KINESKI STRUČNJACI SAVETUJU VRANJANCE: Neophodno sprovoditi dugoročne mere u borbi protiv korone
Foto: T.S.

sastanak sa rukovodstvom Zdravstvenog centra Vranje

KINESKI STRUČNJACI SAVETUJU VRANJANCE: Neophodno sprovoditi dugoročne mere u borbi protiv korone

Srbija -

VRANJE - Zdravstveni centar u Vranju u sredu su posetili kineski stručnjaci predvođeni profesorom doktorom Pengom Džićijangom.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sastao se delegacijom kineskih medicinskih stručnjaka na čelu sa prof. dr Pengom Džićijangom iz Centra za kontrolu bolesti, nakon čega je održan sastanak sa rukovodstvom Zdravstvenog centra Vranje. Na sastanku je bilo reči o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u gradu.

Gradonačelnik Milenković, upoznao je kineski medicinski tim sa preduzetim merama lokalne samouprave na suzbijanju i sprečavanju širenja virusa COVID-19. Milenković je istakao pravovremenu reakciju Gradskog štaba za vanredne situacije, koji je doneo mere prevencije i zaštite od novog virusa, istog dana po proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije. „Tokom trajanja vanrednog stanja imali smo kontrolisanu i stabilnu situaciju pre svega sprovođenjem mera prevencije i dezinfekcije, kao i angažovanjem volonterskih timova za pomoć osobama starijim od 65 godina.

Od kineskih stručnjaka čuli smo da je neophodno sprovoditi dugoročne mere koje su pre svega usmerene na testiranje, a u cilju otkrivanja eventulanih virusonoša i asimptomatskih pacijenata“, rekao je gradonačelnik Vranja.

Kineski stručnjak je naglasio da je primetno da se veliki broj građana Srbije opustio nakon ukidanja vanredne situacije i apelovao da je neophodno poštovati mere zaštite.

"Nakon ukidanja vanrednog stanja pojava novih žarišta je bila očekivana", rekao je Džićijang. Kineski infektolog prof. dr Lin Binglijang ocenio je da je faza borbe sa virusom uspešno okončana i da je sada potrebno da se održi stabilnost kako bi epidemiološka krivulja potpuno pala. „Vaša lokalna samouprava efikasno je reagovala u svim okolnostima epidemije. Najnoviji slučaj pokazuje da je izolovano žarište otkriveno na vreme i vrlo brzo stavljeno pod kontrolu i to je najbolji način u borbi sa epidemijom do njenog potpunog gašenja“,rekao je je dr Lin Binglijang. Direktorka ZC u Vranju dr Ljilana Antić naglasila je da se lekarsko i medicinsko osoblje u Vranju trudilo da iskustva kineskih kolega primene kod zaraženih sugrađana. Ona je dodala da su trenutni pacijenti u vranjskim kovid bolnicama uglavnom sa lakšom kliničkom slikom.

"Sve tri COVID bolnice su u funkciji, u njima je trenutno 105 pacijenta sa blažom kliničkom slikom ili asimptomatski. Sledi retestiranje asimptomatskih pacijenata kojih je najviše u COVID 2 bolnici, a 55 je iz fabrike nameštaja "Dodić", izjavila je dr Antić. U toku popodnevnih sati delegacija kineskih stručnjaka održaće i sastanak sa predstavnicima Zavoda za javno zdravlje Vranje.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja