PROGRAM ZA JAČANJE PORODICE: Trstenik i SOS dečja sela ugovorili saradnju
Foto: Youtube Printscreen

Opština Trstenik i Fondacija “SOS dečija sela” ugovorili saradnju

PROGRAM ZA JAČANJE PORODICE: Trstenik i SOS dečja sela ugovorili saradnju

Srbija -

Opština Trstenik i fondacija ,,SOS Dečija sela" potpisali su ugovor o saradnji u cilju realizacije programa jačanja porodice, a potpisivanju je prisustvovao i direktor Centra za socijalni rad Dragojlo Minić.

Opština Trstenik je jedna od 3 lokalne samouprave koja će biti deo projekta koji će se sprovoditi u narednih godinu i po dana, a ovaj projekat će se po prvi put sprovoditi na području ove lokalne zajednice.

-Došli smo u Opštinu Trstenik povodom potpisivanja sporazuma o saradnji, čija je realizacija vezana za program jačanja porodice “SOS Dečija sela” u Kraljevu koji postoji 17 godina sa mrežom hraniteljskih porodica u kojima su smeštena deca i mladi bez roditeljskog staranja kojima mi pružamo podršku. Zahvaljujući našoj fondaciji “SOS Dečija sela Srbije” u maju prošle godine smo otvorili Centar za podršku porodici u okviru kojeg se realizuje ova usluga preventivnog karaktera. Sama usluga je usmerena na pružanje podrške socijalno ugroženim porodicama kod kojih postoji rizik od razdvajanja dece. Nama je veoma drago što je Opština Trstenik poznala da je ovo jedna od značajnih usluga pružanja podrške socijalno ugroženih porodicama, odnosno pružanje podrške deci da ostanu u svojim biološkim porodicama u jednom sigurnom i zdravom okruženju, izjavila je Biljana Zorić Dimić, direktorka SOS Dečije selo iz Kraljeva novinarki Ljubici Đurđić za Radio televiziju Trstenik.

-Nama je cilj kao jednoj odgovornoj lokalnoj samoupravi koja ima saradnju sa Centrom za socijalni rad koji je upravo svojim radom preporučio našu opštinu za ovaj vid saradnje gde imamo mogućnosti da zaštitimo naše porodice i to je ono što je fokus u narednih godinu i po dana. Da se porodice podrže, osnaže i ojačaju i na tome će raditi tim stručnjaka psihologa, logopeda. Dakle, ne samo materijalno ojačanje porodica već i edukacija i jedan vid podrške na koji će porodica moći da se osloni i mi ćemo nastojati da nakon okončanja ovog projekta nastavimo saradnju i obezbedimo prostorije za rad i sve ono što je neophodno kako bismo ovaj vid usluge konstantno imali na teritoriji naše opštine, jer nam je cilj da te usluge koje pruža Centar za socijalni rad proširimo i da prepoznamo šta je to potrebno našim porodicama, jer je porodica zaista jedan ključ, temelj i jako je važno da ih očuvamo i održimo, kaže Milena Turk.

Fondacija “Dečije selo” ima višegodišnje iskustvo u realizaciji socijalnih i humanitarnih projekata.

-Fondacija “SOS Dečja sela Srbije” postoji još od 2014. godine, kada smo iz “SOS Dečijeg sela Kraljevo” uspeli da formiramo fondaciju i pokrenemo prikupljanje sredstava na teritoriji Srbije. Uglavnom smo tada sve fondove vukli iz inostranstva, a sada smo uspeli da razvijemo sopstvene kapacitete za realizaciju naših programa i projekata. Praktično smo kao organizaciju uspeli u dobrom delu opština gde smo se poajvili, a to još uvek nije veliki broj. Najveći deo troškova pokrivamo sami. To naravno, nije uvek moguće i vrlo nam je važna podrška lokalnih samouprava poput lokalne samouprave kakva jeste Opština Trstenik. Kao što znate “SOS Dečije selo” u Kraljevu se bavi smeštajem dece, ali smo shvatili da je mnogo značajnije i bolje trošiti sredstva na preventivu, da deca ne budu izmeštena iz porodica, kaže Milan Mladenović iz Fondacije “SOS dečija sela Srbije”.

Planirano je da ovaj projekat traje godinu i po dana, a po značaju koji ima treba da se sprovodi trajno, jer je porodica stub svakog društva i nezamenljiva u razvoju dece.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track