Pastor: Vladine mere jedina nada za boljitak
Foto: Dado Đilas

Nema velikog manevarskog prostora

Pastor: Vladine mere jedina nada za boljitak

Politika -
Jedino tako se možemo nadati nekom boljitku u budućnosti, rekao je Pastor, a građanima poželeo da izdrže sledeću godinu, da imaju poverenja u vladu i skupštinu, svestan, kaže, da ga trenutno nemaju

BEOGRAD - Šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor kaže da 2015. godina sigurno neće biti laka, ali da nema velikog manevarskog prostora zbog čega, tvrdi, treba imati hrabrosti da se mere vlade primene.

"Jedino tako se možemo nadati nekom boljitku u budućnosti", rekao je Pastor, a građanima poželeo da izdrže sledeću godinu, da imaju poverenja u vladu i skupštinu, svestan, kaže, da ga trenutno nemaju. Za godinu na izmaku kaže da je kao i mnoge pre nje u kojoj su održani vanredni republički izbori, ali da je ova od značaja za SVM i zbog sprovedenih izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Pastor je takođe ukazao da je formirana vlada koja ima masivnu podršku kakva se ne pamti godinama unazad.Kao stranka koja podržava vladu, SVM je zadovoljna onim što su postigli, kaže Pastor, navodeći u prilog tome uredbu kojom je Vlada Srbije nakon 70 godina ukinula dve odluke iz 1945. kojima je, podsetio je, Mađarima pripisana kolektivna krivica za ratne zločine."To je za nas Mađare izuzetno značajno, jer ima država koje su članice Evropske unije već 10 godina, a nisu uspele da učine taj korak i zato ovaj rezultat smatram izuzetno značajnim", pojasnio je Pastor.

SVM je zadovoljan, dodao je, i izmenama Zakona o socijalnom osigurnaju, koje su se ticale plaćanje doprinosa obaveznog socijalnog osiguranja poljoprivrednih proizvođača.

Navodi u tom smislu da su izmenjeni pravilnici u vezi sa registracijom poljoprivrednih priključnih mašina, što se čine kao sitne stvari, ali, dodaje, za poljoprivredne proizvođače to su stvari od izuzenog značaja.

Za Vojvođane je, smatra, vrlo bitno i što će se graditi pruga Beograd - Budimpešta, pre svega zbog otvaranja novih radnih mesta, a zatim i zbog oživljavanja privrede, zbog transporta koji će tada izgledati drugačije."Na našu inicijativu izmenjena je i uredba vlade kojom se predviđa da korisnici socijalne pomoći imaju određene obaveze prema državi i društvu, a kada je reč o planovima za narednu godinu, mi već godinama govorimo da nije dovoljno predvideti nultu toleranciju za poresku utaju, što podržavamo, već u uz to smatramo i da država treba da zaštiti imovinu svih građana", navodi Pastor.

SVM se zalaže za izmene Krivičnog zakonika kojima bi bilo predviđena nulta tolerancija i za krađu, a Pastor se nada podršci većine za tu inicijativu, kao što se nada da će u 2015. biti usvojen zakon o finaniranju Vojvodine, koji, podseća, kasni nekoliko godina.

On u dogledno vreme očekuje promenu Ustava, mada naglašava da kao akt koji izražava stabilnost države, ne bi trebalo da bude često menjan. I kad dođe do toga upozorava da promeni treba da šrethodi stručna rasprava, a očekuje da taj novi ustav onda važi u nekom dužem periodu.

Ono sto, prema njegovom mišljenju, treba svakako promeniti u Ustavu je deo o pravosuđu i o položaju Vojvodine."Zalažemo se za što šire izvorne nadležnosti Vojvodine, ne samo prenete, a postoji i čitav niz ljudskih prava takozvane novije generacije koja nisu predviđena i propisana sada važećim Ustavom, bez obzira što je on relativno novijeg datuma", ukazao je Pastor.

Ponosan je, kaže, što SVM nikada nije u skupštinu ušao na listama nekih velikih stranka i ističe da su na poslednjim izborima osvojili najveći broj mandata za protekle 22 godine.Kada je reč o političkoj mapi Srbije, Pastor je rekao da njegova stranka jeste za ukrupnjavanje političke scene jer je neprirodno da postoji 30 ili 40 političkih stranaka u parlamentu, ali da bi takođe bilo neprirodno da to ukrupnjavanje dovede do homogenizacije.

Srbija je suviše heterogena u svakom pogledu da bi dve ili tri stranke mogle da izraze interes i način razmišljanja svih građana. Srbija je multinacionlana i zbog toga treba voditi računa i o strankama nacionalnih manjina, a ja sam izuzetno ponosan na činjenicu da je SVM svih ovih godina samostalno ulazila u parlament", zaključio je Pastor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track