KRALJEVO ZAPALIO NOVI ČASOPIS: SIDŽA je priča o legendama koje su hodale ovim gradom
Foto: Profimedia

KRALJEVO ZAPALIO NOVI ČASOPIS: SIDŽA je priča o legendama koje su hodale ovim gradom

Srbija -

Kraljevo ovih decembarskih dana greje časopis "Sidža" (vrelina)

Ideja o nastanku časopisa koji će čuvati uspomenu na Kraljevo kojeg više nema, donositi zanimljive priče iz grada na Ibru i njegove okoline, podsećati na anegdote sa kraljevačkim šarmom, pisati o onima koji su ostavili trag ili su tu da bi ga ostavili, realizovana je pre dve nedelje objavljivanjem prvog, besplatnog primerka. Ubrzo se ispostavilo da je reč o fenomenu jer je besplatno izdanje časopisa već dva puta štampano i istog dana razgrabljeno, a Fejsbuk grupa koja nosi isto ime broji gotovo deset hiljada Kraljevčana iz celog sveta.

Koautor i izdavač "Sidže" Jovan Antonić kaže da je brojne anegdote i sećaanja vezanih za Kraljevo želeo da sačuva od zaborava.

foto: Printscreen

- Onda sam u Beogradu naišao na časopis „Repata zvezda", koji je sličnog formata, takođe je besplatan, samo on čuva uspomenu na Beograd koji nestaje. „Sidža" je, prvenstveno, časopis o Kraljevčanima, pa tek onda o Kraljevu. Čuvamo uspomene na ljude koji su su živeli sa nama, ali i ljudi koji su naši savremenici, a zaslužuju to, treba da se pojave u „Sidži" - rekao je Antonić, dodajući da uopšte nisu očekivali toliki publicitet.

Njegov kolega koautor i novinar Dragan Blagojević ističe da im je želja bila da časopis odiše Kraljevom i Kraljevčanima koji su na neki način zadužili ovaj grad.

- "Sidža", kao autohtoni kraljevački izraz za vrelinu, vrućinu puna je spontanih, neobaveznih priča. Žanrovski "Sidža" će imati sve vrste - osim politike, koja će moći da se provuče samo kroz anagedote o političarima. Ideje za neke tekstove dobili smo od FB stranica: Staro Kraljevo, Nepoznato Kraljevo i portal Krug. Planiramo da "Sidža" izlazi jednom mesečno, a u nadi da će trajati, širimo mrežu saradnika - rekao je za portal Krug Blagojević.

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track