NESTALO SRPSKO JEZERO NEĆE SE VRATITI GODINU DANA?! Nedeljama stižu sablasni snimci BRODOVI OSTALI NA 100 METARA OD VODE (VIDEO)
Foto: Printscreen/Facebook

užas

NESTALO SRPSKO JEZERO NEĆE SE VRATITI GODINU DANA?! Nedeljama stižu sablasni snimci BRODOVI OSTALI NA 100 METARA OD VODE (VIDEO)

Srbija -

Sablasne slike danima stižu sa zapada Srbije!

Od Zlatarskog jezera već duže od mesec dana vide se samo obrisi. Nivo vode toliko je opao da su čamci ostali na nekoliko stotina metara od vode i da su se pojavili ostaci groblja koje je potopljeno pre 60 godina prilikom izgradnje akumulacije.

- Uprava je navikla da od avgusta počinje da opada nivo vode u Zlatarskom i Uvačkom jezeru jer tada centrale ulaze u pojačani rad. Tokom jeseni je bila velika suša pa nije imalo priliva vode. Na Zlataru je bio veliki sneg, ali kad se topio, zemlja je upijala tu vodu, pa nije došlo do nadolaženja vode. Glavni razlozi su rad centrala i velika suša - rekao je rukovodilac čuvarske službe Specijalnog rezervata "Uvac" Novak Pejović za TV 5 iz Užica.

Pejović navodi da se pamti i manji vodostaj i da je 2005. godine bio niži i za desetak metara od današnjeg. Trenutni nivo vode, prema rečima stručnjaka, ne utiče mnogo na biljni i životinjski svet, međutim, može da utiče na mrest šarana koji počinje za nekoliko dana.

- Ako ostane ovaj sistem rada hidrocentrale i ako ne dođe do povećanja nivoa vode postoji opasnost da se fekalne kanalizacije preliju skroz do Radonjićkog jezera. Tad će tokom letnjeg perioda, kad je temperatura vode i 20 stepeni, izazvati cvetanja algi i izuzimanje kisoenika i tada će uticati na živi svet - rekao je Pejović.

Uzvodno od brane, gde su 1962. godine potopljeni crkva i staro groblje, tokom opadanja nivoa jezera ponovo su se ukazali ostaci bogomolje i nadgrobnih spomenika.

1 / 9 Foto: Printscreen/Facebook

- Starosedeoci pamte i niže vodostaje i govore da se nivo vode neće dopuniti bar godinu dana. Vikendašima je katastrofa jer na to nisu navikli - rekao je Pejović.

Trenutno su jedina nada za spas turističke sezone majske kiše koje bi mogle da nadoknade izgubljenu količinu vode.

Zlatarsko jezero nastalo je inače početkom šezdesetih godina prošlog veka izgradnjom hidroelektrane, koja je pregradila reku Uvac kod varošice Kokin Brod, prema kojoj je i nazvana.

Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini. Nivo jezera zavisno od rada elektrane varira i do 45 m.

Brana elektrane visoka je 83, a duga 1.264 metara. Slovi za najveću kamenu branu u Evropi.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:56

Zaovinsko jezero prepolovljeno, ugrožena riba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track