UMETNICA IZ NJUJORKA POMAŽE DECI SRBIJE: U galeriji NOVEMBAR izlaže Selma Selman
Foto: Privatna Arhiva

preporuka

UMETNICA IZ NJUJORKA POMAŽE DECI SRBIJE: U galeriji NOVEMBAR izlaže Selma Selman

Pop kultura -

Galerija "Novembar "za kratko vreme postala je nezaobilazno mesto na umetničkoj sceni Beograda.

Svoj izložbeni prostor otvorili su ne samo za ostvarene umetnike već i za mlade koji stvaraju u inostranstvu. Uspešnu godinu završiće izložbom Seleme Selman, umetnice romskog porekla koja stvara u Njujorku, čije je otvaranje planirano za ponedeljak.

- Selma se bavi temama kao što su identitet, nasleđene socio-kulturne predrasude i stereotipi, ali i emancipacijom i ljudskim pravima. Inspiraciju, ali i legitimitet za svoj rad crpi iz sopstvenog iskustva, ali ga nalazi i u životu svoje porodice. Na izožbi će biti prikazani video-radovi "Ne gledaj Ciganku u oči", "Haram" i fotografija "Viva la Vida", koji svojim narativima ruše stereotipe o romskoj ženi. Sa druge strane je izbor crteža i slika na metalnim objektima, mahom pronađenim na ulici. Oni predstavljaju "Urbanu pastoralu" romske zajednice, ali i lični dnevnik umetnice i njene porodice, govore o egzistenciji, borbi za život, ali nose i univerzalno načelo da se nametnuti društveni okviri, uz određeni trud, ipak mogu prevazići - objašnjava Maja Kolarić, umetnička direktorka i kustoskinja galerije "Novembar" koja je zadovoljna posetom.

Maja Kolarić
Maja Kolarićfoto: Promo

Važan segment Selminog aktivizma čini fondacija Marš u školu, kroz koju umetnica sakuplja novac za školovanje romskih devojčica.

- Izložbu Selme Selman simbolično otvaramo na Međunarodni dan ljudskih prava kako bismo pomogli u promovisanju humanitarnih aktivnosti umetnice, ali i zajedno sa Selmom prikupili sredstva za njen projekat kojim pomaže deci romske zajednice u edukaciji i sopstvenim primerom ih podstiče i ohrabruje - zaključuje Maja Kolarić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track