici udareni temelji Zajednice srpskih opština

Politika -
U Gračanicu su došli i srpski odbornici iz opština u kojima Srbi ne čine većinu, predsednici privremenih organa, načelnici okruga, gradonačelnici, predstavnici prištinskog univerziteta, Dejan Pavićević, oficir za vezu u Prištini

GRAČANICA - Srbima na Kosmetu nije potreban dokument da bi počeli da stvaraju ono što je ključ njihovog opstanka na ovim prostorima. Okupili smo se da stvorimo političke preduslove za stvaranje Zajednice srpskih opština.

To je u sredu u Gračanici poručio Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, na prvom zajedničkom sastanku skupština deset opština sa srpskom većinom, pišu Večernje novosti

Na skupu je jednoglasno usvojeno deset zaključaka koji treba da pomognu u jedinstvenom delovanju srpskih predstavnika, a čiji je cilj - formiranje ZSO.

Sastanak, po Đurićevoj oceni, ima potencijal da bude upamćen:

- Okupili smo se da bismo se ujedinili, pokazali našu odlučnost i da srpski narod u južnoj pokrajini ne želi ništa drugo nego da živi u miru i slozi. Došao sam u ime Vlade da vam poručim da će država Srbija uvek biti sa vama i da neće nikada teret naše borbe kada je reč o statusu Kosova svaljivati na vaša leđa. Sada je više nego ikada neophodno jedinstveno političko delovanje.

U Gračanicu su došli i srpski odbornici iz opština u kojima Srbi ne čine većinu, predsednici privremenih organa, načelnici okruga, gradonačelnici, predstavnici prištinskog univerziteta, Dejan Pavićević, oficir za vezu u Prištini...

- Šaljemo i jasnu poruku da niko od Srba sa KiM neće prihvatiti ono što je učinjeno Aleksandru Jablanoviću, koga smo našim glasovima poslali u Prištinu. Nećemo da prihvatimo da političke vođe kosovskih Albanaca odlučuju umesto nas o tome ko će da predstavlja Srbe u institucijama i nećemo da se zadovoljimo da predstavljanje bude svedeno na popunjavanje određenih kvota - naveo je Đurić, konstatujući da dok god 10 odsto zaposlenih u institucijama na KiM ne bude iz redova srpskog naroda, to neće biti prihvatljiv nivo predstavljanja.

Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera, naglasio je da se Srbi na KiM bore za pristojan život.

- Zaštita osnovnih prava i borba protiv nepravde suština je našeg delovanja - naveo je ministar za lokalnu samoupravu Ljubomir Marić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici srpskih stranaka koje nisu u vlasti - Rada Trajković, Momčilo Trajković, Petar Miletić, a pročitana je i poruka lidera GI SDP Olivera Ivanovića koji se nalazi u pritvoru u Kosovskoj Mitrovici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track