SRBIJA U PRIPRAVNOSTI: Kiša neprestano pada, evo koje reke bi mogle da se izliju
Foto: Fonet

Poplave ponovo prete

SRBIJA U PRIPRAVNOSTI: Kiša neprestano pada, evo koje reke bi mogle da se izliju

Srbija -

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović pozvala je danas nadležna javna preduzeća i agencije da zbog najave obilnih padavina preduzmu preventivne mere i budu spremna da reaguju u slučaju poplava

Kako je saopštilo Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Mihajlovićeva je pozvala nadležne iz tog resora da preduzmu sve plansko-preventivne mere kako bi reagovali u skladu sa razvojem situacije, jer velika količna padavina može oštetiti saobraćajnu infrastrukturu i objekte u izgradnji.

"U resoru gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture su javno preduzeće 'Putevi Srbije', 'Koridori Srbije', železnička preduzeća 'Infrastruktura železnica ;Srbije', 'Srbija kargo' i 'Srbija voz', Direkcija za železnice, Saobraćajni institut CIP, Institut za puteve, Agencija za bezbednost saobraćaja", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da u red tih preduzeća spadaju i Aerodrom "Nikola Tesla", kompanije "Er Srbija" i "JAT Tehnika", Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije, Kontrolu letenja Srbije i Crne Gore – SMATSA, lučke kapetanije, Agencija za upravljanje lukama, Direkcija za vodne puteve, Uprava za utvrdjivanje sposobnosti brodova za plovidbu, Uprava za transport opasnog tereta i Gradjevinska direkcija Srbije.

Na Kolubari sa pritokama, Jadru, gornjim tokovima Južne Morave (Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj), na gornjim tokovima Zapadne Morave sa pritokama (Ibru, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici), Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od 2. do 4. maja sa mogućnošću dostizanja granica redovne odbrane od poplava.

Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja.

S obzirom na to da usled velikih količina padavina može doći do oštećenja saobraćajne infrastrukture, kao i objekata u izgradnji, Mihajlović je pozvala nadležna javna preduzeća i agencije da preduzmu sve plansko-preventivne mere i budu spremne da reaguju u skladu sa razvojem situacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track