NEUOBIČAJENA PRESUDA: Osuđen na tri godine zatvora jer je bolesnoj ženi kupovao kanabis za lečenje
Foto: Nemanja Pančić

Koristila kao jedini lek

NEUOBIČAJENA PRESUDA: Osuđen na tri godine zatvora jer je bolesnoj ženi kupovao kanabis za lečenje

Srbija -

LESKOVAC - Suprug žene obolele od multiple skleroze, koji je kupovao kanabis za potrebe njenog lečenja, osuđen je na tri godine i dva meseca zatvora odlukom Višeg javnog tužilaštva u Leskovcu.

On je s ilegalnim sredstvom uhvaćen pošto se iz kupovine vraćao kući, a kanabis mu je oduzet. Njegova supruga Dragana Stanković na sudu je, kao dokaz, priložila da kanabis koristi kao jedini lek, a podnela je svedočenja drugih ljudi kojima je kanabis pomogao u suzbijanju negativnih posledica multiple skleroze.

Ovim povodom reagovalo je Udruženje za borbu legalizacije kanabisa za upotrebu u medicinske svrhe IRKA i dodalo da se radi "o namernoj torturi i pritisku na siromašnu porodicu". "Poslužiće podatak da sud od proleća ove godine drži zaplenjena kola porodice Stanković kao 'dokazni predmet', što teoretski ima pravo, ali je jasno da namere nisu u cilju 'očuvanja dokaza' jer zaplenom vozila se ni jedan dokaz ne čuva. Stres uzrokuje napredak bolesti i izaziva relaps – ubrzavanje bolesti i pojačanje svih simptoma. Porodica i Udruženje će se žaliti i tužiti sudiju Stanojevića kao i Ministarstvo pravde za direktno ugrožavanje zdravlja teško bolesne majke i presudu koja preti opstanku porodice. Sud koji ne uvažava činjenice i pravosuđe koje kriminalce oslobađa a zabranjuje lečenje teško bolesnima, zabranjuje supružnicima da pomažu jedno drugom kod teških bolesti, mi više ne priznajemo!", navodi IRKA.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Reagovala je i Zelena stranka, navodeći da je presuda iz Leskovca skandalozna i da je obolela žena majka dvoje dece, koja ima brižnog supruga. "Kanabis je izuzetno efikasan i danas se više stotina pacijenata u Srbiji leči uspešno, a nažalost ilegalno, od MS-a isključivo kanabisom. Draganin suprug je kao svaki dobar suprug nabavio lek svojoj ženi na ilegalnom tržištu i kada se vraćao kući, uhapšen je, a lek mu je oduzet. Nikom nije prodavao kanabis, niti za to postoji sumnja, a osuđen je na tri godine i dva meseca zatvora – kao da je višestruki diler povratnik. Osuđen je jer je želeo da pomogne teško bolesnoj supruzi i presuda je zbog toga nedopustiva i izvrće svaki smisao pravde i zakona!", poručuju u ovoj partiji i dodaju da će u republičkom parlamentu podneti inicijativu i zahtev za zakonsko regulisanje uvođenja derivata kanabisa u medicinske svrhe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track