POVRATAK: Zaboravljeni Fejsbuk mlaver ponovo napada!

Oprez

POVRATAK: Zaboravljeni Fejsbuk mlaver ponovo napada!

Tech -
Koobface, kompjuterski crv koji je upamćen po napadima na društvene mreže, posebno na Fejsbuk, iznenadio je sve povratkom iz mrtvih, jer se broj infekcija ovim malverom udvostručio u odnosu na prethodni period

"Koobface", kompjuterski crv koji je upamćen po napadima na društvene mreže, posebno na Fejsbuk, iznenadio je sve povratkom "iz mrtvih", jer se broj infekcija ovim malverom udvostručio u odnosu na prethodni period, pokazuje najnoviji kvartalni izvešaj proizvođača antivirusa kompanije "McAfee".

"Koobface", čije je ime izvedeno iz naziva najveće društvene mreže Fejsbuk, počeo je da se širi na društvenim mrežama u julu 2008. godine.

Zajedničkom akcijom Fejsbuka i Majkrosofta krajem 2010. godine demontirana je C&C infrastruktura malvera pa se u tom trenutku verovalo da je malver ozbiljno oslabljen i da će nestati sa radara.

Podaci koje je objavio "McAfee" pokazuju da je aktivnost malvera bila na niskom nivou tokom 2011. i 2012. godine, da bi iznenada u prvom kvartalu ove godine došlo do naglog i višestrukog uvećanja obima infekcija.

Zašto se malver vratio još uvek nije jasno. Fejsbuk je početkom 2012. godine imenovao odgovorne za razvoj i širenje "Koobface" malvera, petoricu ruskih državljana pod čijom je kontrolom bilo 800.000 zaraženih računara i koji su od toga zaradili milione dolara, ali nije poznato da su oni nakon što su obelodanjena njihova imena uhapšeni.

Povratak "Koobface" malvera je podsećanje da društvene mreže predstavljaju značajan izvor ličnih podataka korisnika.

I broj "ransomware" pretnji kojima se pokušava iznuđivanje novca od korisnika kojima se prikazuju lažne poruke policija, nastavio je da raste. Jedan od razloga za ovakav trend, objašnjavaju u "McAfee" kompaniji je i taj što kriminalci koriste brojne servise za plaćanje koji čuvaju njihovu anonimnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track