POČEO JE MEĐUNARODNI BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA: Sve što treba da znate o cenama, izložbama i gostima!
Foto: Dragana Udovičić

SVEČANO OTVARANJE

POČEO JE MEĐUNARODNI BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA: Sve što treba da znate o cenama, izložbama i gostima!

Pop kultura -

Ovogodišnji, 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 22. do 29. oktobra.

BEOGRAD - U Beogradu je danas svečano otvoren 62. Medjunarodni sajam knjiga čiji je počasni gost nemački jezik, a predvidjeno je da u okviru te manifestacije Nemačka, Švajcarska, Austrija i Lihtenštajn predstave svoje savremeno stvaralaštvo sa 350 premijernih naslova. ; Svečano otvaranje sajma počelo je programom "Četiri zemlje - jedan jezik" u 18 sati a posetioci su imali priliku da se upoznaju sa 1.000 knjiga savremenih autora nemačkog govornog područja.

foto: Dragana Udovičić

Otvaranju u Hali 2 Beogradskog sajma prisustvovao je veliki broj gradjana i posetilaca te manifestacije.

Kapije Beogradskog sajma zvanično su za posetioce otvoreno od 10 časova, a ljubiteljima pisane reči će se do 29. oktobra, pod sloganom "Ključ je u knjigama", predstaviti 450 izlagača iz Srbije i inostranstva.

foto: Dragana Udovičić

Kako je najavljeno, dobitnica Nobelove nagrade za književnost Herta Miler održaće predavanje u ponedeljak u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a gosti sajma biće i Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nadj Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Luc Ratenov i Katrin Regla. Ambasadori Nemačke, Austrije i Švajcarske Aksel Ditman, Johanes Ajgner i Filip Ge, kao i princ Stefan od Lihtenštajna će u ponedeljak u okviru progama "Neobična geografija" zajedno sa piscem i bivšim ambasadorom Srbije u Beču Draganom Velikićem predstaviti svoje zemlje i kulturu.

foto: Dragana Udovičić

Kroz različite programe Sajam će obeležiti i 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina od rodjenja Filipa Višnjića, 125 Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, vek od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog "Gorskog vijenca", 50 godina od izdavanja romana "Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa i romana "Derviš i smrt" Meše Selimovića.

foto: Dragana Udovičić

Na više od 30.000 m2 izložbenog prostora u halama 1, 1A, 2A, 2C i 4, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci. Očekuje se učešće blizu 500 direktnih izlagača, od kojih će više od 50 izlagača biti iz inostranstva (za njih je rezervisana hala 4).

foto: Dragana Udovičić

Radno vreme: Sajam će u 22, 27, 28. i 29. 10. biti otvoren od 10 do 21h, dok će ostalim danima raditi od 10 do 20h. Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, a za grupne posete 150 RSD. Ulaznica za sve vreme trajanja sajma staje 900 dinara. Cena parkinga je 100 dinara (po započetom satu).

foto: Zorana Jevtić

Školski dan biće u četvrtak, 26. oktobra. Namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima. Svečano otvaranje Školskog dana je u 11h u hali 2.

foto: Dragana Udovičić

Porodični dani: 23. i 24. oktobar su dani za porodičnu posetu, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju.

Pored predstavljanja zemalja koje su počasni gosti, autora, tema i književnosti na nemačkom jeziku (Nemačka, Austrija, Švajcarska, Lihtenštajn) fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, biće usmeren na aktuelne teme proistekle iz domaće izdavačke produkcije i jubileje evropske i srpske istorije i kulture, od 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina Filipa Višnjića, 125 godina od rođenja Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, jednog veka od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića - do 170 godina Njegoševog "Gorskog vijenca" i 50 godina od izdavanja romana "100 godina samoće" i "Derviš i smrt".

foto: Dragana Udovičić

Program pod naslovom "Sećamo se" obeležiće sećanje na Borislava Mihajlovića Mihiza, Nikolu Miloševića, Stevana Raičkovića i Vladana Desnicu.

foto: Dragana Udovičić

Programski segment "Poduhvati" obuhvatiće četvorotomno delo "Istorija kineske civilizacije", Kritičko izdanje "Sudanije" Petra Kočića (Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske); "Napori Bosne i Hercegovine za oslobođenje i ujedinjenje" Pera Slijepčevića (Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske i Balkanološki institut SANU); "Politički spisi" Miloša Crnjanskog; "Gorski vijenac, bokeljsko izdanje"; "Kraljevo, jedan srpski topos".

(Kurir.rs/Beta)Foto: Filip Plavčić, Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track