PRE 10 GODINA SRCE MU ISKOČILO KAO OSIGURAČ: Nele PREŽIVEO INFARKT pukom srećom, izbacio sve LOŠE NAVIKE, PEČE RAKIJU, PRAVI DŽEM
Foto: Damir Dervišagić

promenio navike

PRE 10 GODINA SRCE MU ISKOČILO KAO OSIGURAČ: Nele PREŽIVEO INFARKT pukom srećom, izbacio sve LOŠE NAVIKE, PEČE RAKIJU, PRAVI DŽEM

Pop kultura -

Prošlo je deset godina od kada je Nele Karajlić preživeo srčani udar. Spasla ga je puka sreća, jer se nalazio u blizini bolnice, kao i to što su lekari pravovremeno reagovali. Od tada ne krije da je potpuno promenio svoj život, te jedno vreme pauzirao sa nastupima i muzikom, i da mu je telo poslalo opomenu da hitno izbaci sve loše navike koje je godinama praktikovao.

- Evo nedavno sam proslavio 10 godina od kako mi se desio taj nagli prekid, srce je kao osigurač iskočilo, što je za mene bio jasan znak da nešto nije u redu, te da moram da prikočim. Onda je ta situacija otvorila pisca u meni za kojeg nisam nisa znao da postoji - rekao je Karajlić, a u međuvremenu je nagrađen za svoj autorski roman "Fajront u Sarajevu“.

Bir Fest, Nele Karajlić
foto: Damir Dervišagić

Ne krije da mu je misao da se zauvek oprosti od publike i nastupa teško pala, te je frontmen "Zabranjenog pušenja” rešio da uzme život u svoje ruke. Trebalo je jedan mali da me opali u glavu, tačnije u srce, da bih shvatio da nisam svemoguć. Izgledao sam kao leš, svi najbliži su mi govorili da tako izgledam. Ali, ti kad misliš i osećaš da imaš krila, ti sebe ne vidiš. Onda imas dva osećaja - prvo je osečanje apsolutne moći da ti sve možeš izdržati i sva ta velika putovanja i gust raspored i nabijen tempo. A drugo, misliš da ništa ne može bez tebe, pa se petljaš i u posao vozača. Daj idi ovuda, ma daj meni da vozim, i onda gubiš potpunu kontrolu nad sobom. Ne samo da ne osećaš svoje limite i ograničenja, a svaki čovek ih ima, već misliš da planeta neće moći bez tebe da se okreće - ispričao je svojevremeno.

Nele je pauzu u muzici iskoristio je na najbolji mogući način i okrenuo se pisanju. Prvi roman mu je otvorio dalji put ka književnosti te je ubrzo napisao i knjigu "Solunska 28", koja je zamišljena kao trilogija.

- Pitao sam se uvek da li je muzička karijera mogla da me odvede na stadion Vembli u Londonu, ali to nećemo nikad saznati. Onda sam se okrenuo pisanju i učinilo mi se kao bolja ideja nego da i dalje skačem po bini i ludujem - kaže Nele i priseća se perioda dok je stvarao muziku sa Kusturicom, da su imali hiper produkciju pesama, ali dodaje da se vremenom sve to ipak iscrpelo.

- Za razliku od mnogih umetnosti, pisac nema nikoga nad sobom, osim izdavača. Jednog pevača može da povuče gitarista, a njega će inspirisati bubnjar, ili će reditelja neki glumac pokrenuti i obrnuto. Međutim, pisac radi sam. Ima pred sobom beli papir, odnosno sada je to beli ekran.

Bir fest, Nele Karajlić
foto: Damir Dervišagić

Nele Karajlić sve slobodno vreme sa suprugom uglavnom provodi na svom imanju, gde ima pravo poljoprivredno gazdinstvo.

- Kuća koja se nalazi na imanju je stara preko 100 godina, ona nije bila u ovom stanju kad smo je kupili, već smo je pre 20 godina renovirali. Ona datira pre Drugog svetskog rata, a bila je u vlasništu tadašnjeg glavnog urednika “Politike” Dobrice Kuzmića, i po njemu naša ulica i nosi ime - započeo je priču muzičar i glumac dok je pokazivao svoju vikendicu i imanje u emisiji “Srećna Srbija”, te dodao da trenutno ima nekoliko vrsta voćki u svom dvorištu:

- Imamo šljive, kruške, jabuke, sve sami obrađujemo. Pečem i rakiju, pravim džemove. Najveći problem je kad mnogo rodi jer tada ima mnogo da se radi, ali isto je problem i kad malo rodi, jer se onda pobijemo gde će da ide to voće, da l’ u rakiju ili u džem.

Nele Karajlić, Dr Nele Karajlić
foto: Zorana Jevtić

kurir.rs/blic

Bonus video:

00:32

NELE KARAJLIĆ NASMEJAO REGION! Evo kako da čestitate Novu godinu u ponoć! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track