KURIR U GRADOVIMA SRBIJE: Indijana Džouns zaista postoji, ali se zove Gordan Janjić i živi u Negotinu
Foto: Nemanja Nikolić

ARHEOLOG

KURIR U GRADOVIMA SRBIJE: Indijana Džouns zaista postoji, ali se zove Gordan Janjić i živi u Negotinu

Specijal -

On to ne bi da prizna, ali najzaslužniji je što čuveno šarkamensko blago nije završilo kod lopova, već u Narodnom muzeju u Beogradu, gde mu je i mesto

Oni koji misle da su filmovi o Indijani Džounsu puka izmišljotina, šećerna vodica za lakoverne, debelo greše! Ovo tvrdim uvereno i odgovorno, jer imam čast da poznajem negotinskog arheologa Gordana Janjića. A priča o njemu je priča o otkriću basnoslovnog blaga iz davnina, pokušajima lopova da ga se domognu i pištoljima kojima je branjeno, i odbranjeno. I da čitaoce ne držim u neizvesnosti, pištolj je držao i njime pretio Gordan Janjić...

Ali da priču počnemo od početka, kao što je red, osnovnim biografskim podacima: Gordan je negotinsko dete, tu je rođen, tu završio osnovnu i srednju školu, u tom gradu je počeo da trenira fudbal u klubu koji se zvao Hajduk Veljko (a kako bi drugačije!), a onda u šestom razredu prešao u odbojkašku sekciju istog kluba. Odbojku će igrati uporno, i uspešno, sve do pred kraj studija, a poslednje tri godine sportske karijere provešće u beogradskom 21. maju...

Diplomirao je arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, i onda se vratio u Muzej Krajine u rodnom gradu. U dva navrata, od 1994. do 2003. i od 2005. do 2009. godine, bio je i direktori ove ustanove, a sada ima zvanje arheologa - muzejskog savetnika.

Muzejska zbirka

Negotin baš i nije, geografski, u središtu kulturnih zbivanja, ali njegov muzej je četvrti po osnivanju u Srbiji, ako ne računamo Vojvodinu, koja je bila u sastavu Austrougarske.

- Neću da sam lažno skroman, ali bilo kog arheologa u Srbiji da pitate, reći će vam da Muzej Krajine ima izuzetnu arheološku zbirku - kaže Gordan.

Trideset godina on vodi tu zbirku, otuda ponos, ali odmah dodaje i da je Krajina „bogomdan prostor za arheologe“, jer sadrži tragove postojanja ljudske civilizacije od 8.000 godina pre naše ere pa do 15. veka... a dodaće i ovo:

- Arheološka istraživanja ne zavise samo od novca, vrlo često je presudna dobra volja ljudi. Ja sam imao sreće u svojoj karijeri da sam mnogo puta nailazio na ljude koji su hteli da pomognu onako i onoliko koliko zavisi od njih.

U srećne događaje ubraja i to što je na studijama imao priliku da uči od istinskih velikana arheologije, a spisak profesora kojima duguje zahvalnost počinje imenima akademika Dragoslava Srejovića i Milutina Garašanina. Dugačak je i spisak nalazišta na kojima je Gordan Janjić radio i učio.

Šarkamen

Šta mu je danas, posle toliko godina traganja i nalaženja, najdraže?

- Od hiljadu predmeta koji su izloženi u arheološkoj zbirci Muzeja Krajine nemate nijedan predmet koji nema svoju kulturološku vrednost. Gotovo sve što je izloženo objavljeno je u odgovarajućim stručnim publikacijama... Ja sam samo bio dovoljno hrabar, da tako kažem, da sve to - predmete iz raznih istorijskih epoha - stavim na jedno mesto. To se, naime, retko radi... Lično, intimno, najtešnje sam vezan za ono na čemu sam sam radio. A radio sam mnogo toga, mnogo sam iskopavao, ali mi je svakako najdraži šarkamenski nalaz, koji se u ovom trenutku nalazi u našoj centralnoj instituciji, u Narodnom muzeju u Beogradu. S razlogom je tamo, jer on jeste nacionalno blago.

Da „nešto iz rimskog doba“ postoji pored sela Šarkamen, 25 kilometara od Negotina, prvi je 1892. ustanovio austrougarski arheolog i putopisac Feliks Kanic. Neposredno uoči Drugog svetskog rata, i dve godine posle njegovog kraja, arheolozi su obilazili Šarkamen, i na tome je ostajalo... Tek 1975. godine arheolozi Muzeja Krajine počeli su iskopavanja, trinaest godina kasnije kopali su i jedan beogradski i jedan arheolog iz Njujorka, ali ono što je bilo pohranjeno u zemlji kao da je čekalo da istraživanja počnu akademik Dragoslav Srejović, koji je otkrio Lepenski Vir i rukovodio završnim otkopavanjem Gamzigrada, i Gordan Janjić, tada direktor Muzeja Krajine.

