(VIDEO) UŽIVO DAN 117 LUGANSK: Ovako je oboren ukrajinski avion, poginulo 49 komandosa
Foto: AP Photo

Stravična avionska nesreća u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 117 LUGANSK: Ovako je oboren ukrajinski avion, poginulo 49 komandosa

Planeta -
Ministarstvo odbrane je saopštilo da su prilikom pripreme za sletanje "teroristi pokvareno i podlo, PVO i vatrom iz oružja velikog kalibra, pogodili vojni transportni avion"
1 / 5 Foto: AP Photo

DONJECK - Četrdeset devet ukrajinskih vojnika poginulo je pošto su protekle noći proruske snage oborile transporter "Il-76" koji je trebalo da sleti na aerodrom u Lugansku na istoku Ukrajine, javio je Rojters, pozivajući se na predstavnika za štampu ukrajinske vojske.

13.31 - Proruski aktivisti u Gorlovki tvrde da su oborili još jedan ukrajinski avion, bombarder suhoj-24, prenosi Raša tudej. Pilot aviona je preživeo i odveden je na ispitivanje, kažu svedoci.

11.38 - Rusija je dala preliminarnu saglasnost za nastavak pregovora o gasu s Ukrajinom danas u Kijevu, izjavio je ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan.

"Nadamo se da će pregovori biti nastavljeni danas u Kijevu. Ruska strana se preliminarno složila da će učestvovati", rekao je Prodan. Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger nije juče isključio mogućnost da pregovori EU-Rusija-Ukrajina o gasu budu danas nastavljeni. Trilateralni pregovori o problemu nagomilanog ukrajinskog gasnog duga prekinuti su u sredu. Ukrajina je u sredu odbacila rusku ponudu za dobijanje popusta na gas, koju je je predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao "partnerskim sporazumom". Moskva je zbog duga zapretila prekidom isporuke gasa Ukrajini, što bi moglo da ugrozi i veliki broj članica EU koje se snabdevaju preko te zemlje.

11.35 - Kancelarija glavnog državnog tužilaštva Ukrajine potvrdila je danas da je prilikom obaranja ogromnog vojnog transportnog aviona poginulo 49 ljudi dok je jedan ukrajinski zvaničnik rekao da je ova cifra "preliminarna".

Prethodno je agencija Ukrinform prenela saopštenje Ministarstva odbrane da su "u noći 13. na 14. jun prilikom pripreme za sletanje na aerodrom u Lugansku teroristi pokvareno i podlo, vatrom iz protivavionskog i oružja velikog kalibra, pogodili vojni transportni avion Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Il-76, koji je prevozio lični sastav" vojske, a da su u avionu bili vojska, tehnika, oprema i prehrambeni proizvodi.

Na Jutjubu se pojavio i snimak navodnog obaranja ukrajinskog transportnog aviona na kojem se na noćnom nebu vidi dejstvo PVO, a potom i užarena buktinja koja pada na zemlju.

http://www.youtube.com/watch?v=QCqyrmN2eYw#t=34

Rukovodstvo Ministarstva, Generalštaba i komande vazduhoplovstva izrazilo je saučešće porodicama poginulih vojnika, navela je agencija.

Ukrinform je naveo da je ranije saopšteno da je u avionu bilo približno 30 komandosa i članova posade. Nepto kasnije rečeno je da je u iljušinu-76, koji su pred zoru oborili proruski separatisti, bilo devet članova posade i 40 vojnika, precizirala je kancelarija na svom veb sajtu i dodala da je pokrenula krivičnu istragu po osnovu zakona o borbi protiv terorizma. Avion je oboren dok se približavao aerodromu kod grada Lugansk.

Aerodrom drže vladine trupe dok je najveći deo Luganska u rukama separatista, koji su nedavno proglasili nezavisnost ove oblasti od Ukrajine i zatražili njeno pripajanje Rusiji. Portparol ukrajinske antiterorističke službe Vladislav Seleznjov rekao je, kako prenosi agencija Interfaks, da je brojka od 49 poginulih preliminarna.

Iljušin-76 je četvoromotorni transporter koji može da prenosi teško naoružanje, kao i trupe. "Iljušin-76" je vojni transporter sa sedam članova posade a može da prevozi 167 vojnika sa ličnim naoružanjem, podseća ruska agencija RIA Novosti.

09.26 - Zapad je optužio Rusiju da "nepošteno podržava" pobunu proruske vojske na istoku Ukrajine tako što im šalje oružje, dok Kijevu preti obustava isporuke ruskog gasa, zbog nedostatka dogovora o isplati ukrajinskog duga Rusiji.

SAD su sinoć saopštile da je Rusija poslednjih nekoliko dana proruskim aktivistima poslala tenkove, rakete i drugu vojnu opremu. Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen sinoć je izrazio zabrinutost zbog informacija da Rusija šalje "teško naoružanje, uključujući i tenkove" proruskim aktivistima". "Ako te informacije budu potvrđene, to znači da će doći do ozbiljne eskalacije krize u Ukrajini", rekao je Rasmusen.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo zatražio je u telefonskom razgovoru s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da pomogne istoku Ukrajine da "se razoružaju proruski pobunjenici i zabrani ulazak vojnika i oružja iz Rusije u Ukrajinu". Stejt department je sinoć naveo da će se ukrajinski i ruski pregovarači sastati ovog vikenda kako bi razmotrili primenu mirovnog plana.

"Pozivamo Rusiju da iskoristi tu priliku i pokaže svoj angažman prema miru i obustavi priliv oružja i vojnika preko granice", izjavila je portparol Stejt departmenta Meri Harf. Vlasti u Kijevu su sinoć saopštile da u ponedeljak očekuju obustavu isporuke ruskog gasa zbog nedostatka dogovora o isplati duga Rusiji.

Kriza u Ukrajini je eskalirala u februaru kada je proruski predsednik Viktor Janukovič zbačen sa vlasti odlukom parlamenta, a nakon tri meseca protesta u Kijevu zbog njegove odluke da Ukrajina ne potpiše sporazum o bližim vezama sa Evropskom unijom već da se okrene ka susednoj Rusiji. Ubrzo potom je Krim, poluostrvo u Crnom moru sa većinski ruskim stanovništvom, sprovelo referendum o nezavisnosti i zatražilo prisajedinjenje Rusiji, što je Moskva prihvatila a Zapad osudio i uveo sankcije toj zemlji. Potom su i oblasti Luganjsk i Donjeck na krajnjem istoku Ukrajine proglasile nezavisnost.Ni Kijev ni Rusija do sada nisu priznale tu proklamovanu nezavisnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track