04:05

ŠOKANTNI DETALJI IZ ŽIVOTA LAZE KOSTIĆA! Pesnik obožavao da pravi skandale. Skidao se na sred ulice! SVI VIKALI ENO GA LUDI LAZA

KURIR TELEVIZIJA

OTKRIVENI ŠOKANTNI DETALJI IZ ŽIVOTA LAZE KOSTIĆA! Pesnik se skidao na sred ulice i pravio skandale SVI VIKALI ENO GA LUDI LAZA

Zabava -

U južno bačkom okrugu rođeni su mnogi veliki ljudi koji su zadužili srpsku kulturu. Laza Kostić, Mileva Ajnštajn i Isidora Sekulić samo su neka o njih.

Inspirisan ličnošću Laze Kostića, Petar Viđikant otvorio je muzej u Kovilju posvećen ovom velikom pesniku, ali i posebnom i neobičnom čoveku. U emisji Kojekude po Srbiji, Viđikant je ispričao zanimljive anegdote o Lazi Kostiću.

kojekude po Srbiji
foto: Kurir televizija

- Skidao se do pojasa i trčao ulicom. To je za to vreme bilo veoma neobično. Svi su vikali eno ga ludi Laza! On je u tome uživao i jako je vodio računa o svom telu. Čak je fizička aktivnost dobro uticala na njegovo stvaralašvo. Njegov poznati stih kaže: Među javom i međ snom. Za njega se može reći da je bio je među duhom i međ telom - kaže Viđikant.

kojekude po Srbiji
foto: Kurir televizija

On je ispričao da se veruje da je Kostić preveo čuveno Hamletovo pitanje "Biti il ne biti pitanje je sad", na urnebesno smešan način. Kostićev prevod je glasio: "Trt mrt život ili smrt!"

- Laza Kostić je učestvovao u čuvenim Koviljskim kalamburima. To su šaljive priče koje su Koviljčani pričali na klupama ispred kuća. On je u tome redovno učestvovao i bio odličan pripovedač. - rekao je Viđikant i ispričao jedan Koviljski kalambur:

- Bio je jedan pas koji je po ceo dan lajao i nervirao komšije. Oni se dosete da ga nahrane sa dosta slane vojvođanske šunke. Pas od šunke mnogo ožedni i oni mu naspu ogromnu količinu ledene vode. Pas navali na vodu, ali pošto je bila ledena promukne i prestane da laje.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

-

-

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track