Komandant JNA

SANU je u aprilu 1994 - tek je bila zaustavljena hiperinflacija - obezbedila neka sredstva, seća se Janjić, i Srejović je s grupom arheologa koje je okupio u julu počeo rad. Ali lokalitet je bio u zabiti, do njega nije bilo ni puta ni staze, i teško da bi naučnici mnogo uradili da nije bilo komandanta kasarne JNA u Negotinu. On je, na privatnu Gordanovu molbu, poslao na teren, sa sve šatorima i kuhinjom, sto vojnika, koji su tokom cele jeseni pod nadzorom arheologa skidali prve slojeve zemlje. Zaslužio je taj komandant da mu se pomene ime: Nikola Karanović, koji je u penziju otišao kao pukovnik.

I taman kad su Srejović i saradnici u leto 1996. u Šarkamenu otkopali građevinu za koju su, zbog veličine i načina gradnje, pretpostavili da je grobnica neke ugledne ličnosti - nestalo je sredstava i radovi su obustavljeni.

- Početkom jeseni te 1996. nađena je nekakva crkavica za nastavak radova i 1. oktobra - priča Gordan Janjić - vratili smo se na lokalitet. Sledećeg dana u onoj grobnici nađen je nakit. Bio je na pedalj ispod površine tla, mogao je svako da pruži ruku i da ga uzme!

Gordan Janjić
foto: Nemanja Nikolić

Nađene zlatne kočije

Istog dana su piratske radio-stanice u Istočnoj Srbiji javile da su „u Šarkamenu nađene zlatne kočije“. Bile su devedesete u pravom smislu te reči: glava se gubila za sto maraka!

Zlato je do kraja dana preneto u muzej, i tu noć je Gordan Janjić prespavao pored nakita, u kancelariji.

- Setio sam se da u muzeju imamo pištolj jednog narodnog heroja iz Drugog svetskog rata. E pa, taj sam pištolj uzeo - seća se.

Njime je sačuvao tri ogrlice, dve različite naušnice, tri prstena, dva ukrasa za kosu i devet pločica - ukupno nešto više od 240 grama zlata, a sutradan šarkamensko blago je pod jakom policijskom pratnjom otpremljeno u Beograd, gde je predstavljeno javnosti. Strane osiguravajuće kuće njegovu vrednost procenile su na milion i trista hiljada evra.

Naučinici su na osnovu nađenog nakita i pločica na kojima je bio otisnut novac neopozivo utvrdili da je palatu u Šarkamenu podigao car Maksimin Daja, a da je u grobnici bila sahranjena carica, njegova majka, inače sestra cara Galerija, koji je sazidao Feliks Romulijanu u Gamzigradu kod Zaječara.

- Sve što se do 1994. godine znalo o Šarkamenu to je da je tu bilo nekakvo vojno utvrđenje, a mi smo posle samo nekoliko meseci utvrdili da je reč o građevini koju je podigao rimski car i da je povezana s gradnjom kakvu smo imali na Feliks Romulijani. Ali nismo to zaključili zato što smo mi bili nešto posebno pametni, već zato što smo imali iskustvo... Ja sam, recimo, osam godina s profesorom Srejovićem radio iskopavanja na Feliks Romulijani. Uostalom, autor je tridesetak stručnih radova, od čega su tri zapažene i obimne monografije.

Ćehotina 1985., Gordan Janjić
foto: Privatna arhiva

Niz od 60 tvrđava

Uporedo s daljim otkopavanjima u Šarkamenu, sada se radi i konzervacija otkrivenih ostataka carske palate, ali Gordan Janjić radi uporedo na još nekoliko mesta.

- Jedan od najozbiljnijih arheoloških poduhvata u Srbiji u ovom trenutku je međudržavni projekt „Limes - granice Rimskog carstva“ - kaže.

Na Listi svetske baštine Uneska su trenutno, naime, upisani rimska granična utvrđenja u Velikoj Britaniji i Nemačkoj, a pokrenuta je inicijativa da se na ovu listu upišu sva utvrđenja sa granice Rimskog carstva od Švarcvalda do Crnog mora. Limes u Srbiji činio je niz od oko 60 tvrđava na desnoj obali Dunava koje su gradili rimski legionari, a sadašnja arheološka istraživanja imaju za cilj njihovu obradu za upis na ovu listu. Gordan radi na ostacima utvrđenja Mora Vagei kod Negotina.

- Krajina je bogomdana za arheologe - ponavlja.

A letos je, u julu, odjeknula vest da je na lokalitetu Egeta, kod Brze Palanke na Dunavu, na mestu starijih nalazišta iz praistorijskog i rimskog doba, nađeno vizantijsko utvrđenje.

- To je fantastično otkriće - ne krije uzbuđenje Janjić što je ovom srednjovekovnom kulom potvrđen kontinuitet civilizacija u Krajini kroz vekove.

Nisam izdržao da naučnika ne pecnem:

- Pa izgleda da nije teško biti dobar arheolog u Negotinu...

Gordan Janjić
foto: Nemanja Nikolić

Glasno se nasmejao.

Odavno smo bili svet...

Zlato careve majke

l Kad je nađen carski nakit, država i SANU potrudili su se da to otkriće saopšte na dostojanstven ali i marketinški upadljiv način. Angažovane su četiri manekenke koje su nosile zlato careve majke. Ni pre ni posle toga suvoparna srpska nauka nije ponovila ovakav događaj.

Momčilo Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track