PORAST MALIGNIH OBOLJENJA U VRANJU: Prednjače tumori dojke, želuca, kože, ginekološki i tumori prostate
Foto: Tatjana Stamenković

PORAST MALIGNIH OBOLJENJA U VRANJU: Prednjače tumori dojke, želuca, kože, ginekološki i tumori prostate

Srbija -

U Službi patologije ZC Vranje povećan je broj endoskopskih biopsija tumora dojke, tumora kože, ginekoloških tumora i tumora prostate, izjavila je načelnica dr Milja Mitrović.

Ona napominje da se osim zdravstvenih usluga za građane Vranja i Pčinjskog okruga, u ovoj službi rade i analize materijala iz zdravstvenih ustanova sa teritorije Kosovskog- Pomoravlja.

"Osim zdravstvenih usluga koje radimo za građane Vranja i Pčinjskog okruga, kod nas se rade analize materijala koje nam dolaze iz zdravstvenih ustanova sa teritorije Kosovskog-Pomoravlja iz Raniluga, Pasjana, Šilova iz Gračanice", naglašava dr Mitrović.

Vranje, Dom zdravlja
foto: Kurir/T.S.

U Službi patologije Zdravstvenog centra Vranje radi se prijem, obrada i patohistološka analiza biopsijskih i operativnih materijala, citološke analize i kliničko patološke obdukcije.

"Obrada biopsijskih i operativnih materijala vrši se ručnom metodom. Obrada tkivnih materijala od momenta kada patolog uradi uzorkovanje do izrade gotovih preparata za analizu je 4 dana. Period čekanja na patohistološki nalaz, u zavisnosti od toga da li se radi o biopsijskom ili operativnom materijalu je u proseku od 5 do 10 dana. Kada je u pitanju kliničko patološka obdukcija izveštaj se čeka oko mesec dana i za citološke analize je od 2 do 5 dana. S obzirom na to da se poslednjih godina beleži značajan porast malignih oboljenja, rezultat toga je i jasna evidencija na patologiji gde se između ostali, beleži i povećan broj endoskopskih biopsija - biopsija želuca i creva, biopsija tumora dojke, tumora kože, ginekoloških tumora i tumora prostate", rekla je dr Milja Mitrović. Ona je naglasila da je od početka ove godine.

O tome najbolje svedoče uporedni podaci evidencije o pruženim zdravstvenim uslugama od početka ove, i prethodne godine.

Vranje, Dom zdravlja
foto: Kurir/T.S.

"U periodu od 1. januara do 15. jula 2021. godine u Službi patologije, Zdravstvenog centra Vranje, pruženo je 90 zdravstvenih usluga endoskopskih biopsija dok je u celoj 2020. godini urađeno 213 usluga enodskopskih biopsija, a taj broj za celu 2015. godinu iznosio je 150", navodi dr Mitrović.

Presek svih zdravstvenih usluga koje su od početka godine do sredine jula urađene u ovoj službi, iznosi 6.035 i ove zdravstvene usluge obuhvataju izradu i patohistološki pregled tkivnih uzoraka, citoloških analiza je bilo 125 i urađena je jedna kliničko patološka obdukcija fetusa.

Vranje, Dom zdravlja
foto: Kurir/T.S.

U 2020. godini je pripremljeno i patohistološki pregledano 10.625 tkivnih uzoraka, urađene su 102 citološke analize i 3 kliničko patološke obdukcije (fetusa i neonatusa).

"U proseku, godišnje se u Službi patologije uradi i analizira oko 17 hiljada tkivnih preseka. Treba istaći da se kod nas radi osnovno hemotoksilin-eozin bojenje i za imunohistohemijske analize parafinski tkivni blokovi i pločice upućuju se u našu referentnu ustanovu, Centar za patologiju, Univerzitetsko kliničkog centra Niš", naglasila je načelnica Službe za patologiju, dr Milja Mitrović.

Vranje, Dom zdravlja
foto: Kurir/T.S.

Dr Mitrović ukazuje da je pored porasta broja obolelih od malignih bolesti, nažalost, u poslednje vreme među pacijentima sve više mlađih osoba.

Na Patologii Zdravstvenog centra Vranje rade tri lekara specijalista patološke anatomije, dr Milja Mitrović, dr Marija Trajković i najmlađa među njima, odnedavno, dr Gabrijela Stojanović, 4 tehničara i pomoćnik obducenta.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track