PETA RUNDA GLASANJA ZA GENERALNOG SEKRETARA UN: Vuk Jeremić zauzeo drugo mesto
Foto: Zorana Jevtić

PETA RUNDA GLASANJA ZA GENERALNOG SEKRETARA UN: Vuk Jeremić zauzeo drugo mesto

Politika -

NJUJORK - Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama posle 5 runde glasanja za novog generalnog sekretara UN Vuk Jeremić je zauzeo drugo mesto

Vuk Jeremić, kandidat Srbije za generalnog sekretara UN, izbio je danas na drugo mesto posle pete runde glasanja, dok je na prvom mestru i dalje bivši portugalski premijer Antonio Gutereš.

Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je u petoj rundi dobio osam pozitivnih, sedam negativnih i nula neodređenih glasova, dok je argentinska ministarka spoljnih poslova Suzana Malkora osvojila sedam pozitivnih, sedam negativnih i jedan neodređeni glas.

Prethodna runda održana je 9. septembra i tada je bivši portugalski premijer Gutereš ponovo bio prvi dok je Jeremić osvojio najbolji do tada rezultat - bio je treći sa dva pozitivna glasa više nego ranije.

Gutereš je tada osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neopredelje glas, iza njega je sledio šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak sa 10 pozitivnih, cetiri negativna i jednim neodređenim glasom, dok je Jeremić dobio devet pozitivnih, četiri negativna i dva neodređena glasa, što je do sada njegov najbolji rezultat.

"Ovim glasanjem je definitivno potvrđeno da smo se plasirali u samu završnicu ovog izbora, što smatram značajnim dostignućem", istakao je tada Jeremić, dodavši da se u nastavku procesa može očekivati da će stalne članice Saveta bezbednosti ući u direktne međusobne pregovore oko vodećih kandidata.

Prema pisanju beogradskog lista "Danas", koji se poziva na neformalni dokument UN, kandidat Srbije prema preseku glasova posle četvrte runde glasanja nalazi se na drugom mestu. Prema tom dokumentu, Jeremić ima 33 pozitivna, 18 negativnih i devet neutralnih glasova. Prvoplasirani je Portugalac Antonio Gutereš, koji ima 46 pozitivnih, sedam negativnih i sedam neutralnih glasova.

Povodom današnje runde glasanja u SB UN, sagovornici tog lista ukazali su da će to biti pokazatelj do kakve je političke trgovine došlo izmedu velikih sila nakon što je ove sedmice zasedala Generalna skupština UN."Od 26. septembra se ubrzava tempo izbora generalnog sekretara, jer će nakon pete runde neformalnog glasanja vec 3. oktobra biti održano glasanje na kojem će stalne članice SB imati kartone u bojama", navode izvori lista.

Kartoni u bojama neće ukazivati na to koja država je na koji način glasala, ali će se na osnovu njih znati da je reč o glasovima stalnih članica SB, koji imaju posebnu težinu.List navodi i da je moguće da će do kraja oktobra biti održano još jedno takvo glasanje, jer je plan da se do novembra završi glavni deo procesa izbora naslednika Ban Ki Muna na čelu UN.

U međuvremenu, američki "Vol strit džornal" je u dva navrata otvoreno podržao kandidata Srbije.

List je prvo ocenio da je Jeremić najbolji izbor za reforme u UN i "jedini kandidat vredan hvale u tom miksu", što je bilo prvi put da jedan medij s takvom reputacijom nekog podrži, a zatim je Jeremić pozvan u glavni urednički TV format - Opinion Journal WSJ, gde su mu ponovili svoju otvorenu podršku.

I britanski "Telegraf" iznosi sve pohvale na račun srpskog kandidata za Generalnog sekretara UN Vuka Jeremića, uz ocenu da je dinamičan, sposoban i poznavalac sistema.Savetodavni odbor za Bosnu i Hercegovinu (ACBH), nevladina organizacija koja zastupa interese bošnjačke dijaspore, saopštio je, međutim, da se "oštro protivi" izboru Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN i da smatra da je on nepodobany a tu funkciju.

U međuvremenu, strani mediji bavili su se i drugim kandidatima, a francuski "Mond" ocenio je da se za tu funkciju jasno izdvaja bivši portugalski premijer Antonio Gutereš (67).Gutereš je dobar kandidat i u prednosti je što pripada krugu svetskih lidera, izuzetno dobro poznaje mašineriju UN, pošto je bio visoki komesar za izbeglice do 2015., a u prošlom krugu glasanja imao je 12 pozitivnih, jedan neutralan i dva negativna glasa, navodi list.On, međutim, ima dva hendikepa: nije žena i nije iz Istočne Evrope, ističe "Mond", dodajući da je javna tajna da je on žrtva novog hladnog rata Zapadnjaka i Rusa.

Pariski denvnik podseća da nepisano pravilo kaže da mora postojati geografska rotacija generalnih sekretara UN.

U periodu između dva glasanja mediji su pisali i o tome da li će Bugarska promeniti kandidata i umesto Irine Bokove kandidovati Kristalinu Georgijevu.Bugarska vlada se u međuvremenu izjasnila da i dalje podržava Bokovu kao kandidatkinju za generalnog sekretara UN.

"Naša podrška Bokovoj će se nastaviti bar do 26. septembra, kada ona mora da bude među dva glavna kandidata", rekao je premijer Bojko Borisov.Borisov je, kako prenosi Rojters, precizirao da će razmisliti šta da radi ukoliko Bokova ne bude prva ili druga u narednoj rundi glasanja 26. septembra, ali nije rekao da li to znači da će razmotriti drugog kandidata.

Bugarska štampa spekulisala je proteklih dana i o umešanosti Moskve u igre oko zamene bugarskog kandidata za genseka UN.Ruski TAS S navodi izjavu portparolke MIP Marija Zaharove da je Moskva upoznata sa pisanjem bugarske štampe o tome da je Rusija "navodno uvučena u igre oko zamene kandidata" za generalnog sekretara UN i da rukovodstvo Bugarske namerava da "promeni svoju odluku i pod uticajem stranih igrača imenuje drugog kandidata".Zaharova je takve informacije nazvala "pokušajem da se Rusija uvuče u zakulisne igre".

Kako je dodala, nemačka kancelarka je na marginama samita G20 u Hangdžou pokušala da razgovara sa ruskim liderima o mogućoj podršci ruske strane jednom bugarskom kandidatu - ali ne ovom koji je zvanično nominovan, a Moskva je "jasno" ukazala Merkelovoj da je "bilo koji direktni ili indirektni pokušaj da utiče na Bugarsku neprihvatljiv." Berlin je odgovorio, optuživši Moskvu za lažne tvrdnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track