DEKING PODNA OBLOGA NOVE GENERACIJE: Za sve koji žele da opreme kuću ili dvorište odličnim kvalitetom i lepotom
Foto: Profimedia

DEKING PODNA OBLOGA NOVE GENERACIJE: Za sve koji žele da opreme kuću ili dvorište odličnim kvalitetom i lepotom

Zabava -

KADA želite da svoju kuću ili dvorište opremite podnim oblogama odličnog kvaliteta i lepote, a da uz to nemate puno posla oko njihovog održavanja, najbolji izbor su deking podovi.

Do skora su se drvo i keramičke pločice najčešće koristili za uređivanje ovih prostora. Pločice imaju prednost jer se danas prave u velikim dimenzijama, izbor dezena je širok, odolevaju vremenskim nepogodama i lako se održavaju. S druge strane, drvo nema ove prednosti, ali unosi dah prirode u naš dom. Kako biste zadovoljili sve potrebe - najbolje rešenje je ugradnja dekingа.

ŠTA JE DEKING?

Za oblaganje platoa u dvorištima, ili poda na terasi danas se sve češće koriste drvene podloge koje su otporne na vlagu, truljenje i koje se neće brzo deformisati - deking. On podseća na brodske palube, a najpoznatije drvo koje se koristi za izradu je tikovina, koju odlikuje elastičnost, izdržljivost i otpornost na truljenje i insekte.

Idealan način da vaš dom, terasa ili dvorište budu bliži prirodi je da postavite ovu modernu vrstu podnih obloga. Na taj način unosite toplinu, a njegovom ugradnjom vaš prostor biće oplemenjen i postati omiljeno mesto za uživanje i igru vaše dece.

Deking je posebno popularan kada su u pitanju hotelski kompleksi, a danas se sve češće koristi za oblaganje terasa i prilaza. Veoma je praktičan i za oblaganje površina oko bazena, ili u saunama, jer za razliku od pločica ova podloga kada je mokra nije klizava.

KAKO SE UGRAĐUJE DEKING?

Prva stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju prilikom ugradnje je vrsta poda koju želite i gde će se nalaziti, jer od toga zavisi vrsta okvira i količina materijala koji vam je potreban. Većina platoa su opremljeni gredama i gredicama, koje bi trebalo izgraditi od nule, kako bi se osigurala prava veličina za raspoloživ prostor u vašoj bašti. Ramovi su vrlo slični i sastoje se od spoljašnje kutije sa gredicama. Međutim, ako imate nagnutu baštu moraćete da obezbedite ravnu površinu za vaš brodski pod.

Najpre bi drvenim klinovima trebalo označiti prostor gde će pod da bude pozicioniran. Posle toga važno je da se postavi vodotporna membrana (geotekstil) ispod površine koja će izolovati deking od izrastanja trave i korova. U ovom poslu je preciznost najvažnija, pa je vrlo važno izravnati zemlju pre nego što počnete sa postavljanjem okvira.

KAKO VREME UTIČE NA DEKING?

S obzirom na to da je izložen spoljnim uticajima (kiša, sunce, razlike u temperaturi) deking će vremenom da stari i poprima drugačiji izgled i menjaće boju. Postaće rustičan što može dobro da se uklopi uz kamen, travu i ostale prirodne elemente.

U uslovima povećane vlažnosti i nedostatku sunčeve svetlosti, njegova boja će biti najizraženija. Na mestima koja se često ispiraju vodom i na mestima izloženim suncu, deking će menjati boju. Razlika u boji biće prisutna i na mestima koja su više osunčana tj. zaklonjena od sunca.

Svaka letvica, u zavisnosti od uticaja, može da se širi ili skuplja što nastaje zahvaljujući procesu primanja i otpuštanja vlage unutar drveta. Tako će leti, pod uticajem sunca i niske vlage u vazduhu, letvice biti izložene visokoj temperaturi i otpuštanju vlage i razmak između njih biće najveći. Zimi, pod uticajem kiše, snega i visoke vlage u vazduhu, letvice će dobiti na površini, pa će razmak biti najmanji. To ne bi trebalo da vas brine, jer svakom drvenom elementu je potrebno nekoliko godišnjih doba da se privikne na klimu.

KAKO SE ČISTI DEKING?

Drveni deking se čisti vodom, sapunom, deterdžentom, a najbolji način je četkanjem tvrđom plastičnom četkom ili pranje vodom pod pritiskom. Treba paziti da smer pranja bude usmeren "niz dasku" zbog prirodnog položaja niti unutar letvice. Na taj način delimično se vraća prirodan izgled drvetu, a za obnavljanje zaštitnog sloja ulja preporuka je površinu premazati uljem jednom do dva puta godišnje.

KOJE SU PREDNOSTI DEKINGA?

Velika prednost deking obloga je što se brzo i efikasno postavljaju, cena je pristupačna, pa su zbog toga prvo i stekle popularnost u turističkim objetima, jer oštećenja lako mogu da se poprave, ali brzo i uz skromna ulaganja kompletno mogu da se zamene, tako da pod ponovo izgleda kao da je nov. Iako je kreiran kao podna obloga za spoljašnji prostor, vremenom je deking našao i unutrašnju primenu. Najčešće se koristi u enterijeru kupatila, sauna i za izradu različitog stepeništa. Njegova izdržljivost omogućava da se bez problema nađe u prostorijama koje su izložene velikoj vlagi kao što je slučaj sa saunama i letnjim kuhinjama. Enterijeri u kojima se nađe deking su moderni i odaju utisak luksuza i odmerenosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track