Patrijarh Kiril: Rus u Srbiji oseća se kao kod svoje kuće!

Poglavar Ruske pravoslavne crkve u poseti Beogradu

Patrijarh Kiril: Rus u Srbiji oseća se kao kod svoje kuće!

Politika -
On je poručio da Rusija zajedno sa Srbijom proživljava ono što se dešava srpskom narodu na KiM

BEOGRAD - Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril rekao je juče, započevši trodnevnu posetu Beogradu, da se oseća kao kod kuće i poručio da su Rusija i Srbija povezane zahvaljujući istoriji, veri i krvi. Poglavaru Ruske crkve dobrodošlicu na aerodromu poželeli su srpski patrijarh Irinej i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Odmah po dolasku, Kiril je rekao da je radostan što je stupio na zemlju blisku ruskom srcu i naveo da se nada da će susreti koje će imati u Beogradu pomoći da se odnosi kreću napred.Bliske veze- Kada ruski čovek dođe u Srbiju, on se zaista oseća kao kod kuće. Zajedništvo vere, kulture, veoma bliske istorijske veze, zajednička krv prolivena za zajedničke pobede, sve to čvrsto povezuje naše narode. To nisu obične reči koje upotrebljavamo kada opštimo jedni sa drugima. To su reči koje održavaju istorijsku, kulturnu i duhovnu realnost - istakao je patrijarh moskovski i dodao:- Bili smo zajedno, ili smo se radovali pobedama ili tugovali, ali nikad nismo bili jedni protiv drugih. Rusija zajedno sa vama proživljava ono što se dešava srpskom narodu na KiM. Vrlo se nadamo da će stići mir i pravda na tu staru zemlju - rekao je Kiril, koji se juče sastao i sa šefom države Tomislavom Nikolićem. Predsednik je ocenio da je hrišćanstvo na velikim izazovima, ali da SPC ima veliki oslonac u Ruskoj pravoslavnoj crkvi (RPC), a Srbija u Rusiji.

Patrijarh Kiril kod premijera Vučića
Patrijarh Kiril kod premijera Vučića

Vučić: Hvala na donaciji- Vaša odluka da donirate izradu mozaika u Hramu Svetog Save je znak koliko smo povezani - rekao je Nikolić.Premijer Aleksandar Vučić izrazio je zahvalnost patrijarhu moskovskom i sve Rusije na donaciji ruske vlade, koja je po nalogu predsednika Vladimira Putina usmerena na završetak radova za unutrašnje ukrašavanje Hrama Svetog Save, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju s medijima.Vučić je sinoć primio patrijarhe Kirila i Irineja u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, a govorili su o unapređenju saradnje dve crkve i dve države.Stav RPC o Kosovu kao „svetoj srpskoj zemlji“ je nepromenjen, i to će biti jedna od glavnih tema razgovora u Beogradu.Bez posete KosovuIako je bilo najavljeno, moskovski patrijarh, ipak, neće posetiti KiM jer, kako je rečeno u RPC, nema garancije za bezbednost. Patrijarh Kiril se po dolasku u Beograd uputio u Sabornu crkvu, gde je održana pozdravna molitva, a zatim u Rektorat, gde mu je dodeljen počasni doktorat Univerziteta u Beogradu. Predsednik Srbije prisustvovaće sutra liturgiji u Hramu Svetog Save, koju će služiti ruski patrijarh Kiril i srpski patrijarh Irinej, a Nikolić će potom u centru Beograda svečano otkriti spomenik ruskom caru Nikolaju II Romanovu, koji će ruski patrijarh osveštati.

Patrijarh Irinej:OSVEDOČENA LJUBAVPatrijarh srpski Irinej rekao je da posetu ruskog prvojerarha Srbiji SPC i narod doživljavaju kao veliki praznik, te da je njegova ljubav prema našoj crkvi osvedočena nekoliko puta, i to uvek kada je to bilo potrebno i korisno.- Znamo da ste, i pre nego što ste postali patrijarh, pratili zbivanja u našem narodu, posebno na KiM. Vaša podrška, moralna i materijalna, našem napaćenom narodu na KiM i crkvama, posebno Prizrenskoj bogosloviji, jeste velika - rekao je patrijarh Irinej.

Plan poseteOSVEŠTANJE SPOMENIKAPoglavar Ruske crkve danas će osveštati Spomenik caru Nikolaju Drugom i posetiti Rusko groblje u Beogradu, a sutra će prisustvovati liturgiji u Hramu Svetog Save. Poseta patrijarha Kirila predstavlja uzvraćanje posete patrijarha Irineja Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track