ŠPIJUNI IZ TAJNIH SLUŽBI PRISLUŠKIVALI I VUČIĆA?! Istraga zbog sumnje da je bilo propusta u radu
Foto: Aleksandar Jovanović

Skandal

ŠPIJUNI IZ TAJNIH SLUŽBI PRISLUŠKIVALI I VUČIĆA?! Istraga zbog sumnje da je bilo propusta u radu

Politika -

Posle otkrivanja arsenala oružja u blizini premijerove porodične kuće pojavile se ozbiljne indicije da su telefoni koje on koristi „probijeni“

U obaveštajnim službama pokrenuta je interna istraga koja treba da istraži da li je premijer Srbije Aleksandar Vučić prisluškivan, saznaje Kurir! Naš izvor blizak istrazi objašnjava da su se neposredno posle otkrivanja oružja u Jajincima, nedaleko od porodične kuće Vučića, u kojoj premijer povremeno boravi, pojavile ozbiljne indicije da su telefoni koje koristi Vučić bili „probijeni“.- Sada se ispituje da li su razgovori koje je Vučić obavljao bili presretani i beleženi. Ako se sumnje pokažu opravdanim, istraga mora da utvrdi ko je to radio i za čije interese - kaže sagovornik Kurira upućen u aktuelna dešavanja.Znak za uzbunu u službama juče je digao i predsednik Tomislav Nikolić, koji je za Kurir progovorio o javašluku i propustima u službama bezbednosti Srbije i neovlašćenom prisluškivanju.

Predsednik upozorio

- Ne postoje džaba obaveštajne nauke, to se uči. A naši u službama to, izgleda, ne rade kako treba. Valjda samo sede i prisluškuju privatne razgovore da bi znali ko šta radi, da ih drže u šaci, ucenjuju. Pa i kad jedna Angela Merkel nije zaštićena od prisluškivanja, mislite li da je bilo ko od nas? To sad sve treba utvrditi šta oni sve slušaju i da li obavljaju svoj posao kako treba - naglasio je predsednik.Nikolić, koji je i predsednik Saveta nacionalne bezbednosti, smatra da su uspavani u mnogim službama.- To jednom mora da se raščisti. Mora da se zna da li u tim službama postoje ljudi koji su strani agenti, koji rade za druge službe, koji se i ne boje da kažu da im je važnije šta misle neke strane tajne službe o njihovom radu, nego šta mislimo mi. Nismo, valjda, pod firmom pregovora sa EU, spremni da trpimo strane agenture u Srbiji - poručio je Nikolić.Prisluškivanje kancelarke Merkel pominje i Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i kaže da taj slučaj uverava da nema neranjivih. On veruje da je i Srbija i te kako podložna neovlašćenom prisluškivanju najviših državnih funkcionera.Na dušu VBA i BIA- Ako NSA (Državna bezbednosna agencija SAD) može da prisluškuje nemačku kancelarku Angelu Merkel, onda vam je jasno kakvu situaciju možemo da očekujemo u Srbiji. U tome je svakako zakazao kontraobaveštajni rad i ova nelegalna prisluškivanja idu na dušu VBA i BIA. Nikolić je po ko zna koji put pokrenuo ovu priču, ali ništa nije uradio. Bez sistemskih promena i reforme službi i ovo će ponovo ostati priča bez epiloga - smatra naš sagovornik.Frakcije i klanoviPetrović napominje da javnost nikada nije čula da li su u ove aktivnosti uključeni veliki svetski igrači, odnosno najjače obaveštajne agencije, ili klanovi unutar naših službi.- Ko se sumnjiči uopšte? Ako su strane službe, bojim se da onda ne možemo gotovo ništa da uradimo, a ako su frakcije i klanovi, onda treba konkretno istražiti za koga rade - za tajkune, strane službe ili druge interesne grupe - napominje on.

Ivica DačićSITUACIJA JE OZBILJNAŠef diplomatije Ivica Dačić kaže za Kurir da sve okolnosti u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti premijera treba kvalitetno ispitati.- Stvar je veoma ozbiljna i treba napraviti analizu. Ne bavim se time i nije na meni da dajem preporuke, ali ovakve stvari ne smeju da se dešavaju - poručio je Dačić.

Vojislav ŠešeljSVI PRISLUŠKUJU SVAKOGLider SRS Vojislav Šešelj kaže da su sve srpske službe najmanje 12 godina sistematski rasturane. On nema dilemu da se prisluškuje na sve strane.- Ne znam koliko je Vučić za ovo kratko vreme uspeo da sredi redove i stane na put ovom trendu. Tehnike i tehnologije su toliko usavršene da danas svi prisluškuju svakoga - izjavio je Šešelj.

Špijunske igre jul 2012 - Problemi Nikolića s bezbednosnim službama počeli su gotovo istog dana kad je seo u predsedničku fotelju, a o njima je javno progovorio samo dva meseca posle inauguracije. Tada je izjavio da nije zadovoljan informacijama koje dobija od BIA i da se, sudeći po tim izveštajima, u Srbiji ništa ne događa.novembar 2012 - Predsednik objavljuje da mu se prisluškuje telefon.- Mi smo tu upali u zmijsko gnezdo, među ljude koji koriste visoke funkcije u mnogim službama da gospodare životima, među ljude koji su se drznuli da prisluškuju najpre mene, pa onda i Aleksandra Vučića. To će morati da se istraži do kraja - rekao je tada.BIA je dan posle obavestila Vučića, tadašnjeg potpredsednika Vlade, da je tri dana ranije deo MUP izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, a da predsednika Nikolića prisluškuju duže vreme. decembar 2013 - Nikolić je obavestio javnost da afera „prisluškivanje“ nije okončana, da ga i dalje tajno prisluškuju i da je nezadovoljan radom jednog dela policije.novembar 2014 - U priču o prisluškivanju uključio se i tadašnji ministar pravde Nikola Selaković, koji je otkrio da su u jednom privatnom hotelu u kojem je trebalo da Vučić održi sastanke pronađeni prislušni uređaji (prikrivena kamera visoke rezolucije i mikrofon koji u prostoriji može da detektuje i najmanji šum).decembar 2015 - Predsednik tvrdi da na njegov sto ne stižu izveštaji službi bezbednosti i da ih on i ne otvara, iako je to njegova obaveza.- Jeste, kad bih ja dobijao izveštaje koji se tiču bezbednosti Srbije i onoga što se u Srbiji dešava. Ali pošto ja dobijam analize o onome šta se dešava u Siriji, kako će Irak dalje, šta će biti sa Iranom... Ja sam na to rekao: „Hvala vam najlepše“ - ispričao je tada Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track