03:30

SIMBOL NOVOG SADA SE DIŽE IZ PEPELA! Prazan kostur objekta koji je nekada bio centar učenja POSTAJE SAVREMENA ZGRADA IT KOMPANIJE

KURIR TV

SIMBOL NOVOG SADA SE DIŽE IZ PEPELA! Prazan kostur objekta koji je nekada bio centar učenja POSTAJE SAVREMENA ZGRADA IT KOMPANIJE

Srbija -

U Srbiji u IT sektoru radi oko 40.000 ljudi od kojih je 10.000 u Novom Sadu.

Pa i ne čudi što poslednjih godina vlada velika potreba ovih kompanija za novim kancelarijama u ovom gradu. Vlasnici sve češće biraju da umesto podizanja novih biraju stare zgrade.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Razvijanje IT kompanije je krenuo relativno davno. Samim tim što Novi Sad privlači te kompanije koje dolaze da rade nove objekte ili rekonstruišu stare. Možda je ovo najbolji primer jednog starog objekta koji godinama stoji prazan. Kupila ga je kompanija "Vega" i pretvara ga u svoju IT kompaniju. To je sjajan primer jer grad neće imati samo jedan prazan kostur od objekta, već će tu biti jedan savremeni objekat. Ne znam koliko će raditi tu zaposlenih, ali tu ima 4.500 kvadrata - rekao je Dušan Miladinović, direktor Zavoda za urbanizam Novog Sada.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Zgrada Radničkog univerziteta prodata je krajem 2020. godine na javnoj licitaciji, a u martu prošle godine predstavljeno je novo rešenje za izgled plavog nebodera.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- To je nekadašnji centar učenja i saznanja u Novom Sadu, a mi smo tada IT kompanija koja je u potpunosti okrenuta učenju. Tako da nam se činilo kao dobar spoj naših vrednosti i vrednosti koja je imala ova zgrada u prošlosti - rekao je Vladan Ostojić, suosnivač kompanije.

Ovo je način da se jedan od nekadašnjih simbola Novog Sada posle velikog požara i višedecenijskog zanemarivanja ponovo digne iz pepela.

Novi Sad pločica
foto: Kurir televizija, Nevena Topličić

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track