FARHADI NAJVEĆA ZVEZDA FESTA: Za jedan film vlada veliko interesovanje, a u njemu negativca igra Svetozar CVETKOVIĆ
Foto: ATA images

kraj

FARHADI NAJVEĆA ZVEZDA FESTA: Za jedan film vlada veliko interesovanje, a u njemu negativca igra Svetozar CVETKOVIĆ

Kultura -

Film "Ruski konzul", reditelja Miroslava Lekića, prema istoimenom romanu Vuka Draškovića, zatva večeras 52. Fest.

Tokom deset dana festivala prikazano je više od 100 filmova, ali u Beogradu nije bilo velikih zvezda kao ranijih godina. Ipak, našu zemlju posetio je jedan od najistaknutijih filmskih stvaralaca iranske i svetske kinematografije 21. veka - Asgar Farhadi, koji je dobio Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, kao i Beogradskog pobednika.

Asgar Farhadi
foto: ATA images

- Moje putovanje u Srbiju bilo je kratko, ali lepo. Obišli smo neke muzeje, sreo sam talentovane studente filma, imao priliku da razgovaram s ljudima iz filmske industrije. Hvala organizatorima na svemu tome - kazao je u svom skromnom stilu veliki umetnik, dvostruki dobitnik Oskara.

U filmu "Ruski konzul" doktora Murićija, direktora bolnice u Prizrenu, odigrao je Svetozar Cvetković.

Svetozar Cvetković
foto: ATA images

- On je negativac sa savešću. Bila mi je velika provokacija i zadovoljstvo kada je Lekiću palo na pamet da ja igram Murićija. Mi radimo zajedno od njegovog prvog filma, kao što je i Žarko radio, ali ova cela ekipa je nova i to me je privuklo. Film ima arhaični prizvuk jednog autentičnog vremena, koji nije praćen samo u scenografiji i kostimu već i tim licima koja vuku korene iz jednog prošlog vremena, sa emocijom koja izbija iz svega toga - rekao je Cvetković.

film Ruski konzul
foto: Goran Đukanović

Film "Ruski konzul" od 7. marta je u bioskopima i posvećen je Žarku Lauševiću. Publika može da vidi najbolje filmove u programu Postfestum.

Bonus video:

01:24

Konferenacija za štampu Ruski konzul - Vuk Drašković i glumci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track