REAKCIJE STRANAKA NA RASPISIVANJE IZBORA: Svi jedva dočekali Vučićevu odluku
Foto: Profimedia

Veoma teška politička trka

REAKCIJE STRANAKA NA RASPISIVANJE IZBORA: Svi jedva dočekali Vučićevu odluku

Politika -
BEOGRAD - Premijer i lider SNS Aleksandar Vučić objavio je da se ide na vanredne parlamentarne izbore, na šta su sve stranke u Srbiji reagovale isto – jedva su dočekali.

„Kada protivnici kažu da žele da se stvari menjaju naša je obaveza da pustimo narod da odluči“, naveo je premijer, ističući da je to revolucionarna odluka u odnosu na one koji su pre vlast držali „sa obe ruke“.

Kako kaže, „hoću da se razlikujemo od njih“.

„Izbori pred nama biće veoma teški. Veoma, veoma teški. Potceniti protivnika pre izbora je velika glupost. Potceniti protivnika posle izbora je podlost. Moramo da pobedimo čista srca“, naveo je premijer.

Odmah nakon toga, oglasili su se i iz Demokratske stranke koju je Vučić dosta pominjao tokom govora na sednici Glavnog odbora SNS.

Predsenik DS Bojan Pajtić izjavio je da je dobra vest za građane odluka Vučića da "podnese ostavku na mesto predsednika Vlade Srbije".

"Vanredni parlamentarni izbori će pokazati i Aleksandru Vučiću i njegovom režimu da građani neće ćutati dok im se smanjuju plate, otimaju penzije, povećavaju porezi i cene", naveo je Pajtić u pisanoj izjavi.

Lider DS je dodao da je jedini problem to što je Aleksandar Vučić "već toliko puta u prethodne četiri godine obmanuo građane, da nema pravo ni od koga da traži da mu ikada više veruje".

Brzo se oglasio i lider radikala Vojislav Šešelj koji je istakao da će na izborima postojati dve opcije – glas za Vučića i EU ili za SRS i Rusiju.

"SRS je spremna za te izbore i mi smatramo da će oni biti svojevrsni referendum. Da će se narod opredeljivati između pobornika EU, a to su Aleksandar Vučić i naprednjačka stranka i SRS, koja je kategorički protiv ulaska u EU i za integracije sa Rusijom", rekao je Šešelj.

Iz DSS-a takođe pominju okret ka Rusiji i navode da su izbori šansa da se "kadrovski smene oni ljudi koji su bahati, koji imaju kupljene diplome i koji iritiraju građane Srbije i koji rade na štetu srpskog društva".

"Sa gledišta DSS-a i Patriotskog bloka ova odluka predsednika Vlade je dobra odluka, jer to je prilika da u Srbiji dođe do promena. Pre svega može doći do pobede novog koncepta politike koja će biti okretanje od EU, a veće vezivanje za Rusiju", rekla je predsednica DSS Sanda Rašković Ivić.

SPS želi da se od ovih izbora u Srbiji uvek glasa 'za' a ne 'protiv' i da u tom slučaju ne brine za svoj rezultat, niti za rezultat Srbije, saopštio je portparol stranke.

"Niko sad više ne može da se krije i svi koji su pričali o izborima, a molili boga da ih ne bude, sad će morati pred narod da čuju konačnu odluku", navode socijalisti.

Osim toga, lider LDP Čedomir Jovanović naveo je da je Srbiji pred izbore neophodno okupljanje demokratskih, građanskih, evropskih stranaka, organizacija i ljudi.

"Politički imperativ pred nama je stvaranje saveza koji bi artikulisao interese evropske Srbije, upristojio politički život zemlje, vratio u politiku najbolji deo društva i predstavljao protivtežu svemu što zemlju vuče u propast definisanu primitivizmom i nekompetencijom", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

"Izbori pred nama su prilika da Srbija počne da se transformiše u pristojno društvo u kakvom želimo i zaslužujemo da živimo", dodaje on.

(B 92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track