OPREZ: Ako ste prehlađeni, NIKAKO ne konzumirajte ove namirnice! One samo OTEŽAVAJU oporavak!
Foto: profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OPREZ: Ako ste prehlađeni, NIKAKO ne konzumirajte ove namirnice! One samo OTEŽAVAJU oporavak!

Život -

Kada smo prehlađeni često posegnemo za namirnicama uz pomoć kojih bismo oporavili organizam i lakše prebrodili prehladu ili virus.

Međutim, nekad pravimo i greške jer mislimo da određena hrana u tome pomaže. Postoje namirnice koje otežavaju oporavak, a da mi to možda i ne znamo.

Evo nekoliko sastojaka naših omiljenih namirnica koje bi trebalo da izbegavate kada vam padne imunitet i kada ste prehlađeni.

1. Šećer

Kada nas uhvati prehlada često se bacimo na ispijanje voćnih sokova. Isceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom telu preko potrebni, ali to ne važi i za kupovne sokove prepune šećerom. Šećer umanjuje dejstvo vitamina i samim tim slabi imunitet.

foto: profimedia

2. Kiseline

Kiseline iritiraju sluznicu koja je prehladom već iritirana, što može dodatno da pojača simptome bolesti. Kisele namirnice koje bi trebalo izbegavati su kiselo povrće i citrusno voće. Kako su citrusi puni vitamina koji su nam potrebni tokom prehlade, njih iscedite i promešajte s toplim napitkom i medom.

3. Zasićene masne kiseline

Pržena teška hrana je puna zasićenih masnih kiselina. Ona nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko onda šeti našem telu kada smo bolesni.

Zasićene masne kiseline usporavaju probavni sistem, pa dodatno usporavaju metabolizam i produžavaju vreme oporavka.

4. Kofein

Trebalo bi da povećamo unos tečnosti kada je naš organizam napadnut virusom. Međutim kafu bi tada trebalo da izbegavate jer kofein, kao njen glavni sastojak, deluje kao diuretik. Samim time, izaziva dehidraciju već oslabljenog organizma.

foto: profimedia

Kurir.rs/SrbijaDanas, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track