VAŽNOST VITAMINA ZA RAZVOJ NERVNOG SISTEMA MALIŠANA: Posvetite više pažnje tome da dete upije najbolji i najkvalitetniji sadržaj
Foto: Shutterstock

VAŽNOST VITAMINA ZA RAZVOJ NERVNOG SISTEMA MALIŠANA: Posvetite više pažnje tome da dete upije najbolji i najkvalitetniji sadržaj

Zabava -

Nervni sistem je veoma kompleksan i neverovatno moćan deo organizma svake osobe. Pravilan razvoj nervnog sistema od presudne je važnosti za mogućnost razvoja mnogih sposobnosti. Razvija se još dok je beba u maminom stomaku i na taj deo razvoja se ne može puno uticati, osim da se vodi računa o zdravom životu tokom trudnoće i izbegavanju nepovoljnih sredinskih uticaja.

Kada se beba rodi dalji razvoj nervnog sistema odvija se neverovatnom brzinom. Sada način života, stimulacija od strane odraslih i uzimanje vitaminskih suplemenata itekako mogu uticati na povoljniji razvoj. Mozak mališana je izuzetno “plastičan”, upija i pamti sve što dolazi iz neposredne sredine. U prvim godinama detetovog života dok se mozak razvija i formira trebalo bi posvetiti što više pažnje tome da dete upije najbolji i najkvalitetniji sadržaj.

Kada i gde pronaći dobrog neurologa?

Već na samom rođenju bebe prolaze detaljne preglede od strane pedijatara, a po potrebi i ostalih stručnjaka. Kada se sumnja na određena odstupanja u razvoju nervnog sistema vrše se neophodne pretrage od strane neurologa i po potrebi se preduzimaju određene mere. Neki od pregleda i terapija se mogu izvršiti na dečjim odeljenjima državnih klinika dok je za određena stanja ipak potrebno posetiti privatne klinike.

Gde ih naći?

Pretraga poput Neurolog Beograd ponudiće rezultate klinika u kojima radi tim eminentnih stručnjaka iz oblasti neurologije i srodnih disciplina. Na jednom mestu moguće je odraditi kompletnu dijagnostiku svih neuroloških bolesti, a isto tako započeti i lečenje - ako je potrebno.

Važnost zdravog odrastanja

Dobar i jak temelj nije važan samo za građenje kuće već je važan i za odrastanje. Od malih nogu se usađuju zdrave navike i formiraju obrasci ponašanja, ishrane i drugih aspekata važnih za zdravlje. Da bi dete raslo zdravo neophodno je da vodi zdrav način života. Taj deo odgovornosti je na svakom roditelju. Detetu treba ponuditi zdravu opciju koja obuhvata raznovrsnu ishranu bogatu vitaminima i mineralima neophodnim za rast i razvoj, navikavanje na fizičku aktivnost i okretanje ka prirodi i aktivnostima na vazduhu. To su bitne komponenete koje se u savremeno vreme često zaboravljaju i za koje se nema vremena. Rastimo zdravo i prisetimo se šta je deci za to preko potrebno.

U savremeno vreme teško je pronaći kvalitetene namirnice koje su potpuno organski uzgojene i koje u svom sastavu čuvaju sve neophodne vitamine i minerale. Čak i ako se tako nešto pronađe termičkom obradom i ne razmišljajući, hranljiva svojstva tih namirnica se unište. Zato se sve više pribegava vitaminskim suplementima jer retko ko posvećuje dovoljno vremena da vodi računa o balansiranoj ishrani i njenoj zdravoj pripremi. Već na samom rođenju se bebama daju vitaminski suplementi, jer su njihova dejstva značajna, a sa tim se nastavlja i tokom prvih meseci najviše u vidu suplemenata vitamina D i K, koji jačaju kosti i imuni sistem.

Značaj folata za pravilan razvoj

Folati spadaju u grupu kompleksa vitamina B tačnije B9. Ovi vitamini su od izuzetno velike važnosti za čitav niz dešavanja u organizmu kao i za pravilno funkcionisanje svih organa. Folati su prirodna forma folne kiseline i prisutni su u mnogim namirnicama i putem odgovarajuće ishrane se mogu uneti u organizam.

U trudnoći su stvari drugačije. Telo ima povećane potrebe za određenim vitaminima i jako su važni. Kako se nervni sistem bebe razvija još dok je u maminom stomaku, folat je neophodni suplement svake trudnoće. Doprinosi pravilnom razvoju bebinih organa, mozga i lobanje i sprečava nastanak ozbiljnih neuroloških problema..

Namirnice biljnog porekla koje su bogate folatima su brokoli, spanać, prokelj, mahunarke, limun, jagode, pomorandža. Kada je reč o namirnicama životinjskog porekla bogatim folatima tu spada žumance i iznutrice. Povrće se kroz potaže i čorbe uz dodatke raznog drugog povrća i začina može na ukusan način spremiti, dok je za sveže voće ceđeni sok dobra opcija.

Važnost Omega-3 masne kiseline u razvoju dečjeg mozga

Ovo je veoma značajna supstanca za razvoj bebinog mozga. Osim što učestvuje u građenju sive mase mozga, važna je za razvoj mentalnih i kognitivnih funkcija poput pamćenja, pažnje, a sve to doprinosi i boljim uspesima u učenju. Namirnice bogate Omega-3 masnim kiselinama jesu ribe poput lososa, skuše, sardine, pastrmke. Od ostalih namirnica se izdvajaju kelj, orasi, čia seme, laneno seme, bundeva, tofu. Izbora ima, najvažnije je odabrati svoj i prilagoditi ga deci. Omega-3 masne kiseline ponekad je neophodno uzimati u vidu suplemenata kada se ishranom ne mogu uneti u dovoljnim količiniama.

Važnost gvožđa u razvoju dečjeg mozga

Gvožđe je veoma važan vitamin za funkcionisanje organizma svih ljudi, a pogotovo je važno kod najmlađih. Gvožđe obezbeđuje pravilan rad mozga tako što ćelijama obezbeđuje adekvatnu apsorpciju kisenikom. Kada ćellije imaju dovoljno kiseonika mozak bolje radi, deca su aktivnija, bolje raspoložena i spremna na upiijanje novih sadržaja. Nije retkost da se nivo gvožđa kod dece podiže i odgovarajućim suplementima, onda kada se otrije da ga nema dovoljno.

Važnost cinka u dečjem razvoju

Cink je veoma značajan za funkcionisanje organizma i najviše ga ima u namirnicama životinjskog porekla. Obzirom da ga nije moguće uneti u organizam u dovoljnim količinama potrebno je uzimati suplemente cinka. On podstiče fizički i mentalni razvoj, utiče na bolju koncentraciju i pamćenje, a doprinosi i jačanju imunog sistema u kombinaciji sa drugim vitaminima.

Važnost vitamina A

Vitamin A opravdano zaslužuje značajno mesto u dečjem razvoju. Utiče na zaštitu celokupnog organizma jer štiti ćelijske membrane, doprinosi jačanju imunološkog sistema, a važnu ulogu ima u razvoju fiziologije oka i vida.

Svaki vitamin je značajan za pravilan rast i razvoj dece i vrši određenu funkciju u organizmu. Zbog toga je važno voditi računa o izbalansiranom unosu svih vitamina kroz ishranu. Moguć je i dodatak u vidu suplemenata, ali to samo i isključivo po preporuci lekara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track