DA LI JE RAFA RAZJARENI BIK ILI PLAŠLJIVO MAČE? Sve što niste znali o BURNOM životu slavnog tenisera!
Foto: Profimedia

dva nadalova lica

DA LI JE RAFA RAZJARENI BIK ILI PLAŠLJIVO MAČE? Sve što niste znali o BURNOM životu slavnog tenisera!

Pop kultura -

Voleli ga ili ne, on jeste veliki šampion i atleta. Takav borbeni duh, disciplina i bitka za svaki poen tokom dve decenije retko se viđaju.

Rafael, Rafa, matador, bik s Majorke, gladijator, kralj šljake... Ovo su imena kojim zovu Rafaela Nadala njegovi fanovi.

Upravo je osvojio grend slem u Australiji i s 21 peharom ima najviše titula na svetu u istoriji muškog tenisa, jednu više od svojih arhirivala Đokovića i Federera. Nadalova teniska persona ogleda se u izdržljivosti, brzini, jačini, nezadrživosti i odbijanju da prizna poraz do poslednjeg poena. Važi za tenisera koji se nikada ne predaje niti gubi pobednički duh. Skroman je u pobedi i pošten u porazu.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Pune dve decenije je profesionalac, a prati ga veliki broj povreda zbog specifičnog načina igre: svaki poen igra s maksimalnom snagom, njegov topspin forhend je nezabeležen po broju rotacija, a stiže gotovo svaku loptu. Zaštitni znak mu je forhend paralela iz trka. Nisu predviđali da će zbog takvog trošenja snage dugo da traje, ali preživeo je. Komentatori često kažu da je opasno kad Nadal "namiriše krv" i uglavnom ga zovu "zver". Ima 90 ATP titula, od toga 36 iz master serije, jednu manje od Đokovića. Rolan Garos je osvojio 13 puta, a sa 62 pehara na šljaci i zvanično je najbolji teniser na ovoj podlozi u istoriji teniskog sporta.

Rafael Nadal, tenis
foto: Profimedia

Pet puta je sa španskom reprezentacijom osvojio Dejvis kup, zlato u singlu na Olimpijadi i 209 nedelja bio prvi na svetu. Nikada nije slomio reket. Veoma kontroliše ponašanje prema protivnicima i sudijama, poštuje fer-plej. Takav je na terenu. Van terena je omiljen zbog finog ponašanja i inspiracija je kako teniserima, tako i običnom svetu.

Nadal je običan dečko iz Manakora, gradića balearskog ostrva Majorka. Roditelji Sebastijan i Ana Marija držali su prodavnicu staklenih proizvoda i restoran. Ima pet godina mlađu sestru Mariju Izabel, zvanu Maribel. Dugo je živeo u istoj kući s majkom, ocem, sestrom, bakom i dedom. Krajnje je odan porodici, toliko da je Mats Vilander govorio kako Nadalovi žive "u balonu". Njegov stric Migel Anhel Nadal bio je fudbaler klubova Barselona i Majorka, i njega su zvali "zver". Rafa je počeo da igra fudbal s tri godine i tokom vremena pokazao je izuzetan talenat za ovaj sport, ali i za tenis.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Kada je njegov drugi stric Toni Nadal video da dečak ne čeka da teniska loptica odskoči pa da je udari, već da odmah kreće na nju, odlučio je da najmlađi Nadal ipak izabere tenis. Još nešto: dečak je forhend igrao sa obe ruke i Toni je od desnorukog Rafaela napravio tenisera koji igra levom rukom. Kako je to uspeo, ostaje nepoznato, ali je poznato da je bio tiranska figura koja je iškolovala šampiona. Toni je mladog Rafu trenirao grubo, bez milosti. Dečak je bio miran i povučen, često se u suzama vraćao s treninga. Stric ga je zvao "mamin sin" i Ana Marija Parera ljutila se zbog toga, ali mališan ju je molio da ćuti.

Toni Nadal
foto: Profimedia

Ako bi mu misli odlutale, stric ga je gađao lopticama. Dok su drugi dečaci išli kući posle treninga, budući šampion je skupljao loptice i poravnjavao šljaku na vrelom suncu Majorke. "Verujem u rad i u igrače koji su dovoljno jaki da izdrže intenzitet ovog sporta. Drugačiji način života ne razumem", reči su Tonija Nadala objavljene u Rafaelovoj autobiografiji. Kada je kuma Nadalovih organizovala proslavu u čast dečakove pobede na turniru u Južnoj Africi kada je imao 14 godina, Rafa Nadal nije imao priliku ni da je vidi. Toni je poskidao sve ukrase, prekinuo slavlje, a dečaku rekao da se spremi za trening sutradan u devet ujutru. "Hteo sam da zna kako pobede u tom uzrastu ne znače ništa", rekao je Toni, a Nadal je kasnije ovo komentarisao: "Išao mi je živce, ali sam znao da je u pravu".

