NE BEŽIM OD PROFESIONALNE SARADNJE SA SUPRUGOM ULIKSOM! Snežana Bogdanović o problemu: Malo je posla za glumicu mojih godina
Foto: Damir Dervišagić

iskren

NE BEŽIM OD PROFESIONALNE SARADNJE SA SUPRUGOM ULIKSOM! Snežana Bogdanović o problemu: Malo je posla za glumicu mojih godina

Kultura -

Početkom devedesetih Snežana Bogdanović ostavila je iza sebe veliku karijeru i preselila se u Ameriku. Gotovo tri decenije živi u Njujorku ca suprugom, glumcem Uliksom Fehmiuom, i ćerkom Nikom, ali se neprestano i vraća na Balkan, gde sa uspehom snima TV serije i filmove.

Leto 2022. biće joj radno jer trenutno za RTS snima novu seriju "Poziv", a nedavno je bila na čelu žirija na filmskom festivalu Sofest u Sopotu. Za Kurir govori o novom projektu, ali i o suprugu i naslednici Niki.

Snežana Bogdanović
foto: Damir Dervišagić

Je li teško biti u žiriju i ocenjivati kolege?

- Naravno da jeste. Sve zavisi od toga kako na to gledate, ja sam negde po prirodi jako odgovorna i posvećena. Bilo je mnogo filmova, 26 u takmičarskom programu. Verujte mi, videti u kratkom periodu toliki broj filmova, nije lako. Kad smo završili naš posao, rekli smo da ćemo razmisliti pre nego ponovo prihvatimo ovakav poziv. Mnogo je bilo filmova na Sofestu, a malo nagrada, velika očekivanja, ali se nadam da smo dobro uradili svoj zadatak.

Da li je vaša prednost što niste stalno ovde, pa nemate uvid u domaću kinematografiju ili ipak pratite šta se sve dešava?

- Ni jedno ni drugo. Pratim koliko mogu, možda nedovoljno jer sam dosta daleko. Možda je dobro doći i pogledati sa strane, bez nekog sporednog uticaja. Moji kriterijumi su verovatno zahtevniji jer nisam prisutna svakog dana i imam tu moć da uporedim sa drugom stranom.

Nikola Đuričko, Stranger Things, Čudnije stvari
foto: Printscreen/Netflix/Youtube

Stacionirani ste u Njujorku. Šta možete da kažete o Đuričkovom uspehu s novom serijom "Čudnije stvari"?

- To je stvarno divno, pratimo kao i vi u Srbiji. On je u Los Anđelesu, a mi u Njujorku, to je jako daleko, ali ga mi podržavamo i mnogo smo srećni zbog njega.

Radite seriju "Poziv" sa američkom ekipom, Mirom Joković i njenim suprugom. Šta je zaplet priče?

- Možda ne smem mnogo da otkrijem, jer smo usred snimanja. Mogu da kažem da lepo radimo, ima dosta ženskih uloga, serija je odlično napisana i nadam se da ćemo na kraju dobiti nešto dobro.

Nika Fehmiu
foto: Profimedia

Ćerka Nika Fehmiu je odabrala posao iza kamera i da radi u Americi. Imate li za nju neki dobar savet?

- Nemam, nekako, kad dođe do toga, bez obzira na to što smo iz istog posla, ona je samostalna i bira svoj put.

Bili ste pre tri večeri na promociji najboljih serija na Sarajevo film festivalu u Beogradu. Vas za Sarajevo vežu uspomene, vaš film "Sin" bio je pre nekoliko godina na festivalu?

- Radili smo ga Uliks i ja, a to je poslednji film sa kojim smo bili, tačno pred epidemiju. Proteklih godina sam često dolazila i kao Uliksov prijatelj i kao predavač, s glumcima. Volim taj grad, jer sam u njemu puno radila i ranije. Snimala sam tamo i svoj prvi film. Puno dragih ljudi me veže za taj grad.

Serija Crna svadba, Uliks Fehmiu
foto: Firefly Production

Dragan Nikolić i Milena Dravić su imali pravilo da se retko pojavljuju zajedno. Šta je vas i Uliksa nateralo da prekršite to pravilo?

- Mi smo zajedno igrali u filmu Ines Tanović i, sticajem okolnosti, snimamo seriju "Poziv" zajedno. Nismo se mnogo trudili da radimo zajedno, ali ni da ne radimo, to se prosto tako dogodilo.

Uliks je u Sarajevu nominovan za najboljeg glumca u seriji "Crna svadba". Kako vam se ona dopala?

- Serija mi se jako dopala, mislim da su svi divno odradili svoj posao. Spremaju se za drugu sezonu, tako da je sve to divno.

Da li biste voleli da zaigrate u nekom takvom žanru?

- Malo je posla za glumice koje su u srednjim godinama, tako da, kad god se pojavi nešto, to je dobrodošlo. Ne znam zašto je malo takvih uloga, ali mislim da bi moglo da se poradi na tome.

Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiju
foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs

Bonus video:

00:57

Pavle Mensur o Sarajevu i bosanskom pasošu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track