Lek za artritis leči i ćelavost
Foto: Kurir Štampano

Veliki uspeh naučnika s Jejla

Lek za artritis leči i ćelavost

Tech -
Zahvaljujući novom tretmanu 25-godišnjem pacijentu koji je patio od alopecije posle tri meseca ponovo porasla kosa, kao i ostale dlake po telu

NJU HEJVEN - Ćelavom muškarcu porasla je kosa nakon novog tretmana koji su sproveli naučnici s Jejla. Trenutno ne postoji lek ili dugoročni tretman za alopeciju univerzalis, zbog koje je 25-godišnji pacijent ostao bez kose i svih dlaka na telu. Ovo je prvi put da je neki lek uspešno izlečio ovu bolest - pacijentu su ponovo porasle i obrve, trepavice, ali i druge dlake po telu.

Dobar rezultat- Rezultat je bio ono čemu smo se nadali. Ovo je veliki korak napred u lečenju svih pacijenata s alopecijom. Iako je ovo samo jedan slučaj, verujemo da je tretman odličan i da će biti uspešan i kod drugih pacijenata - kaže dr Bret A. King, profesor dermatologije u Školi medicine univerziteta Jejl.Pacijentu su bile dijagnostikovane i alopecija univerzalis, bolest koja dovodi do gubitka dlaka na telu, i psorijaza, koju karakterišu crveni delovi na koži. Na Jejl je stigao da bi lečio psorijazu, jer alopecija nikad ranije nije bila izlečena.King je verovao da je moguće obe bolesti lečiti simultano i to korišćenjem leka „tofacitinib citrat“, već odobrenog medikamenta za lečenje reumatoidnog artritisa. Taj lek je ranije korišćen za lečenje psorijaze kod ljudi, a kod miševa je uspeo da izleči manje ekstremne forme alopecije.- Ne postoji mnogo dobrih opcija za dugoročno lečenje alopecije. Najnovija istraživanja su pokazala da postoji šansa da pomogne i to se dogodilo - kaže King.

Uspešan tretman... Dr King
Uspešan tretman... Dr King

Bez abnormalnostiPosle dva meseca tretmana simptomi psorijaze su se poboljšali, a pacijentu su počele da rastu kosa i brada. Posle tri meseca kosa mu je porasla.- Nije bilo nijednog neželjenog efekta i testovi nisu pokazali nikakve abnormalnosti - kaže dr Britani G. Kreglou, član tima naučnika.Ona dodaje da lek pomaže u nekim, ali ne u svim slučajevima psorijaze. Zbog toga oni traže kliničko ispitivanje leka kako bi utvrdili da li je i kod lečenja alopecije efikasan uvek ili samo u pojedinim slučajevima.

ČINJENICEO alopeciji- alopecija je opadanje i gubitak dlaka s glave ili delova tela- može podrazumevati opšte opadanje kose ili određeni deo kose- za neke vrste alopecije kriva je autoimuna bolest- alopecija univerzalis je potpuni gubitak svih dlaka s tela- opadanje kose mogu izazvati gljivične infekcije, traume, nedostatak gvožđa, lupus...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track