Rafael Nadal, Majorka, ženidba, venčanje
foto: Profimedia

Tako se dogodilo da postoje dva Rafaela Nadala. Prvi je "razjareni bik" ogromne fizičke snage, čovek koji pod bolovima igra najteže poene. To je odradio stric Toni, koji je više radio na Nadalovoj mentalnoj spremnosti da sve podnese: i umor i bol, i pritisak u ključnim trenucima, i da napreže telo do krajnjih granica.

Drugo Nadalovo lice je da on i danas, sa skoro 36 godina, spava pod upaljenim svetlom ili uz televizor, a kada grmi, pokriva se jastucima preko glave. Pliva dok vidi dno i vozi veoma pažljivo. Njegov logo su upravo dve munje stilizovane na patikama u obliku rogova bika. Taj razjareni bik je uvek bio "plašljivo mače", kako je ispričala njegova sestra.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Ovakav vid napornih treninga doneo je Nadalu ulazak u svet vrhunskog tenisa na velika vrata. Bio je prvi tinejdžer koji je u 19. godini pobedio pet godina starijeg Federera na Rolan Garosu 2005. Pojavio se u "gusarskom" imidžu, u majici bez rukava i u sportskim kapri pantalonama ispod kolena, sa čuvenim mišićima na rukama i dugom kosom vezanom bandanom. Odmah je postao seks-simbol i to je ostao do danas.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Engleski je jedva govorio, s teškim španskim akcentom. Kompanija "Najki" za njega kreira posebnu opremu u jarkim bojama za preplanulo telo, koristi "babolat" oduvek rekete, našpanovane na 25 kilograma Izvajano telo iskoristio je u reklamama za "Armanijev" džins i donji veš brenda "Tomi Hilfiger". Sponzori su mu "kija" automobili i švajcarska kompanija "Rišar Mil", čiji je sat vredan 725.000 dolara nosio na ruci dok igra. Sa Šakirom se ljubio u spotu za pesmu "Gipsy". Uvek zagrize pehar koji osvoji.

Rafael Nadal
foto: Profimedia, Printscreen

Ostaće upamćen po mnogim ritualima. Nikad ne staje na bele linije, preskače ih desnom nogom. Dve flašice s vodom i vitaminima do besvesti namešta jednu do druge da im etikete budu dijagonalno okrenute terenu. Peškir na klupi mora da bude savršeno zategnut, a onda malo zavrne donji desni kraj. Skakuće dok se baca novčić, zatim u cikcak trči do bazne linije. Briše se posle svakog poena jer se veoma znoji. Najpoznatiji je po seriji pokreta pre nego što servira: dodirne šorc otpozadi, onda rastegne majicu na levom ramenu, pa na desnom, zatim dodirne levo uvo, obriše nos pa dodirne i desno uvo, opet nos, pa levo uvo ponovo. I tako sve vreme tokom meča. To izaziva smeh i nazivaju ga sujevernim. On uporno tvrdi da su svi njegovi rituali zapravo način da se isključi i fokusira na igru. Iako je dete katoličke Katalonije, izjašnjava se kao ateista agnostik.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Jedan od najvećih seks-simbola u sportu, Nadal se nikada tako nije ponašao. On se 14 godina zabavljao s dve godine mlađom Marijom Fransiskom Pereljo, poznatom kao Ćiska. Ona je treća najvoljenija Marija u njegovom životu. Znaju se od detinjstva, a od 2005. ona bi se tek ponekad pojavila na nekom turniru. Gledaoci su u njegovoj loži, pored trenera, roditelja i sestre, mogli da vide crnokosu devojku plemenite blage lepote, tihu i skromnu, baš kao Rafa. I Ćiska je iz Manakora, radila je u osiguravajućem društvu dok nije postala direktor za projekte u njegovoj fondaciji.

Rafael Nadal, Ćiska Parelo, Marija Franciska Pereljo
foto: Profimedia

Venčali su se 19. oktobra 2019. na imanju Fortalesa, najekskluzivnijem mestu na Balearima, u Puerto Polensi. Nije im daleko luksuzna kuća u Porto Kristu, na Majorki, rtu do koga se teško stiže. Mlada je nosila rukom šivenu venčanicu španske dizajnerke Rose Klare, zatvorenu do grla, od rukom rađene čipke i dijamantski "kartjeov" venčani prsten. Bilo je 350 gostiju, a samo su dve službene fotografije podeljene novinarima. I nijedna više.

Rafael Nadal, Svadba, Svadba Rafaela Nadala
foto: Profimedia

Jer Rafa i Ćiska strogo čuvaju privatnost. On ne voli kada ga pitaju o njoj. Često kaže: "Hajde da ne idemo dalje s pitanjima." Pravi Španac! Planira decu, ali tek kada završi s karijerom. Žali za mladim danima i kaže da su godine uzele svoj danak. Što je tačno, jer on je najviše ostario od velike trojke. Ali dečko s Majorke još ima šta da pokaže.

Kurir.rs/Lena/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

00:57

DOKTOR MASERATI PRUŽIO PODRŠKU ĐOKOVIĆU: Australijanci žele da NADAL POBEDI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track